Pred oskarji: Kako poteka delo stilistov, od zvezdnikove potrditve prihoda do rdeče preproge

Strokovnjaki lahko čez noč spremenijo običajno ohlapno trenirko v ekstravagantno obleko, ki se kot ulita prilega osebi, ki jo nosi.

12.3.2023 ob 8:55 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: N. Ć.

Pred oskarji: Kako poteka delo stilistov, od zvezdnikove potrditve prihoda do rdeče preproge

Sezona podelitev nagrad je na vrhuncu in z njo gala večeri na rdeči preprogi, ko so vse oči uprte prav v zvezdnike. Modni navdušenci so v pričakovanju, saj se predstavijo najlepše modne kreacije, dih jemajoče obleke in tudi za najbolj odbita moda.

V vsa ta čudovita oblačila je vloženo ogromno dela in široka paleta ljudi. Javnost večinoma pozna le zvezdnike, ki nosijo te prestižne, razkošne in modne toalete, a kdo je ekipa ustvarjalnih ljudi, ki stoji za celotnim videzom zvezdnikov?

Novinar portala Huffington post se je pogovarjal s krojači, stilisti in igralko o njihovem poklicu in poizvedoval, kako pride do izdelave glamurozne obleke, ki se na rdeči preprogi sveti v vsem svojem blišču.

Stilisti morajo dobro poznati svojo stranko

Da bi bili stilisti odlični pri svojem delu, morajo znati vzdrževati odnose s svojimi strankami in o njih vedeti več, kot bi si morda celo želeli. Med osebama se mora ustvariti zaupljiv odnos, nenazadnje tudi zato, ker osebo, ki jo oblačijo, pogosto videvajo le v spodnjem perilu, hkrati pa mora biti ta odnos visoko profesionalen. 

Igralka Jaimie Alexander, znana iz filmov Blindspot, Thor in Agents of S.H.I.E.L.D., je dejala: »V idealnem primeru sva s stilistom odprta drug do drugega, poštena, zaupljiva in se veliko pogovarjava. Zdi se mi pomembno, da na glas povem, če mi obleka ne odgovarja in se v njej ne počutim dobro. Oba pa morava najti pot do videza, ki ga želimo skupaj doseči«.

Sodelovanje med vsemi vpetimi v modni industriji je tako ključnega pomena za dosego popolnega videza, pri tem pa se pred samo zasnovo obleke pogovorijo tudi, kakšen učinek želijo doseči v javnosti. 

Medtem ko stilisti zvezdnike oblačijo za najrazličnejše priložnosti, pa so dogodki na rdeči preprogi možnost, ko si vsi lahko dovolijo več drznosti in glamurja.

Stilistka Ariana Weisner je za ameriški portal dejala, da so po njenih izkušnjah stranke pogosto bolj pripravljene tvegati z videzom in obleko, ko gre za podelitev nagrad, zato je stilistu še kako pomembno razumeti »stil in značaj osebe, ki jo oblači,« je dejala in dodala, da odmevnejši dogodki v svetu medijev dajejo stilistu tudi možnost za kreativnejši pristop in osebni podpis na obleko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ariana Weisner (@aweisnerstyle)

A hkrati je to tudi čas, ko stilisti zaradi obilice dela ne ločijo dneva in noči: »Sporočila mi kapljajo v nedeljo, ob devetih zjutraj ali pozno zvečer in treba se je odzvati,« je dejala stilistka slavnih Mindy Saad.

Lahko je videti popolno, a zvezdnica se mora tudi gibati

Ko igralka, v tem primeru Jaimie Alexander, potrdi dogodek, se nemudoma poveže s svojo stilistko in se dogovorita za okviren videz obleke. Njena stilistka Ariana Weisner nato pošlje elektronsko sporočilo modnim oblikovalcem, s katerimi bi lahko potencialno sodelovala in čaka na odziv, kdo bi bil pripravljen posoditi oblačila.

»Morda imate v mislih točno določeno obleko in da bi bila to najboljša izbira za gala dogodek, a lahko se zgodi, da vam jo modni oblikovalci zavrnejo. Takrat morate preiti na plan B,« pojasnjuje Weisnerjeva.

Pomemben dejavnik pri izbiri obleke pa ni le, da je ta videti kot ulita in glamurozna na fotografijah, ampak se mora oseba v njej tudi bolj ali manj udobno gibati in jesti. »Nedavno smo imeli pomerjanje, ko je bila obleka na osebi videti izjemno, a kaj, ko se stranka v njen ni mogla premikati, « je povedala stilistka Mindy Saad. Takoj je bilo jasno, da ta obleka ni prava.

Stilist običajno porabi še od 20 do 40 ur tik pred dogodkom za pripravo ene obleke do popolnosti, a ker lahko na dan dogodka pride do najrazličnejših težav, bodisi se obleka strga pri oblačenju, se umaže, na osebi ni videti več tako dobro kot je na začetku, je vedno treba imeti ob sebi še popolno rezervo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ariana Weisner (@aweisnerstyle)

Weisnerjeva se strinja, da okoli 50% odstotkov skic oblek, ki jih narišejo stilisti v sodelovanju s strankami, v živo ni tako lepih ali pa se ne prilegajo osebi. »Takrat se ti zdi, da je šlo vse maloro, kajne,« komentira in dodaja, da pridejo tudi trenutki, ko se stranke premislijo z izbiro obleke dan pred dogodkom, kar seveda pri stilistih povzroči križe in težave.

Isa Kriegeskotte, ki je nedavno odprla nov studio v Bedford Villageu v New Yorku, je ena od krojačic, ki jih stilisti in zvezdniki povabijo, da v zelo kratkem času izvedejo neverjetne podvige pri krojenju. Njeno delo obsega vse od izdelave po meri do izdelave obleke od začetka do konca in do nujnih robov in popravkov na dan dogodka. Od modnih hiš je prejela celo delno izdelane obleke, ki jih je morala dokončati sama v enem dnevu – ali eni noči.

Zakaj imajo stilisti radi svoje delo

Stilistka Mindy Saad rada vidi, kako oseba žari v obleki, pri kateri je sodelovala. Obožuje, da se njeno delo in moda nenehno spreminjata in da ima priložnost delati z najrazličnejšimi ljudmi.

»Videti osebo, ki se iz trenirke in brez ličil preobrazi v popoln glamur in pokaže najlepšo različico sebe je zame nekaj najlepšega,« pa priznava Wisnerjeva.

Naloga uspešnega stilista in krojača je, da je kreativen, zna pričarati nekaj, za kar mnogi rečejo, da je nemogoče, občasno so terapevti, dvigovalci samozavesti, motivatorji, navijači, vsestranski umetniki in da poskrbijo za to, da je vse, kar počnejo, videti lahkotno. Pogosto do te mere, da jih ljudje niti ne opazijo, da so prav tako na rdeči preprogi.

Preberite še: Boudoir: trend iz preteklosti, ki smo ga opazili pri hollywoodskih zvezdnicah (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Pomlad 2023: Takšen kroj suknjiča je letos obvezen


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)