Kdo je Amanda Gorman, ki je včeraj navdušila ves svet

Najmlajša nastopajoča pesnica na inavguraciji, o kateri danes govorijo vsi.

21.1.2021 ob 10:10 | Foto: Reuters | Avtor: Da. M.

Kdo je Amanda Gorman, ki je včeraj navdušila ves svet

Včerajšnja prisega na položaj ameriškega predsednika je vzbudila ogromno zanimanja tudi zaradi zvezdnikov, ki so nastopili pred Kapitolom. Daleč najbolj pa je navdihnila mlada pesnica Amanda Gorman.

22-letna temnopolta pesnica je recitirala svojo pesem The Hill We Climb (Hrib na katerega plezamo, op.p.) ki vsebuje citate iz Svetega pisma in izjave nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja ter borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega. Gormanova je dejala, da je navdih za svojo pesem dobila po napadu Trumpovih privržencev na kongres.

Ameriški mediji danes pišejo, da je Amanda postala velika vzornica mladih, da so jo vzeli za svojo, pa potrjuje tudi dejstvo, da se ji je včeraj skorajda sesul Instagram, saj je le v nekaj urah pridobila več kot milijon sledilcev.

Kdo je Amanda Gorman

Najmlajša nastopajoča pesnica v zgodovini inavguracij se je rodila in odraščala v Los Angelesu, v poezijo pa se je zaljubila po poslušanju učiteljice med recitiranjem ameriškega pisatelja Raya Bradburyja. Gormanova se je zatekla k pisanju, da bi se tako soočila z govorno napako, saj je imela težave z izgovarjavo določenih črk. »Svoje napake ne dojemam kot šibkost. Zaradi nje sem umetnica in pripovedovalka zgodb. Ko se moraš naučiti, kako določene črke izgovoriti, se začneš zavedati zvokov in glasov,« piše Los Angeles Times.

Pri 14 letih se je Amanda pridružila neprofitni organizaciji WriteGirl, ki dekleta spodbuja k izražanju in kreativnosti. »Zaradi njihove podpore, lahko sledim sanjam o tem, da postanem pisateljica,« je za NBC povedala Gormanova.

Zdaj pa je sama ustanoviteljica organizacije One Pen One Page, s katero prav tako mlade spodbuja k pisanju.

Večkrat nagrajena

Že med študijem sociologije na Harvardu je bila za svoje pesniško delo večkrat nagrajena, svoje delo pa umešča tudi v bolj komercialne projekte, tako je na primer sodelovala v Nikeovih kampanjah, znašla pa se je tudi že na MTV-ju. Pred dvema dnevoma pa je na svojem Instagram profilu naznanila izid otroških knjig, v katerih »bo mlade spomnila, da imajo moč spreminjati svet,« je zapisala.

Amanda Gorman ne skriva svojih političnih ambicij, leta 2036 se bo potegovala za predsednico ZDA, to je naznanila že leta 2017, sedaj z izvolitvijo Kamale Harris na mesto podpredsednice pa so njene sanje še močnejše. »Ni dvoma, da je njena zmaga, zmaga vseh nas temnopoltih žensk, ki se vidimo v Beli hiši. Sedaj je postalo bolj predstavljivo. Kar mala deklica vidi, mala deklica lahko postane. Lahko smo karkoli si želimo, a prva uresničitev sanj je nekaj ogromnega – celo zame,« je povedala za L.A. Times.

Amanda je odraščala z mamo samohranilko, ima sestro dvojčico Gabrielle in še enega sorojenca. Kot je nekoč dejala, je odraščala z zelo omejenim dostopom do televizije.

Mlada pesnica je na inavguraciji nosila sončno rumen plašč modne hiše Prada.

Preberite še: Revija Vogue brcnila v temo: »nespoštljiva« naslovnica s podpredsednico ZDA

Priporočamo tudi: Zapuščina Melanie Trump: Uničen vrt in nov teniški paviljon

Morda vas zanima tudi: To je glasba, ki je zaznamovala Baracka Obamo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)