George Clooney o rasizmu: To je naša pandemija

George Clooney se je odzval na nedavna dogajanja v Združenih državah Amerike in rasizem označil kot nevarno pandemijo.

3.6.2020 ob 9:10 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

George Clooney o rasizmu: To je naša pandemija

Na dogajanja v Združenih državah Amerike, ki jih je sprožila smrt temnopoltega Georga Floyda, se je odzval tudi igralec George Clooney.

Takole je zapisal v eseju za The Daily Beast:

"Kolikokrat smo videli, da so pod roko policije umirali temnopolti ljudje? Tamir Rice, Philando Castile, Laquan McDonald. Nobenega dvoma ni, da je bil George Floyd žrtev umora. Gledali smo, kako je podlegel zaradi dejanj štirih policistov. Sedaj vidimo množice, ki so se odzvale na sistemsko surovo ravnanje z delom naših državljanov.

Nihče ne ve, kdaj se bodo protesti umirili. Upamo in molimo, da ne bo več žrtev. Vemo pa, da se bo le malo spremenilo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mar mar<3 (@marleelopez) on

Zato George poziva k temeljnim spremembam, ki bi za vedno izkoreninile rasno nasilje in dogajanje v Ameriki primerja s pandemijo koronavirusa.

Takole nadaljuje svoj zapis:

"Znova opazujemo, kako jeza in frustracija obvladujeta dogajanje na ulicah in nas opominjata, kako neznatno smo kot država napredovali od svojega izvirnega greha, suženjstva. To, da ne kupujemo in prodajamo več ljudi ni dovolj, da bi si pripeli medaljo časti. Potrebujemo sistematične spremembe, zakone, ki bi preprečili nasilje nad temnopoltimi in zagotovili pravičen sodni sistem. Rasizem je naša najhujša pandemija. Vpliva na vse nas in v štirih stoletjih še nismo iznašli cepiva."

Clooney se je obregnil še ob kontroverzna dejanja predsednika ZDA Donalda Trumpa ter pozval ljudi, naj na prihodnjih volitvah svoj glas namenijo nekomu, ki se zavzema za pravičnost in enakost med državljani.

"Potrebujemo politike, ki zagovarjajo poštenost in enakost. Ne pa voditeljev, ki spodbujajo nasilje in sovraštvo. Zato, če se sprašujete, kako bi lahko spodbudili spremembe in rešili te, na videz nepremagljive težave si zapomnite: težave smo ustvarili sami, le sami jih zato lahko premagamo. Samo en način je, ki v to deželo lahko prinese spremembe: Volite!"

Preberite še: Meghan presekala tišino: Žal mi je in pa Lady Gaga: Vsi vemo, da je norec in rasist

Morda vas zanima tudi: George in Amal Clooney s tem dogovorom ohranjata zakon


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)