To je skupina, ki podira rekorde in je presegla celo Beatle

S premiero pesmi Butter so mladi Korejci podrli absolutni rekord na YouTubu, v živo si jo je ogledalo kar 3,9 milijona ljudi.

25.6.2021 ob 5:15 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

To je skupina, ki podira rekorde in je presegla celo Beatle

Korejska fantovska skupina BTS je nov svetovni hit, ki podira rekord za rekordom. Premiero njihove druge angleške pesmi Butter, ki je namreč v živo ogledalo kar 3,9 milijona gledalcev na YouTubu. Prav tako je hit postal tudi rekorder po številu ogledov na tej platformi: ogledov je naneslo že prek 360 milijonov. To pa ni edini rekord, ki jih kot za stavo podirajo Korejci. Podrli so tudi rekord po ogledih v 24 urah: preko 108 milijonov, na platformi Spotify pa so v enem dnevu zabeležili prek 11 milijonov prenosov.

Že tretji teden zapored so tudi na vrhu lestvice Billboard Hot 100, postali so prva skupina v tem stoletju, ki ji je uspelo s pesmijo debitirati na prvem mestu in se tam tudi tako dolgo obdržati.

In kdo sploh je skupina BTS in kako so povzročili svetovno norijo?

Gre za sedemčlansko fantovsko zasedbo iz Južne Koreje, poznano tudi pod imenom Bangtan Boys. Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V in Jungkook so vsi nekoč sanjali, da bi postali pop zvezdniki. Leta 2013 so se predstavili v šovu Big Hit Entertainment, v sklopu katerega so se prek avdicij tudi združili in že za prvi album 2 Cool 4 Skool prejeli nekaj nagrad. Njihov vzpon se je hitro nadaljeval, njihov drugi album Wings (2016) je v Južni Koreji že postal najbolj prodajani album v zgodovini, tretji Love Yourself: Tear (2018), se je na lestvici albumov Billboard 200 zavihtel na prvo mesto, s čimer so postali edini predstavniki k-popa, ki jim je to uspelo.

K-pop je korejska zvrst popularne glasbe, nekakšna mešanica elektronske glasbe, hip-hopa, popa, rocka, r'n'b-ja in tudi rapa. Ta zvrst se je sicer pojavila že v zgodnjih devetdesetih letih, bolj popularna ob začetku novega tisočletja.

Zakaj so tako priljubljeni?

Medtem ko se večina popularnih glasbenikov v Koreji svoj največji del publike dobi prek televizijskih nastopov, je skupina BTS začela pristopati drugače. Izkoristila je moč in priložnost, ki jo ponujajo socialna omrežja in takoj začela meriti na globalni trg. Ko so začeli v živo objavljati posnetke z vaj in vzpostavili stik s sledilci, je baza oboževalcev nenadoma zrasla in jo danes imenujejo kar vojska. Pri tem se držijo strogega pravila, da noben od članov nima lastnega instagram profila, temveč vse aktivnosti objavljajo le na skupni strani.

Potem ko je njihova priljubljenost močno zrasla v ZDA in je razpadla skupina One Direction so pravzaprav postali kar vodilna fantovska skuina na svetu.

Pravijo, da za razliko od drugih fantovskih zasedb, ustvarjajo glasbo z več vsebine. Tu ne gre le za nesrečne ljubezni, temveč se v besedilih dotikajo družbeno perečih tem, ko je medvrstniško nasilje, duševne težave in elitizem. Z njimi se povezujejo množice, te pa hkrati navdušujejo z izvirnimi nastopi in odličnimi plesnimi veščinami. Socialna omrežja delajo čudeže, mladim Korejcem je uspelo združiti množice z vseh koncev sveta in z rekordi na lestvicah preseči tudi legendarne Beatle.

Preberite tudi: Kdo so Måneskin, rockerji, zaradi katerih ženske padajo v trans

Morda vas zanima tudi: Aleksandra Ilijevski: Kmalu bom nastopala pred najbolj zahtevno publiko


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)