Mia Guček (zmagovalka Popevke 2022): »V svetu šovbiznisa vsak dan pod noge prileti veliko polen«

Priljubljena glasbenica Mia Guček je razkrila, kdaj se je začela njena glasbena pot, kako je nastopati v eni od najbolj gledanih nemških oddaj in česa ne bi naredila, da bi bila slavna.

12.1.2023 ob 11:11 | Foto: instagram

Mia Guček (zmagovalka Popevke 2022): »V svetu šovbiznisa vsak dan pod noge prileti veliko polen«

Mia Guček ni le pevka, temveč tudi vrhunska pianistka, izobražena glasbenica in skladateljica. Zmagala je na Popevki 2022, nastopila v nemškem šovu Deutschland sucht den Superstar in sodelovala celo pri ustvarjanju glasbe za biografski film o Borisu Pahorju – in to še preden je dopolnila trideset let.

Zagotovo bomo o njej še veliko slišali, saj je glasbi stoodstotno predana. 

Vaša glasbena pot je osupljiva. Klavir ste se začeli učiti že pri petih letih. Izpopolnjevali ste se pri pianistih, kot so Ivo Pogorelić, Dubravka Tomšič Srebotnjak, Hinko Haas … Kako ste odkrili, da se želite ukvarjati z glasbo?

Najlepša hvala za pohvale. Ne spomnim se natančno, kaj je bilo odločilno, da sem se odločila za klavir, že od nekdaj pa sem vedela, da se želim ukvarjati z glasbo. Zelo rada sem s starši obiskala kakšen koncert svojega, zdaj žal že pokojnega strica Mirana Fakina, ki je bil pevec in kitarist pri različnih slovenskih skupinah (Don Juan, Best Company,…)

Svojo glasbeno pot sem začela z igranjem klavirja na Glasbeni šoli Koper in nadaljevala na Umetniški Gimnaziji, Akademiji za glasbo v Ljubljani ter Musikhochschule Münster.

Zelo sem vesela, da sem se imela možnost učiti od najboljših slovenskih in svetovnih pianističnih imen. V času šolanja sem tudi ogromno koncertirala in tekmovala na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, kar mi je dalo ogromno discipline za naprej.

Omenili ste, da ste šolanje nadaljevali na Musikhochschule v Münstru v Nemčiji. Zakaj ste se odločili za izobraževanje v tujini?

Po opravljeni diplomi na ljubljanski Akademiji sem začela raziskovati katere akademije v Evropi imajo zanimiv program in dobre profesorje. Takoj mi je padla v oči Münsterska akademija, ker je na njej poučeval po mojem mnenju eden boljših profesorjev, zato sem poskusila srečo na njihovih avdicijah.

Nisem računala na to, da bom sprejeta, saj so nas od 277 sprejeli samo 7, zato je bil zame vse skupaj kar velik šok. Vse se je odvilo zelo hitro, najtežje zame pa je bilo to, da sem šla v Nemčijo brez kakršnegakoli predznanja jezika.

Očitno ste to oviro hitro premagali. Kajti med študijem klavirja ste se udeležili nemškega showa Deutschland sucht den Superstar. Kakšna je bila ta izkušnja?

Med študijem sem se prijavila na njihov najbolj gledan šov na RTL televiziji, kar je bila zame neverjetna izkušnja. Snemanje je trajalo skoraj leto dni, v Nemčiji in Južnoafriški republiki. Naučila sem se veliko o šovbiznisu in spoznala veliko novih ljudi, kar mi je odprlo marsikatera vrata.

Slovenskemu občinstvu ste se predstavili lani in na festivalu Popevka zmagali. Kaj vam je ta zmaga pomenila?

Zmaga na Popevki je zame velika potrditev, kot interpretki in kot avtorici. Zelo sem vesela in hvaležna, da me ljudje v tolikšni meri podpirajo.

Najbrž je potrebno veliko odrekanja in predanosti glasbi, da ste lahko izvrstna pianistka in pevka?

Res je. Za vsako stvar, ki jo želiš delati stoodstotno, je potrebnega veliko časa in odrekanja, ampak če te nekaj zares veseli, to ni problem.

Predvidevam, da nimate veliko prostega časa. Kljub temu me zanima, kaj najraje počnete, kadar ga imate?

Veliko časa posvetim pisanju skladb za druge izvajalce in vodenju svoje glasbene distribucije, ki sem jo pred časom odprla v Švici.

Po študiju sem klavir kar malo zanemarila, kar obžalujem, ampak trenutno se osredotočam predvsem na ustvarjanje popularne glasbe. Prosti čas najraje preživim s svojo družino.

Rada imam naravo in obožujem živali. Z veseljem pa tudi obiščem kakšno gledališko predstavo.

Na Instagramu imate veliko sledilcev, a obenem o vašem zasebnem življenju ni veliko znanega. Ga skrbno čuvate?

Med snemanjem šova Deutschland sucht den Superstar sem bila čez noč vržena pred oči javnosti, kar je vplivalo tudi na veliko število sledilcev na Instagramu.

V Nemčiji je to precej bolj potencirano, saj je število prebivalstva štiridesetkrat večje kot v Sloveniji. Imela sem dobre in slabe izkušnje z ljudmi, kar me je hitro naučilo tudi, kaj želim deliti z javnostjo, in kaj je morda bolje, da ohranim zase.

Kje potegnete mejo oziroma česa ne bi naredili, da bi bili slavni?

Delam to, kar mi je všeč in svoje izdelke rada delim z občinstvom. Slava ni v prvem planu, zato zanjo nisem pripravljena narediti nič, kar mi ne bi bilo všeč.

Ste sicer oseba, ki bolj upošteva razum ali srce?

Kombinacija razuma in srca je vedno najboljša.

Če se vrneva h glasbi – kako ste odkrili svoj prepoznavni glasbeni slog?

Svoj glasbeni slog sem odkrivala zelo dolgo. Mislim, da sem ga končno našla, še vedno pa rada eksperimentiram.

Ker pesmi pišete sami, me zanima, če so večinoma avtobiografske?

Ideje za skladbe dobim iz vsakodnevnih stvari in od različnih ljudi … Včasih so tudi avtobiografske, ne pa vedno. Rada sodelujem tudi z drugimi avtorji.

Številni glasbeniki pišejo skladbe, kadar so žalostni in se spopadajo s težavami. Velja to tudi za vas? 

Za pisanje skladb dobim navdih, kadar sem srečna, še bolj pa, kadar sem jezna.

Kaj pa vas najbolj osrečuje?

Osrečujejo me majhne vsakodnevne stvari. 

Ste zelo strogi do sebe, kar se tiče glasbenega ustvarjanja?

Do svojega ustvarjanja sem dokaj stroga. Rada dam svoj maksimum, tako v glasbi, kot na odru in vizualni odrski podobi.

Glede na to, da ste izobražena in profesionalna glasbenica, me zanima, kaj menite o lestvici najboljših pevk in pevcev, ki jo je nedavno objavila ameriška revija Rolling Stone. Med deset najboljših so se uvrstile pevke Aretha Franklin, Whitney Houston in Mariah Carey, izpadla pa je Celine Dion, kar je razjezilo njene oboževalce. Kaj menite je tisto, kar nekatere glasbene izvajalce uvrsti med najboljše?

Tudi jaz bi Celine Dion pustila na lestvici najboljših. Mnenja, kaj je pomembno, da si »med najboljšimi« so različna. Eni računajo na lep glas, drugi na veze in poznanstva … Menim, da šteje inovativnost, kvaliteta, iskrenost in vztrajnost. V svetu šovbiznisa vsak dan pod noge prileti veliko polen, in vztrajnost je velik del uspeha.

In še za konec – si želite ustvarjati v Sloveniji ali v tujini?

Trenutno ustvarjam kot avtorica na nemško govorečem področju, lani pa sem se prvič preizkusila kot pevka na slovenskih tleh. Zaenkrat uživam v obojem, zato nameravam v tej smeri tudi nadaljevati.

Preberite še: Rebeka Dremelj: »Od trenutka, ko so mi odstranili ščitnico, imam borbe sama s sabo« (INTERVJU)

Morda vas zanima tudi: Hajdi: »V preteklosti nisem imela sreče v ljubezni« (INTERVJU)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)