Kobe Bryant: Zakaj za njim žaluje cel svet

Že teden dni mineva od tragične helikopterske nesreče, v kateri je življenje izgubil košarkarski zvezdnik Kobe Bryant.

4.2.2020 ob 5:45 | Foto: Reuters Pictures, Instagram | Avtor: E. N.

Kobe Bryant: Zakaj za njim žaluje cel svet

Preteklo nedeljo je večer presekala tragična novica, da se je ponesrečil eden največjih športnikov vseh časov, Kobe Bryant. Teden dni po helikopterski nesreči, v kateri je poleg njega ugasnilo še osem življenj, med drugim tudi košarkarjeva hčerka Gigi, v novicah še vedno odmeva njegovo ime, na dan pa prihaja vse več podrobnosti, novic in zgodb iz njegovega življenja. Kakopak, bil je velik človek. Uspešen športnik, ki je že pri rosnih 17 letih vstopil v ligo NBA, svojo kariero pa stopnjeval z neverjetnim tempom. Od samega začetka se je namreč strmo vzpenjala in presežki v svetovnem merilu so se vrstili. 

A Kobe ni bil popularen le v krogu športnih navdušencev. Tudi če smo novice spremljali le z enim očesom, smo lahko dojeli, da je bil izjemno priljubljen v krogu hollywoodskih zvezdnikov in močno zasidran v srcih Američanov. Bil je ikona Los Angelesa, idol, zaradi katerega je trdno garal in uspel tudi marsikdo drug v življenju. Zagovornik "mamba mentality", življenjskega vodila, da lahko zmoreš in dosežeš čisto vse, če si dovolj predan. In Kobe je bil izredno predan človek.

Za to, da bi bil uspešen, je vedno naredil vse, kar je lahko in še več, so v teh dneh povedali njegovi prijatelji. V dveh desetletjih svoje kariere je nanizal toliko športnih uspehov kot le malokdo, ko se je pred nekaj leti poslovil od košarke, pa se pot na vrh, ki ga je po mnenju mnogih sicer že usvojil, ni končala. Osvojil je Oskarja za ganljiv kratek animirani film, napisal je tri izredno dobro prodajane knjige, odprl je akademijo za mlade košarkarje, sodeloval v fundacijah in se posvetil družini. Vsak, ki je Kobeja poznal, je vedel, kako zelo rad ima svojo ženo Vanesso in svoje štiri hčerke. Kako predan je življenjski vlogi očeta, na katero je bil ponosen celo bolj kakor na svoje košarkarske uspehe.

Bil je feminist, verjel je, da dekleta zmorejo vse

Mnogi pravijo, da so ga ravno njegova dekleta naredila takšnega, kakršnega se danes spominjamo. Perspektiven in predan športnik je bil od nekdaj, a v človeka, ki je dal besedo in pozornost tudi tistim, ki si jo v tem svetu težje priborijo, ga je spremenila njegova družina. Vedno je govoril, kako rad je oče štirih hčera. Ko je le lahko, je čas preživljal s svojo družino. Bil je tudi velik feminist, očka, ki je svoja dekleta učil, da zmorejo čisto vse, kar si zamislijo. Tako kot fantje. Tako kot vsi, ki bivamo na tem svetu. Eno izmed hčera mu je uspelo celo navdušiti za košarko! Igranje te pa je omogočil tudi otrokom, ki si sami morda tega ne bi mogli omogočiti. Mamba Sports Academy je bil namreč inkubator za mnoge mlade atletske talente, tudi za Kobejovo Gigi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kobe Bryant (@kobebryant) on

In ravno zato svet, ki navadno dobre in slabe novice hitro pozabi, o Bryantu vneto piše še danes. Ravno zato Kobeja ne moremo pozabiti. Ker je bil človek, ki je kljub svojemu neverjetnemu talentu in brilijantnim uspehom ostal z nogami trdno na tleh. Se vedno prijazno odzival na vprašanja novinarjev. Fotografiral s svojimi oboževalci. Klepetal z ljudmi, ki so ga ogovorili v trgovini. In taki ljudje sežejo v srce množicam.

Svet se je za mnoge ustavil

Oboževalci še danes stojijo in žalujejo pred Staples Centrom, košarkarsko dvorano, kjer je med drugim blestel Kobe. Svet pa še vedno zagotovo stoji tudi za njegove prijatelje in družino. Nekaj dni po njegovi smrti se je na Instagramu javila žena Vanessa. V izjavi pod fotografijo se je zahvalila za podporo vsem oboževalcem in zapisala, kako strto je njeno srce. Kako dobra človeka sta bila njen mož in hči Gigi in kako rada ju je imela. Ob branju takšnega zapisa človek nikakor ne more preprečiti solz, težko je ne čutiti kanček bolečine, ki se dogaja na drugem koncu sveta. Le kaj bo z njo in hčerami, ki jih je Kobe imel tako rad?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanessa Bryant

Dejstvo je, da je izguba bližnjih gotovo ena najhujših stvari, ki se nam lahko pripetijo v življenju. In Kobejevi družini gotovo ne bo lahko prebroditi tragedije. A kljub žalosti, ki jo je za seboj pustil slavni košarkar, je svetu in svoji družini zapustil tudi ogromno zapuščino. Finančno, seveda, a v mislih imamo tisto drugo, ki je veliko bolj pomembna. Tisto, ki jo je Kobe zapustil v srcih in glavah ljudi. Mišljenje, da je vsak dan vredno vstati, dati vse od sebe ter vase in v svet vložiti vso energijo, ki smo je zmožni. Prepričanje, da v življenju s trdim delom lahko premikaš svet. Vera v to, da se dobre stvari vračajo dvojno in da, če bomo od sebe dajali dobro in največ, kar lahko, bo to videno. Slišano. Cilj dosežen.

Preberite še: Petra Škabar odkrito z Ulo: Vsak od nas ima potencial za obisk terapevta (VIDEO)

Morda vas zanima tudi: Kdo je mala Emme, ki je zasenčila J.Lo in Shakiro? (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)