Princ William iskreno o tem, v čem je po smrti mame Diane našel uteho

Ob posebni priložnosti je princ William razkril, kaj mu je pomagalo pri soočanju s smrtjo mame, princese Diane.

14.5.2022 ob 9:09 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Princ William iskreno o tem, v čem je po smrti mame Diane našel uteho

Zadnja naloga, ki jo je opravil princ William, je bila zanj vse prej kot lahka. S soprogo Kate Middleton sta se udeležila odkritja spominskega obeležja Glade of light, posvečenega žrtvam samomorilskega bombnega napada v areni Manchester leta 2017. Tedaj je na koncertu Ariane Grande življenje izgubilo 22 oseb, več sto je bilo težko ranjenih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

V čustvenem govoru je na robu solz povedal, da razume vse, ki so tedaj izgubili bližnje in da se zlahka poistoveti z njimi.  

Kajti pred pred 25. leti je v prometni nesreči izgubil mamo princeso Diano. Tedaj je bil star 15 let. Pred množico zbranih je sebe opisal kot človeka, ki živi s težko izgubo in zaupal, kaj je njemu najbolj pomagalo ob smrti matere:

"Tolažba je v spominjanju, v ozaveščanju dejstva, da čeprav je težko dojeti, da nam je bil nekdo na tako grozovit način vzet, je nekoč bil. Bil je ljubljen in še vedno je ljubljen. Vplival je na naša življenja."

William, ki je skupaj z bratom princem Harryjem lani odkril mamim spomenik v vrtovih Sunken ob palači Kensington je dejal še, da so spomeniki kot je Glade of light pomembni, saj predstavljajo fizično obliko spomina tistih, ki so ostali.

"So ključna točka za poklon in spominjanje. So prostor tolažbe za družine, za ranjene in za vse prizadete."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bruce Adams (@brucepix)

V govoru je spregovoril tudi v imenu soproge.

"S Catherine se zavedava, da bodo grozote dogodka, ki je vzel toliko življenj, prisotne za vedno in da proces prebolevanja še zdaleč ni končan. Vsem, ki se soočajo in borijo z izgubo bi rada sporočila, da misliva na vas. Ob vas stojiva na tej težki poti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Families (@coutureandroyals)

"Za naju je zelo pomembno, da sva danes tukaj z vami. Da se z vami spominjava 22 brutalno vzetih in na stotine za vedno spremenjenih življenj. 

Dobro se še spomnim šoka in žalosti na obrazih tistih, ki sem jih srečal na obisku Manchesterja nekaj dni po tragičnem dogodku in poplave čustev na komemoraciji v tukajšnji katedrali leto dni potem.

Pet let kasneje se zavedam, da bolečina in travma prežemata še mnoge. Da sta še vedno tu," je zaključil William, za katerega je bilo odprtje spominskega obeležja zaradi travmatične življenjske izkušnje zagotovo ena najtežjih nalog.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DIANA.THE.GODDESS.❤

William je bolj nazorno opisal dneve po mamini smrt leta 2021 na generalni skupščini škotske cerkve. Tedaj je povedal:

"Bil sem na Balmoralu. Še vedno v šoku sem zavetje najprej našel v cerkvi Crathie Kirk. V temnih dneh, ki so sledili, pa mi je največ utehe nudila prostrana škotska narava. Še vedno s to deželo čutim tesno povezavo. Za vedno bo globoko v mojem srcu."

Tudi princ Harry se je pred nedavnim spomnil mame. V pogovoru za Today je gostitelju Hodu Kotbu zaupal, da ve, da je njegova mama vedno z njim, zlasti jo čuti, odkar sta s soprogo Meghan Markle sestopila z mest višjih članov kraljeve družine.

 "Zadnji dve leti čutim njeno stalno prisotnost. Bolj, kot sem jo kdaj koli prej. Zdi se mi, kot da je dovolj storila za brata in sedaj pomaga meni, da najdem pravo pot. Tako se počutim."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duchess of Sussex (@meghanmarkle__duchess)

Znano je, da zadeve med bratoma trenutno ne stojijo najbolje. Nazadnje sta bila skupaj julija lanskega leta na otvoritvi kipa mame, bosta pa Harry in Meghan z otrokoma, 11-mesečno Lilibet in triletnim Archiejem, pripotovala v Veliko Britanijo na praznovanje kraljičinega platinastega jubileja in takrat se obeta ponovno srečanje dveh sorojencev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Lanesborough (@the_lanesborough)

Povzeto po portalu msn.com

Preberite še: Diana in William: zaklad, ki ga je mama zapustila sinu

Morda vas zanima tudi: Takšen kip je dobila Diana in kaj se je dogajalo med odkritjem (Foto in video)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)