Ganljivo sporočilo srčnega izbranca smučarke Mikaele Shiffrin

Mikaela Shiffrin in Aleksander Aamodt Kilde veljata za sanjski smučarski par. Na OI v Pekingu se videvata, a ne smeta biti v tesnem stiku.

9.2.2022 ob 2:24 | Foto: Facebook | Avtor: Š. R.

Ganljivo sporočilo srčnega izbranca smučarke Mikaele Shiffrin

Kruta in tanka meja je med uspehom in neuspehom v športu, včasih izmerjena v desetinki sekunde, drugič v milimetrih. Medtem ko slavimo olimpijske junak, dobitnike kolajn, je za to mejo in uresničenim ciljem ostala velika množica drugih športnikov, ki so ostali praznih rok.

Povešeni pogledi, solze razočaranja, pa četudi so enako trdo garali za ta največji športni cilj.

Ne zaradi nove serije zmag in kolajn, zaradi velikega neuspeha se je tokrat v središču pozornosti znašla ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin.

Zanjo zelo neznačilna dva zaporedna odstopa sta jo pahnila v nemilost neizpolnjenih pričakovanj javnosti, zato se je z ganljivim sporočilom podpore odzval tudi njen srčni izbranec, sicer vodilni smukač zime in dobitnik bronaste kolajne v superveleslalomu Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. 

»Ko pogledaš to sliko, si lahko predstavljaš različne stvari, pomene, misli. Večina od vas, verjetno ob pogledu nanjo pomisli: 'ni ji uspelo', 'popustila je pod pritiskom' ali 'kaj se je zgodilo?' ... To me jezi, saj sam vidim vrhunsko športnico, ki počne to, kar pač športniki počnejo! Vse to je del igre in to se pač zgodi. Breme, ki ga nalagamo posamezniku v športu, je ogromno, zato bi si zaslužili, da bi mu namenili tudi enako veliko podpore v takšnih trenutkih ... Treba je najti ravnovesje, smo le navadni ljudje, tako kot vsi drugi. Ljubim te, Kaela,« je zapisal Kilde.

Zlati par

Zaljubljencema so pred začetkom napovedovali, da bosta zlati par olimpijskih iger, a se za zdaj ni vse izšlo po njunih željah. Vseeno sta kot sanjski smučarski par  v soju žarometov, javnost pa budno spremlja njuna bodrilna sporočila drug drugemu.

Da sta v zvezi, sta razkrila lani poleti. Kot je v dokumentarnem filmu o Shiffrinovi razkrila njena mati Eileen, je bil »Aleks prvi, s kateri se je lahko samo pogovarjala«, potem ko je v začetku leta 2020 njeno družino šokirala smrt očeta Jeffa.

Prav tedaj se je tudi začelo njeno tesnejše prijateljstvo s Kildejem. Tisto leto je bilo tudi zanj težko, okreval je po hudi poškodbi kolena, Shiffrinovi in njeni družini pa je poslal sočutno sporočilo.

»Prvič sva se srečala kakšnih sedem let nazaj, mislim, da me je on prvi ogovoril. Poslal mi je tudi prošnjo za prijatelstvo in me tisto leto tudi povabil na zmenek, a sem se nekako izmikala. Mislila sem, da bo izpadlo dobro, sam pa je to očitno vzel kot zavrnitev,« je o njunih začetkih pripovedovala 26-letna Mikaela, ki je bila pozneje dve leti v zvezi s francoskim smučarjem Mathieujem Faivrejem.

Ne smeta se dotikati

S Kildejem sta se tesneje povezala šele šest let pozneje. »Ko sem se po očetovi smrti vrnila na tekme, se kar nisva mogla nehati pogovarjati.«

A njuna romanca se je razvijala ob natrpanih urnikih dveh vrhunskih športnikov, ki le redko tekmujeta na istem prizorišču, večinoma pa sta na tisoče kilometrov narazen. Toda oba se zavedata, da je takšna pač narava njunega športa.

Na olimpijskih igrah v Pekingu se sicer lahko vidita vsak dan, nastanjena sta v sosednjih objektivh v olimpijski vasi, toda zaradi strogih covidnih pravil, se morata  stikom izogibati.

»Vsi nama pravijo, da nama je zdaj lepo, ko lahko preživiva toliko časa skupaj. Ja, res je, a je tudi velik izziv. Zaradi covidnih omejitev, morava biti zelo previdna. Zato me včasih spravlja ob živce, ker se je niti ne smem dotakniti in biti z njo, tako kot bi želel. Je pa lepo že to, da sva skupaj tu. Slišiva se po telefonu. Zavedava se posledic, ki nama jih lahko prinese okužba,« je povedal Kilde.

Delita uspehe in razočaranja

»Deliva si uspehe in razočaranja drug drugega. Vsi od naju veliko pričakujejo, a tudi sama do sebe imava visoka pričakovanja. Drug drugemu si pomagava spopadati s tem in se podpirava,« je še dejala Mikaela.

Podobno meni tudi Aleksander: »Res je zelo lepo, ko si lahko deliš izkušnje z nekom, ki ti je tako blizu. Pogovarjava se lahko o vsem. Daje mi veliko zaupanja vase, občudujem jo zaradi njene dobre naravnanosti in tega, kako se spopada z različnimi situacijami. Skušava se učiti drug od drugega. Sam se lahko še veliko naučim od nje.«

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)