Monarhinja sreča ljubico: Kaj si je kraljica v resnici mislila o Camilli

Odnos med monarhinjo in sprva ljubico ter nato soprogo njenega sina je, milo rečeno, od nekdaj zanimiv.

12.10.2021 ob 9:15 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Monarhinja sreča  ljubico: Kaj si je kraljica v resnici mislila o Camilli

Leta 2000 je kraljica Elizabeta tudi uradno sprejela sinovo novo spremljevalko, Camillo Parker Bowles. Zgodilo se je na sprejemu ob 60. rojstnem dnevu nekdanjega grškega kralja Konstantina Grškega, ki se je odvijal na posestvu princa Charlesa, Highgrove.

Do tedaj se kraljica in Camilla nikoli nista srečali na zasebnih sprejemih, čeprav je bilo znano, da se sprva ljubica videva s princem Charlesom.

Prav zaradi prisotnosti njegove nove izvoljenke, kraljice ni bilo na praznovanje 50. rojstnega dne prestolonaslednika.

Čeprav nista najbolje začeli, je bil Charles trden v svoji odločitvi, da je Camilla pomemben del njegovega življenja in njegov tiskovni predstavnik Mark Bolland je vložil ogromno energije v to, da je njuno razmerje sprejela javnost, kar pomeni, da je skrbno izbiral informacije, ki so pricurljale v tisk, prav tako skrbno pa je izbiral dogodke, na katerih se je pojavljal par.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julie Streep

S tem, ko se je kraljica udeležila zasebnega sprejema, kjer je bila tudi Camilla, je uradno potrdila razmerje, ki se je leta 2005 okronalo s poroko.

S srečanjem, ki so ga spodbujali tako osebje kot člani kraljeve družine, med drugim njena nečakinja, edina hči princese Margarete, Sarah Chatto, je palača izrazila priznavanje, ne pa tudi sprejemanje Camille.

Srečanje je bilo po pričevanju prisotnih zelo kratko in zelo formalno. Član osebja princa Charlesa je ponazoril, da je bilo skoraj slišati, kako poka led.

A kot vedno je kraljica iskala razmerje med osebnim ter formalnim svetom: sinu je privoščila vse dobro, ni pa razumela njegove odločitve, s katero je ogrozil stabilnost monarhije zato, ker je sledil svoji osebni sreči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales (Fanpage) (@charlesprinceofwales)

Skratka, dogodek v Highgrovu je marsikaj olajšal za Charlesa in Camillo, a kljub temu je kraljica v odnosu z njo nadaljevala previdno in še leto kasneje ni verjela, da se bo vse končalo s poroko.

Palača je avgusta 2001 zanikala navedbe, de je kraljica prižgala zeleno luč za nov zakon prestolonaslednika. Časopis The Spectator je tedaj citiral dobro obveščen vir znotraj palače, češ, da je kraljica izjavila, da bo uredila zadeve med Charlesom in Camillo, pa če je to zadnje, kar ji bo uspelo urediti za časa njene vladavine. Ob omembi zakona se je le nasmejala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II UK

Sčasoma je spoznala, da je v prid monarhije treba sprejeti dejstvo, da je poroka neizogibna ter je na koncu privolila vanjo.

Značaj Camille je sicer Elizabeti odgovarjal bolj, kot značaj Diane. Kajti prva je iskreno kazala zanimanje za podeželje, za kraljici tako ljube konje, za monarhijo in za njen ustroj. Težava je bila v tem da je bila že poročena in ločena ter tudi, da je bila v veliki meri smatrana kot odgovorna za razpad zakona med Charlesom in Diano.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CROWN LOVE (@crownloveuk)

A zadeve so se obrnile v prid Camilli, ki se je ob monarhinji v javnosti prvič pojavila na praznovanju zlatega jubileja vladanja kraljice Elizabete leta 2002. Prav tako se je tedaj družini pridružila družinski večerji, ki se je odvijala v hotelu Ritz.

Seveda se je kraljica zavedala javnega mnenja o princu in njegovi izvoljenki, velika večina Britancev je bila ostro proti njuni poroki. Po nasvet, kako postopati v prid sina in hkrati monarhije, se je zatekla k nadškofu anglikanske cerkve Georgu Careyju in njegovemu nasledniku Rowanu Williamsu.

Williams je govoril v prid zakona, vendar je odsvetoval verski poročni obred, da ne bi razžalili britanske duhovščine in vernikov. Za božič leta 2004 je kraljica v Sandringhamu dala Charlesu svoj blagoslov za drugi zakon.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Kraljica se poročnega obreda ni udeležila, navzoča je bila le ob cerkvenem blagoslovu, ki je sledil, sta pa se s soprogovim udeležila sprejema junila istega leta, ki sta ga princ Charles in tedaj že vojvodinja Cronwall pripravila ob zaključku študija princa Williama v St. Andrewsu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by R. (@charles.camilla_fan)

Konec koncev je bila to priložnost za zgladitev družinskih sporov in zamer, posledice sprave pa so bile več kot opazne naslednjo pomlad na praznovanju 80. rojstnega dne kraljice.

Sčasoma je Camilla na svojo stran pridobila tudi javnost, ki ji zaradi dejstva, da je bila v zakonu med Charlesom in Diano druga ženska, sprava ni bila prav nič naklonjena. Leta 2005 je njen zakon s Chralesom zavračalo 73 odstotkov Britancev, ob njuni deseti obletnici poroke pa le še 35 odstotkov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fan Account Of The Royalfamily (@theroyalfaamily)

Povzeto po portalu New Idea

Preberite še: Dianin vzdevek za Camillo (in kaj se skriva v njegovem ozadju)

Morda vas zanima tudi: Žalostna usoda, ki bo, ko bo Charles postal kralj, doletela Camillo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)