Dianina zapuščina, ki za Kate Middleton predstavlja težko breme

Več kot očitno je, da Kate Middleton na vsakem koraku spremlja senca princese Diane.

30.6.2022 ob 8:45 | Foto: Profimedia, Instagram, | Avtor: M. FL.

Dianina zapuščina, ki za Kate Middleton predstavlja težko breme

Ob obeležju dneva vojaškega služenja v Veliki Britaniji sta vojvodinja in vojvoda Cambridge storila tisto, kar jima gre odlično od rok: na svojem instagram profilu sta objavila fotografije Kate Middleton v vojaški opremi.

Posnetki so sicer nastali novembra lani na vojaških vajah in prikazujejo vojvodinjo, kako klepeta z vojaki in kako sedi v tanku.

Prav slednja podoba je požela največ pozornosti, saj so mnogi v hipu potegnili vzporednico med Kate in princeso Diano, ki se je leta 1988, ko je obiskala kraljevi regiment v Hampshiru, prav tako povzpela v oklepnik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cambridge Royal News (@thecambridgechronicle)

"Spomin na Diano, ko Kate pozdravlja vojake," se je glasil naslov prispevka v Daily Mailu, v katerem so na dolgo in široko razpredali o grozljivi podobnosti med obema kraljevima soprogama.

In zakaj je to pomembno?

Zato, ker se je samo v zadnjem mesecu kar trikrat zgodil podoben scenarij, v katerem so opazovalci in oboževalci kraljeve družine Kate primerjali z Diano.

Pred nekaj tedni se je denimo vojvodinja Cambridge na konjeniški prireditvi Royal Ascot pojavila v pikčasti obleki, ki je spominjala na obleko, ki jo je lady Di ob enaki priložnosti obleka leta 1988.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Horse Racing (@worldhorseracing)

"Ste videli dvojnico! Kate Middleton je na dirki Royal Ascot posnemala princeso Diano," je zapisal Daily Mail.  "Prisrčen poklon Kate Middleton princesi Diani," je odmeval naslov v časopisu Hello. "Vojvodinja Cambridge je z izbiro obleke počastila spomin na princeso Diano," je zapisal britanski Vogue, naslov v Marie Claire pa se je glasil: "Kate Middleton se je oblekla kot princesa Diana."

Podobni zgodbi smo bili priča na paradi Pozdrav zastavi. Kate je v beli obleki znova obudila spomin na pokojno princeso in domala vsi britanski tabloidi so ponovno primerjali obe kraljevi nevesti ter navajali, da Kate zna posnemati brezčasni stil pokojne tašče in vedno znova z izborom oblačil oživlja njen spomin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trooping The Colour (@troopingthecolours)

Noro. Vse to spominjanje, oživljanje in čaščenje je za vojvodinjo najbrž veliko breme.

Lahko tudi zgolj naključje

Drži, Kate morda res kdaj namenoma izbere oblačila in z njimi oživlja podobo Diane, morda pa gre za čisto naključje in pač obleče obleko, ki jo že ima v omari (kot na primer na paradi Pozdrav zastavi) ali takšno, ki je trenutno moderna (obleka na prireditvi Royal Ascot).

Dejstvo je, da ne glede na to, kaj obleče in kakšne dodatke izbere, vselej sproži neskončne primerjave s pokojno princeso. In to že vse od tedaj, ko jo je princ William leta 2010 zaprosil ter ji na prst nataknil prstan z 12-karatnim safirjem in diamanti, ki ga je nekoč nosila njegova mama.

Nekateri so v tej gesti videli izkaz neskončne romantike, drugi močno simbolično dejanje, vsekakor pa je dejstvo, da so mnogi tedaj pomisli na princeso Diano ter na njen nesrečni zakon.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Monarchies (@royal.monarchies)

Kate deset let, tri otroke in lastno kraljevo fundacijo kasneje še vedno spremlja Dianin duh in zdi se, da igra igro, v kateri ne more zmagati, čeprav sta zgodbi obeh žensk z več vidikov različni, kot podobni.

Diana je v kraljevo življenje vstopila v najstniških letih, se znašla v nesrečnem zakonu in okosteneli instituciji ter je dodobra pretresla samo srce monarhije. S svojim nastopom, dobrodelnostjo in tragično ljubezensko zakonsko zgodbo je osvojila srca širokih množic, po prezgodnji smrti pa je postala domala svetnica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Kate je povsem drugačna. Od prvega dne je deležna vse podpore soproga, veliko prispeva k uspehu ter prepoznavnosti monarhije, svojo vlogo v njej igra brezhibno in je brez dvoma oseba, ki za seboj pušča lasten pečat. S svojimi projekti je vključena v reševanje različnih družbenih problematik ter si prizadeva za boljšo družbo.

Skupaj z Williamom znotraj monarhije vestno opravlja svoje naloge. Tako kot Diana si po svoje prizadeva modernizirati monarhijo, vendar z mnogo mehkejšimi in manj radikalnimi pristopi ter ji to odlično uspeva.

Znak kontinuitete

Na prvem skupnem portretu vojvode in vojvodinje Cambridge Kate nosi uhane in zapestnico, ki so nekoč pripadali princesi Diani. Povezava med njo in pokojno taščo je v tem primeru jasna, saj nakit simbolizira kontinuiteto: ko bo princ Charles postal kralj, bo najbrž prevzela naziv, ki je nekoč pripadal Diani in bo postala princesa Walesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Our Royal Family

Nedvomno si tako William kot Kate želita, da bi spomin na babico njunih otrok živel skupaj z njima.

A kljub temu na vojvodinjo Cambridge ne bi smeli vedno gledali skozi prizmo Diane. Konec koncev si Kate zasluži soditi jo po njenih dosežkih in po njeni lastni podobi.

Povzeto po portalu news.com.au

Preberite še: Skrivni zvočni posnetki princese Diane za Kate Middleton

Morda vas zanima tudi: Kate Middleton dosegla nekaj, kar princesi Diani ni nikoli uspelo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)