Naomi Osaka: v ozadju njenega boja z depresijo je tudi Serena

Ameriška teniška zvezdnica se je predčasno poslovila z OP Francije, ker ni želela odgovarjati na vprašanja medijev.

3.6.2021 ob 5:10 | Foto: Julian Finney/Getty Images | Avtor: Š. R.

Naomi Osaka: v ozadju njenega boja z depresijo je tudi Serena

Športni svet je te dni osupnila novica, da se je ameriška teniška zvezdnica Naomi Osaka umaknila z enega največjih turnirjev v sezoni OP Francije. Dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam je sicer že pred začetkom Roland Garrosa dvignila prah z napovedjo, da na turnirju ne bo na voljo za medijske izjave, vse to pa naj bi bilo povezano tudi z duševnimi težavami, s katerimi se bori 23-letnica.

»Mislim, da je najboljše za turnir, druge igralke in moje dobro, da odstopim, da bi se lahko spet vsi posvetili tenisu,« je sporočila prek Twitterja, potem ko si je po zmagi v prvem dvoboju prislužila 15.000 dolarjev kazni zaradi kršenja pravil organizatorjev – ker se ni udeležila obvezne novinarske konference. Kot je pojasnila, si z mediji ne želi govoriti zaradi »duševnih težav«, vseeno pa so ji na Roland Garrosu po prvem dvoboju zagrozili, da jo bodo izključili iz turnirja, če se bo še naprej ogibala medijem. To je naposled storila sama. »Nisem želela biti moteči dejavnik. Razumem tudi, da vse skupaj ni prišlo ob idealnem času, toda moje sporočilo je jasno. Vsekakor pa svojega duševnega zdravja nikdar ne bi omenjala brez razloga,« je še pojasnila.

Do Osake so bili sicer sprva kritični nekateri teniški igralci, med drugim Novak Đoković in Rafael Nadal, po njeni odločitvi, da zapusti turnir, pa so jo mnogi podprli. Med drugim ji je v bran stopila rojakinja Serena Williams, ki ima v Osakini karieri posebno mesto. Osaka je namreč ob svoji prvi zmagi na turnirju za grand slam v New Yorku leta 2018 premagala prav legendarno 39-letnico, ob tem pa jokala zaradi žvižgov s tribun - ti so bili posledica kontroverznega spora Williamsove s sodnikom. Serena je bila sicer na koncu tista, a kot ugibajo mnogi, je Osakina depresija povezana prav z velikim pritiskom, ki ga je bila pri samo 20 letih deležna športnica japonskih korenin.

V solzah ob zmagi

Trenutek, ki bi moral biti najsrečnejši v njeni karieri, je bil za vedno uničen, preživela ga je v solzah. Prvič deležna tako velike pozornosti je objokana skrivala svoj obraz. Tudi sama je priznala, da so se njene duševne težave začele prav na tistem turnirju, kjer je bilo sicer že vse pripravljeno za veliko zmago Serene in njen zgodovinski dosežek, s katerim bi postala najboljša vseh časov. Vse skupaj pa se je sprevrglo v pravo farso (Sereno je sodnik Carlos Ramos kaznoval zaradi domnevne komunikacije s trenerjem, Američanka pa se je razburila in ga označila za lažnivca), ne glede na to, da je bila Osaka dejansko boljša na igrišču.

»Ko sem bral njen zapis, sem imel v glavi toliko čustev. Kar naprej mi je pred oči prihajala tista slika, ko se nikakor ni mogla veseliti svoje zmage na OP ZDA 2018. Tam so jo oropali nečesa izjemno lepega,« je zapisal ameriški novinar Jill Martin.

Podobnega mnenja je bil njegov kolega Rod Morrow. »Zelo očitno je njeno kariero spremljala ta travma ob prvi zmagi, ki je bil hkrati najhujši dan Serenine kariere. Še vedno se v živo spominjam njenih solz, za katere nihče ni vedel, ali so solze sreče ali sočutja do Serene. Verjetno je šlo za mešanico vsega. Bo pa ostalo z menoj tudi to, da je Serena v tistem trenutku dala svojo jezo na stran in raje tolažila tekmico. Priznam pa, da sem bil tedaj tudi jaz eden tistih, ki ga je bolj kot zmaga prevzela Serenina zgodba.«

Športniki skrbijo za telo, kaj pa čustva?

Williamsova je Osaki stopila v bran tudi v teh težkih trenutkih. »Sočustvujem z Naomi. Nismo vsi enaki. Jaz imam trdo kožo, nekdo drug pač ne. Vsak je zgodba zase in vsak se s stvarmi spopada na svoj način. Treba je pustiti, da sama ravna tako kot misli, da je prav in za kar ve, da je dobro zanjo. Mislim, da se trudi po najboljših močeh,« je o njej dejala Serena.

»Zelo mi je žal za Naomi. Resnično upam, da bo z njo vse v redu. Kot športniki smo naučeni, da vedno zelo pazljivo ravnamo s svojim telesom, ob tem pa najbrž pozabljamo na duševni in čustveni vidik. Gre za več kot le za odgovarjanje na novinarska vprašanja. Vso srečo Naomi, navijamo zate,« pa je na Twitterju zapisala osemkratna zmagovalka velikih turnirjev Martina Navratilova.

Preberite še: Alen Kobilica razkril, kako se je začela ljubezenska zgodba z Majo

Morda vas zanima tudi: Evrovizijska ljubezenska saga, o kateri govori ves svet


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)