Humana: Nov koncept trgovin pri nas, ki najbolj navdušuje mlade

Korak k bolj trajnostnemu nakupovanju oblačil so oblačila iz druge roke.

24.2.2023 ob 8:45 | Foto: Dejan Javornik

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Humana: Nov koncept trgovin pri nas, ki najbolj navdušuje mlade

Te dni je mnoge osupnil podatek, ki ga je objavila agencija Focus, da kupimo 60 odstotkov več oblačil, kot smo jih pred petnajstimi leti, skoraj tretjine pa nikoli ne oblečemo. S tem je tekstilna industrija druga, takoj za naftno, največja onesnaževalka okolja. Hitra moda je razlog za kopičenje zavrženih oblačil na odlagališčih, ki praviloma niso biološko razgradljiva.

Čas je, da potrošniki sami sebi postavimo ogledalo in rečemo ne hitri modi. Kupujmo manj in le, ko to zares potrebujemo. Odločamo lahko tudi o tem, kje kupujemo. Ena izmed možnosti so trgovine z oblačili iz druge roke ali trgovine z vintage kosi.

Leto in pol nazaj se je v Ljubljani odprla prva trgovina Humana, sledile so ji še poslovalnice v Domžalah, Kranju in Celju ter še dve v Ljubljani. V njih ponujajo kvalitetna oblačila po dostopnih cenah, hkrati pa tam najdete veliko posebnih kosov oblačil, tudi unikatov.

In ne, v trgovinah Humana ne boste našli kosov, ki ste jih pred časom vrgli v zabojnike Humana. V Slovenijo prihajajo oblačila iz različnih sortirnih centrov po Evropi, na primer iz Poljske, Danske, Nemčije, Bolgarije.

Po besedah regionalne vodje trgovin Maje Humski so Slovenci komaj čakali takšne vrste trgovin. »Večina Slovencev je trgovine sprejela z navdušenjem, veliko jih je komentiralo, da je sedaj 'že zadnji čas', da smo tudi pri nas odprli takšne trgovine. Seveda je bilo tudi nekaj takih, ki so malo dvomili, pa se jih je kar nekaj med njimi sedaj navdušilo nad kupovanjem v naših poslovalnicah, saj vidijo, da dobijo večkrat boljšo kvaliteto materialov za ugodne cene. Veliko jih je imelo od začetka predsodke, da so oblačila rabljena in morda ne tako dobro ohranjena, vendar so bili prav presenečeni, ko so si vzeli čas in prebrskali po ponudbi, kako dobro so v bistvu ohranjena ta oblačila,« nam je povedala.

Vintage kosi in oblačila iz druge roke so še posebno priljubljena med mladimi, kar je bilo zaznati tudi v novo odprtih trgovinah, kjer so ob odprtju prevladovali dijaki in študentje. Sedaj pa Humskijeva opaža, da se je profil kupcev precej razširil, od kupcev, ki jih navdušuje nizka cena do takšnih, ki pri oblačilih cenijo predvsem unikatnost. 

Predvsem pa je velik pomen nakupovanja oblačil iz druge roke tudi v tem, da s tem prispevamo svoj delež k ohranjanju okolja. »Kupovanje rabljenih oblačil je eden izmed načinov, kako ohraniti naš planet, zato menim, da je prihodnost zagotovo v trajnostni modi,« pravi Maja Humski.

Za vsakega nekaj

V Ljubljani so tri poslovalnice Humana, ki se med seboj nekoliko razlikujejo. »Naša najstarejša poslovalnica je poslovalnica na Stritarjevi, ki je pravzaprav specializirana za vintage oblačila, tu ponujamo samo vintage kose oblačil, obutve in dodatkov, torej kose iz različnih preteklih modnih obdobji, odličnih materialov in posebnih dizajnov. Poslovalnica na Slovenski cesti je second hand poslovalnica, ki ponuja rabljena oblačila, obutev in dodatke, tudi tekstil za dom ter nekaj otroških oblačil, tu pa ni prisotnega vintage oddelka. Tretja poslovalnica v Ljubljani se nahaja na Kolodvorski ulici, tu imamo mešano ponudbo, torej second hand in vintage oblačila,« nam je pojasnila Maja Humski.

In še razlika med vintage in second hand oblačili? Med prve se štejejo kosi, ki so bili narejeni med leti 1920 in 1980 in so bili zasnovani, da bi se lahko nosili dolga leta in se celo prenašali iz roda v rod. Zato so bili uporabljeni materiali precej vzdržljivi, dobro krojeni in sešiti na način, ki je omogočal kasnejše prekrojitve. Med second hand kose pa se štejejo rabljena oblačila različnih blagovnih znamk in materialov, moderna in tudi tista, ki trenutno niso najbolj moderna, se pravi gre za mešanico različnih oblačil.

Prva postaja naj bo naša omara

A tudi kupovanje že rabljenih oblačil včasih ni potrebno. Pred kakršnimkoli nakupom, tudi če gre za nakup iz druge roke, se vprašajmo ali res potrebujemo novo majico le zaradi to sezono modne barve ali ker so stare že odslužile svojemu namenu. »Pred nakupom novega oblačila uporabimo, kar že imamo v omari, si jih v družinskem in prijateljskem krogu izmenjajmo, kupimo rabljeno oziroma oblačilo popravimo, ali ga predelamo,« svetuje Živa Lopatič iz Zavoda za pravično trgovino, 3MUHE in dodaja: »Pri nakupu novega ne iščimo izgovorov, da bomo oblačilo, ko ga ne bomo več želeli, podarili in mu tako zagotovili nadaljnjo rabo, saj se to velikokrat ne zgodi. V Sloveniji kljub zabojnikom za tekstil, izmenjevalnicam, prodaji v trgovinah iz druge roke še vedno večina tekstila konča v zabojnikih za komunalne odpadke, na odlagališčih ali v sežigalnicah v tujini.« Nakup iz druge roke pomeni, da smo se odpovedali nakupu novega oblačila in s tem zmanjšali pritisk na okolje, saj smo podaljšali življenjsko dobo staremu oblačilu.

»Preprost recept za trajnostno oblačenje je klasični kroj in dobra tkanina – to je kombinacija, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo modnega izdelka. Prav tako je prav, da preden kupite novo oblačilo, preverite, kaj se skriva v vaši omari. Moda je namreč igra kombinacij, a sijaj modnih zgodb, barv in krojev nas premami in v nas zbudi strastne potrošnike,« pa pravi Gordana Sredojević iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Preberite še: To je najbolj ljubka pričeska te sezone

Morda vas zanima tudi: Čudovita Kate za rdečo preprogo izbrala Zarine uhane (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)