Modni oblikovalec Timotej Bistan: »Vračam se, da popišem nov list papirja«

Timotej Bistan se po daljši odsotnosti vrača z novo modno kolekcijo.

20.12.2022 ob 6:52 | Foto: osebni arhiv | Avtor: E.N.

Modni oblikovalec Timotej Bistan: »Vračam se, da popišem nov list papirja«

Študij modnega oblikovanja na naravoslovnotehniški fakulteti, služba v osrčju francoske modne industrije, leto iskanja navdiha v Parizu in predstavitev kreacij na Ljubljanskem tednu mode.

Mejniki, ki jih je talentirani modni oblikovalec Timotej Bistan odkljukal, še preden je ustanovil svojo znamko dekorativnih dodatkov Max & Julian, ki ga je nekaj časa držala stran od modnih brvi.

Na veselje vseh, ki jih zanima slovenski modni svet, pa se nekdanji član modne četverice Young@Squat vrača v solo izvedbi. Z novo kolekcijo. Z namenom, da v življenju obrne nov list papirja.

Na modni sceni smo vas kar dolgo pogrešali, (neuradno) ste se poslovili ravno takrat, ko smo si želeli vaših prepoznavno volančkastih srajc.

Res je, ravno takrat se mi je ponudila priložnost za delo v Parizu, ki je nisem mogel zavrniti.

Zato sem za nekaj časa zapustil Ljubljano in se za leto dni preselil v francosko prestolnico, da bi pobliže in z drugega zornega kota spoznal tamkajšnjo modno industrijo, sploh ker se mi je priložnost ponudila v stilizmu.

Po vrnitvi domov sem se osredotočil na druge projekte, nato pa se je začela koronska kriza, kar mi je vrnitev na sceno precej otežilo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Timotej Bistan (@timotejbistan)

 

Kakšna je bila vaša pariška izkušnja?

Odlična za širjenje obzorij, spoznavanje modnega sveta in pridobivanje novih izkušenj.

Mislim pa, da bi morali vsi kdaj prestopiti meje naše države, da bi spoznali prednosti in slabosti tako tujine kot tudi Slovenije. Pomembno je poznati okolje, v katerem deluješ.

Pred leti ste dejali, da je oblikovanje drag hobi, ki ga poskušate preoblikovati v poklic. So se razmere na slovenskem modnem trgu od takrat kaj spremenile?

Ja in ne. Slovenski trg je še vedno precej majhen, je pa publika v zadnjih letih postala bolj ozaveščena. Hitra moda je namreč eden največjih onesnaževalcev našega planeta in vse več posameznikov si želi poiskati lokalno in bolj trajnostno alternativo zanjo.

Če kot oblikovalec prepoznaš priložnost in znaš ponuditi kakovostne izdelke, te bo trg gotovo lepo sprejel. Še vedno pa ne morem reči, da je uspeti v tem svetu pri nas preprosto.

Vaša nova kolekcija sije v bež tonih. Ob njej nehote pomislimo na nepopisan list papirja.

Res je, nova kolekcija s svojimi svetlimi toni predstavlja nov začetek. Sestavljena je iz elegantnih, modernih in prefinjenih kosov, ki so hkrati udobni in polni premišljenih detajlov.

Je nepopisan list papirja, ki ga ne omejujejo letni časi, v kolekciji pa sem se poigraval s teksturami in silhuetami. Kosi so brezčasni, svobodni in vsestranski.

Vaša nova kolekcija je izbor temeljnih garderobnih kosov. Kateri so tisti, ki bi jih v omari morala imeti vsaka ženska?

Predvsem mora garderoba vsakega posameznika temeljiti na kakovostno krojenih klasičnih kosih, ki jih lahko svobodno kombiniramo med seboj pa tudi z bolj ekstravagantnimi kosi.

S tem namenom sem tudi sam oblikoval kapsulno kolekcijo, ki jo sestavljajo vsi temeljni kosi garderobe – od hlač do srajce in plašča.

S kolekcijo želite podpreti žensko moč in samozavest. Kako se to odraža na vaših oblačilih?

Obleka ne naredi človeka, lahko pa z njo poudarimo njegov karakter, moč in samozavest.

Moje oblikovanje temelji na premišljenih in dovršenih krojih, pomemben poudarek pa bom v prihodnje dodal tudi moderni ženski poslovni eleganci, ki je na našem modnem področju občutno primanjkuje.

Bodo v prihodnosti na vrsto prišle tudi moške kolekcije?

Za zdaj teh še ni na vidiku, a nikoli ne reci nikoli.

Vas lahko pričakujemo na naslednjem Ljubljanskem tednu mode?

Absolutno. Veselim se, da bom svoja zadnja dela lahko predstavil še širši publiki.

Preberite še: Odlični razlogi, zakaj bi se tudi odrasli morali igrati

Morda vas zanima tudi: Odpustila sem ti, ampak ne morem pozabiti (kako ta stavek vpliva na vaše življenje)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)