Preizkusili smo: delavnica izdelave prstana pod vodstvom stokovnjaka

Delavnico v Ljubljani vodi priznani zlatar in srebrokovač Christoph Steidl, ki nas je navdušil z izjemnim znanjem, navdihujočim vodenjem in prijetno energijo.

30.11.2022 ob 10:18 | Foto: Mična | Avtor: Špela Sila, Eva Natlačen

Preizkusili smo: delavnica izdelave prstana pod vodstvom stokovnjaka

Nova strategija Turizma Ljubljana opredeljuje Ljubljano kot vodilno in ustvarjalno mestno destinacijo trajnostnega življenjskega sloga na svetu. 

S tem namenom so oblikovali osem butičnih doživetij, ki izpostavljajo stare rokodelske obrti in predstavljajo dragocen uvid v življenje v Ljubljani skozi čas, hkrati pa zadovoljujejo potrebe novih generacij obiskovalcev, ki potujejo v iskanju novih izkušenj, znanj in povezovanj z lokalnim prebivalstvom.

V našem urednišvu smo se odločili preizkusiti delavnico Moč prstana, prek katere smo se udeleženci pobliže spoznali z zlatarsko obrtjo in se celo preizkusili v rokovanju z žlahtnimi kovinami. Pod vodstvom strokovnjaka smo dejansko sami izdelali prstan iz srebra.

Delavnico v svoji zlatarni Zlato runo v Ljubljani vodi Christoph Steidl, priznani zlatar in edini mojster obdelovanja srebra v Sloveniji. Srebro-kovaštva in zlatarstva se je izučil v delavnicah benediktinskega samostana v Würzburgu. 

Christoph je bil tudi tisti, ki nas je ob naročenem terminu toplo sprejel. Odložili smo osebne stvari, si oprtali predpasnik, nato pa začeli. 

Mojster nas je najprej seznanil z materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi prstanov in nas povprašal po naših željah, nato pa smo se lotili dela.

Izdelava prstana se začne res čisto na začetku, torej s pripravo materiala in procesom taljenja žlahtnih kovin (v vašem primeru delcev srebra) pri visokih temperaturah. 

Bili smo navdušeni nad tem, kako aktivno nas je Christoph vključil v sam proces, saj smo dejansko sami talili in kovali srebro.

Postopoma smo nato prišli so dolge tanke ‘palice’, ki je bila primerne debeline za želeno obliko prstana. Sledilo je žaganje, lotanje in piljenje, dokler prstan ni imel čisto prave oblike, brez sledi o tem, da smo ga naredili čisti amaterji.

Čisto na koncu smo prstanu dodali še vzorec z vrezi in ga spolirali do sijaja. 

Nad končnim izdelkom smo bili navdušeni, brez dvoma pa ta ne bi tako uspel, če nas ne bi ves čas budno spremljal Christoph in nam priskočil na pomoč, ko se je kje kaj zalomilo.

Je človek z ogromno znanja in izkušenj, hkrati pa tudi odličen mentor, ki nam je že v samem začetku postregel z izredno zanimivimi dejstvi o srebru in zlatu, kasneje pa nas navdušil z obvladovanjem najrazličnejših zlatarskih tehnik, pa tudi s svojo iznajdljivostjo.

Marsikateri pripomoček v ateljeju je namreč izumil kar sam. 

Da je nastanek prstana posledica kombinacija toliko različnih procesov, si ne bi mislili. Še bolj pa nas je presenetilo dejstvo, da lahko prav vse v nekaj urah osvojimo tudi popolni začetniki.

Seveda je za mojstrovine, kakršne prihajajo izpod Christophovih rok, potrebno precej več vaje, a tudi ponosa ob osnovnem kosu nakita, kakršen je prstan, ki po preživetem času v ateljeju pride izpod vaših, ne gre zanemariti. 

Večina nakita, ki ga danes najdemo v trgovinah in zlatarnah, je plod proizvodnih linij, njegovo kakovost pa lahko čez palec ocenimo že po znesku, katerega moramo v zameno zanj plačati.

Uhanov, verižic in prstanov iz čistega zlata ali srebra najverjetneje ne boste našli, saj sta precej zahtevna za oblikovanje. Večinoma jima dodajajo druge primesi in kovine. Za lažje oblikovanje in večji dobiček.

In ko smo ravno pri primeseh. Ste vedeli, da je rožnato zlato plod mešanja z bakrom, belo pa z nikljem? Morda velja omeniti tudi dejstvo, da je v povprečju zlato od srebra vredno kar osemdeset do stokrat več. 

Kljub nižji ceni surovine pa bo imel srebrn prstan, ki ga boste izdelali pri Christophu, ogromno vrednost.

Da se oglasite pri njem v ateljeju, priporočamo že zaradi procesa izdelave. V nekaj urah se boste izjemo sprostili in kovanje nakita bi zlahka primerjali z meditacijo za preveč obremenjeno glavo modernega digitalnega človeka.

Končni izdelek je tudi spomin na prijetno preživet čas in novo izkušnjo ter nenazadnje - popolnoma unikaten in večen kos nakita.

Ne spreglejte še: Naredite sami: Čudovit adventni venček po navodilih Metke, Sanjski šopek

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Naredimo adventni koledar


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)