Oskarji 2023: Michelle Yeoh se je z oskarjem zapisala v zgodovino (to morate vedeti o njej)

Michelle Yeoh se je v zgodovino zapisala kot prva igralka azijskega porekla, ki je prejela oskarja za najboljšo igralko.

13.3.2023 ob 3:10 | Foto: Emma McIntyre/Gettyimages via AFP, Instagram | Avtor: M. FL.

Oskarji 2023: Michelle Yeoh se je z oskarjem zapisala v zgodovino (to morate vedeti o njej)

Na 95. podelitvi oskarjev je Michelle Yeoh prejela prestižno nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo in se tako v zgodovino zapisala kot prva igralka azijskega porekla, ki jo je doletela ta čast.

V Maleziji rojena Michelle je nagrado dobila za vlogo v filmu z izvirnim naslovom Everything Everywhere All at Once oziroma v prevodu Vse povsod naenkrat, ki je ameriško akademijo za filmsko umetnost prepričal v kar sedmih kategorijah.

Yeohova, ki v njem upodablja Evelyn Young, azijsko imigrantko v Ameriki, kjer vodi pralnico in se sooča s tako poslovnimi kot osebnimi izzivi, je nagrado posvetila svoji mami in vsem mama sveta, ki so, kot se je izrazila v zahvalnem govoru, resnične junakinje.

Ko je januarja letos izvedela za nominacijo, je za revijo The Hollywood reporter dejala: "Dolgo je trajalo, a mislim, da ne gre zgolj za mojo nominacijo. Azijci velikokrat pristopajo k meni in mi pravijo, da zmorem to in da to delam tudi za njih. Razumem jih. Razumem. Ves ta čas so bili neopazni, bili so neslišani."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by oscars awards 2023 (@oscars.awards.2.0.2.3)

Z osvojenim oskarjem se je torej Michelle Yeoh še enkrat zapisala v zgodovino, tu pa je nekaj manj znanih dejstev o tej igralki.

Njena prva ljubezen je bil balet

Čeprav je bila kot šolarka aktivna in se je ukvarjala z več dejavnostmi, med drugim je bila odlična plavalka, trenirala je tudi ragbi, je bil njena največja ljubezen balet.

Z baletnimi uricami je začela, ko je bila stara komaj štiri leta, tudi kasneje je sledila sanjam, ki so jo popeljale v London, kjer se ji je uspelo prebiti na prestižno Kraljevo plesno akademijo.

Na žalost je morala zaradi poškodbe hrbtenice plesno kariero opustiti.

Večkrat je zmagala na lepotnih tekmovanjih

Leta 1983 je bila Michelle okronana za mis Malezije. A to ni bila edina lepotna lenta, ki jo je osvojila.

Istega leta se je namreč podala v Avstralijo, kjer je zmagala na več lepotnih tekmovanjih, tako je postala mis Moomba in Kraljica Pacifika.

V filmske vode je zaplula po naključju

Poslovnež Dickson Pool, ustanovitelj filmske družbe D&B films, je iskal igralko, ki bi ob Jackieju Chanu zaigrala v oglasnem sporočilu.

Med večerjo s prijateljem mu je ta predlagal Yeohovo, ki je ravno tedaj osvojila naslov mis Malezije. Na povabilo je priletela v Hong Kong, dobila vlogo in pogodbo z družbo D&B, ostalo je zgodovina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Yeoh 楊紫瓊 (@michelleyeoh_official)

Brez formalnega treninga borilnih veščin

Michelle Yeoh je na filmskih platnih večkrat pokazala svoje spretnosti z vidika borilnih vešči, čeprav teh v resnici nikoli ni trenirala, kar mnoge navdaja z začudenjem.

A kot nekdanja plesalka ima gibčno telo, nad njim popoln nadzor in zato ji takšne vloge ne povzročajo nobenih težav.

Igrala je tudi v Marvelovem filmu

Preden je prepričala širšo filmsko srenjo je igrala v kar nekaj filmih lokalne produkcije, pozornost Hollywooda pa je zbudila z vlogo superjunakinje v upešnici  Shang-Chi in legenda o desetih prstanih, kjer je nastopila kot prva azijska superjunakinja franšize Marvel Cinematic Universe (MCU).  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Tekoče govori tri jezike

Michelle Yeoh tekoče govori angleško, malezijsko  in kantonščino. Je pa ob igranju v angleško govorečih filmih hitro mogoče pozabiti, da to ni njen materin jezik.

Je budistka

Velik del zaslug za njen uspeh na igralskem področju gre pripisati dejstvu, da veliko pozornosti namenja meditaciji in disciplini. Rojena v budistični družini je še vedno pripadnica te vere.

Duhovnost in verovaje sta po njenih besedah center njenega življenja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Yeoh 楊紫瓊 (@michelleyeoh_official)

Obožuje avanture

Kadar ni zaposlena z igranjem in snemanjem, so njena največja strast potovanja, na njih pa se najraje povezuje z lokalnim prebivalstvom in snuje nova znanstva.

Podrla je že več mejnikov

Yeohova se je večkrat zapisala v zgodovino. Nastopila je v Bondovem filmu Jutri nikoli ne umre. Film Crouching Tiger, Hidden Dragon je najbolj ocenjen film z njo v vlogi.

Leta 2013 je prejela nagrado za življenjsko delo mednarodnega filmskega festivala ASEAN, deset let kasneje je kot prva azijska igralka prejela nagrado Screen Actors Guild (SAG) za izjemno predstavo v filmu, za katerega je prejela tudi oskarja za glavno žensko vlogo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Yeoh 楊紫瓊 (@michelleyeoh_official)

Izjemno vsestranska igralka

Michelleina kariera je polna raznolikih uspešnic: od vlog v filmih  Spomini gejše in Noro bogati Azijci, do vlog z Jetom Lijem in Jackiejem Chanom, kar nedvomno kaže na njeno vsestranskot kot igralke svetovnega kova.

Povzeto portalih msn.com in lifestyleasia.com

Preberite še: Režiserka Urška Djukić: Morda bi morale moškim pomagati

Morda vas zanima tudi: Pred oskarji: Kako poteka delo stilistov, od zvezdnikove potrditve prihoda do rdeče preproge


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)