Največji škandal v zgodovini britanske kraljeve družine

Poroka prestolonaslednika s srčno izbranko je povsem spremenila britansko monarhijo.

14.4.2023 ob 6:15 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Največji škandal v zgodovini britanske kraljeve družine

Ko se je britanski kralj Edward VIII. leta 1936 odločil zapustiti prestol in se poročiti s svojo izbranko Wallis Simpson, je izbruhnil največji škandal v zgodovini britanske kraljeve družine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by STUDIO TERRE BLANCHE (@studio_terre_blanche)

Dogodek in vse, kar je do njega pripeljalo in kar mu je sledilo, je med drugimi predmet novega dokumentarca The Real Crown: Inside the House of Windsor.

V njem je prikazano, da je kraljica Elizabeta II. z možem princem Philipom in sinom princem Charlesom strica le šest dni pred njegovo smrtjo obiskala v Franciji, je pa zavrnila njegovo poslednjo željo in stričevi soprogi ni podelila naslova njena kraljeva visokost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Silvia Crespi Bini (@silviacrespibini)

Elizabeta je bila stara 46 let, ko je očetovega brata in njegovo ženo leta 1972 obiskala v Parizu. Prav njegova poroka jo je postavila za prestolonaslednico in kasneje kraljico, saj se je Edward raje kot ljubljeni ženski, odpovedal prestolu. Tako je kralj postal njegov mlajši brat kralj Jurij VI., oče kasnejše kraljice Elizabete II.

V filmu, ki bo premierno predvajan 20. aprila medicinska sestra Julie Aleksander, ki je skrbela za Edwarda pripoveduje, da mu je kraljičina zavrnitev zlomila srce:

"Vojvoda je bil zaskrbljen zaradi obiska in je, čeprav je bil bolan, vztrajal, da bo kraljico sprejel v salonu in ne v postelji. Srečanje je bilo zanj zelo pomembno, saj je monarhinja bivšega kralja obiskala prvič."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by British Royal Family

"A je njegovo prošnjo, da bi Wallis podelila kraljevi naslov, zavrnila, kar ga je zelo prizadelo. Vedela je, da se bliža njegova zadnja ura, pa ga vseeno ni uslišala. Mislim, da mu je to zlomilo srce. Želel si je, da bi njegova žena dobila kraljevi naziv. Ker mu to ni uspelo, se je počutil ničvrednega."

Zgodovinski obrat

Britanski kralj Edward VIII. je prestol zapustil 11. decembra leta 1963, da se je lahko poročil z dvakrat ločeno Američanko. Anglikanska cerkev poroke monarha z ločenko tedaj ni dopuščala, če je bil njen bivši soprog še živ.

Končno odločitev je sprejel dan prej in jo nato preko radijskega prenosa iz gradu Windsor sporočil narodu.

"Nemogoče se mi zdi nositi odgovornost, ki mi je namenjena kot kralju brez podpore ženske, ki jo ljubim," je tedaj dejal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark McGinness Writes (@markmcginnesswrites)

To je bilo prvič v zgodovini, da je kralj ljudstvo nagovoril preko radia in posnetek je dandanes ena najbolj dragocenih radijskih zapuščin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by H.M.King George VI (@_king.georgevi_)

Ne tako romantično

Zgodba Edwarda in Wallis sicer ni tako romantična, kot se zdi na prvi pogled.

Leta 1936 je povzročila globoko ustavno krizo, njuno spogledovanje z nacistično Nemčijo med drugo svetovno vojno je na britansko monarhijo vrglo eno največjih senc v zgodovini.

Kralj, ki je zapustil prestol, je bil zaradi simpatiziranja s Hitlerjem leta 1940 po ukazu aktualnega monarha umaknjen na Bahame, kjer je bil nastanjen kot guverner, po drugi svetovni vojni pa je vse življenje preživel v izgnanstvu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by W͟a͟l͟l͟i͟s͟ & E͟d͟w͟a͟r͟d͟ (@__w.e______)

Par je res dobil nazive vojvoda in vojvodinja Windsor, a je živel v Parizu in se preživljal z rento, ki jo je bratu namenil kralj Jurij VI. ter z denarjem od prodaje dveh posesti na Balmoralu in v Sandrighamu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Vojvoda je za rakom na grlu umrl leta 1972. Posmrtni ostanki so bili pripeljani v Veliko Britanijo in je pokopan ob mavzoleju Fogemore na posestvu Windsor.

Na zasebnem pogrebu sta bila tudi kraljica in princ Philip in seveda Wallis, ki je po dolgih letih znova stopila na britanska tla. 14 let kasneje, leta 1986 je umrla še ona in je pokopana ob možu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Ni pa nobenega dvoma, da če se ne bi zgodila ena največjih afer britanske monarhije, Elizabeta ne bi nikoli postala kraljica in njen sin Karel ne kralj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Povzeto po portalu msn.com

Preberite še: Mama Kate Middleton je v resnih težavah

Morda vas zanima tudi: Otrok afere: Kdo je Jazmin Grace Grimaldi, hči princa Alberta monaškega


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)