Aubrey Plaza: Od čudakinje, ki jo je Hollywood zavrnil, do trenutno najbolj vroče zvezde

Potem, ko se je dodobra uveljavila v filmskem in televizijskem svetu, se zdi, da je za igralko Aubrey Plaza meja samo še nebo.

1.3.2023 ob 6:55 | Foto: Mario Anzuoni/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Aubrey Plaza: Od čudakinje, ki jo je  Hollywood zavrnil, do trenutno najbolj vroče zvezde

38-letna igralka Aubrey Plaza je zahvaljujoč svoji vlogi v drugi sezoni HBO-jeve serije Beli lotos končno dobila pravo mesto med hollywoodskimi zvezdami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aubrey plaza (@plazadeaubrey)

Po skoraj dveh desetletjih dela v filmski industriji je osvojila širok krog oboževalcev, ki pozdravljajo njen talent. Ta je prišel do izraza zahvaljujoč stalnemu pojavljanju v novih projektih, sarkazmu in pogosto viralnim intervjujem, s katerimi pridobiva status biseksualne ikone.

Igralka je nase sicer prvič opozorila v vlogi muhaste najstnice April Ludgate v seriji Parki in rekreacija, a zdi se, da ji je prav njen zastrašujoč lik z neprijetnim značajem preprečil, da bi ob igralskem kolegu Chrisu Prattu, ki ga je serija izstrelila na zvezdniško nebo, tudi sama postala super zvezda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peacock (@peacock)

Ne glede na to je priložnost dobila v filmih, kot so Scott Pilgrim proti svetu, Življenje po Beth, Ingrid gre na zahod in Najsrečnejša sezona.

Za vlogo Harper Spiller, zagrenjene žene novopečenega bogataša v seriji Beli lotos pa je bila nominirana za zlati globus, kar je posebno priznanje za njeno delo in zdi se, da se ji sedaj odpirajo vsa vrata.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soulr (@soulr.co)

Grozljiva izkušnja v mladih letih

Aubrey se je rodila junija 1984 odvetnici Bernadette in finančnemu svetovalcu Davidu Plazi. Ima dve mlajši sestri, njen ded po očetu je rojen v Portoriku in se je v Združene države Amerike preselil, ko mu je bilo 17 let.

O svoji družini je nekoč pojasnila: "Sem na pol Portoričanka in da, tam imam kup sorodnikov."

Njena mama je irskega porekla, vzgojena v strogi krščanski družini in tudi Aubrey je obiskovala žensko katoliško šolo Ursuline.

V srednji šoli je prehajala skozi težavna najstniška leta, prav tedaj je začela razvijati naklonjenost do improvizacije ter igre. Njena strast in talent sta jo pripeljala do študija filma na prestižni umetniški šoli Tisch univerze New York, kjer je diplomirala leta 2006.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aubrey plaza (@plazadeaubrey)

Pri komaj 20. letih je doživela možgansko kap, ki je povsem spremenila njen pogled na življenje. V intervjuju je leta 2017 pojasnila, da je peljala eno od mlajših sester na koncert Hilary Duff, ko je povsem izgubila sposobnost govora.

Odpeljana je bila v bolnišnico, a ji zaradi starosti niso takoj nudili zdravniške pomoči. Zdravniki niso mislili, da je doživela možgansko kap in so najprej pomislili, da je njeno stanje posledica uživanja drog.

Minilo je nekaj dni, preden je lahko znova govorila.

"Od te izkušnje se zavedam, kako dragoceno je življenje in se tega skušam spomniti vsak dan. Gledam širšo sliko, malenkosti ne jemljem preveč resno in ne navezujem se na stvari. Na kakšne načine vse je ta izkušnja vplivala name, se bo še pokazalo, a dobro se zavedam, da je življenje kratko."

Okorni filmski začetki

Med uveljavljanjem v filmski vodah je odšla na avdicijo legendarne oddaje Sobotni večer v živo, vendar ni prišla v ožji izbor, je pa dobila delo kot pripravnica v oddelku za oblikovanje:

"Imeli so me radi, ker mi ni bilo mar za scenografijo in hoteli so nekoga, ki je samo izpolnjeval naloge ter ni imel interesa osvajati novih znanj," se je pošalila v enem od pogovorov z Jimmyem Fallonom.

Sicer je  priznala, da so jo prav zavrnitve na začetku kariere naredile močnejšo in bolj motivirano.

"Spomnim se, da sem vedno imela občutek, da me zavračajo. Moja velika želja je bila igrati. Med mojimi prijatelji so bili igralci, denimo John Gallagher mlajši, ki je neverjeten igralec, osvojil je nagrado tony in velikokrat sem ga gledala na avdicijah."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aubrey plaza (@plazadeaubrey)

"Vselej sem si mislila, da si tega želim tudi sama in da bom to enkrat tudi dosegla. To me je polnilo z energijo. Govorila sem si, da me drugi ne poznajo, da ne poznajo mojih želja. Počutila sem se odrinjeno, a to me je držalo pokonci. Ko sem začela delati v manjšem gledališču in ko sem našla svoj krog prijateljev, čudakov, sem se počutila močna, pogumna in sem si dovolila biti samosvoja ne glede na to, kaj bodo rekli drugi."

Strašljiv prvi stik

Vedno se je sicer borila z dejstvom, da ob prvem stiku deluje zastrašujoče in napadalno.

"Pogosto me v vsakodnevnih interakcijah ne razumejo, sedaj se mi to zdi smešno. Vsa moja sporočila so običajno narobe razumljena, ljudje menijo, da sem čudakinja, čeprav samo povem, kar si mislim. Velikokrat sem slišala, da sem zastrašujoča, da sem vedno v obrambnem položaju, vendar to ni res," je nekoč dejala.

Med čakanjem na prvo veliko vlogo je pilila svoje veščine improvizacije, leta 2009 je zaigrala v filmu Komedijanti, zahvaljujoč svojemu malce morbidnemu stilu ter izjemnemu črnemu humorju pa je nase opozorila z vlogo April v seriji Parki in rekreacija.

Soustvarjalec serije Michael Schur je leta 2011 dejal, da ji je vloga pisana na kožo. "Aubrey je prišla v mojo pisarno in ob njej mi je bilo ves čas neprijetno, takoj mi je bilo jasno, da mora igrati v seriji."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Parks And Recreation (@parksandrec)

Leta kasneje je igralka v intervjuju pojasnila, da tedaj sploh ni dojemala, kako velika priložnost je to zanjo. "Sploh se nisem trudila. Mislim, da so odgovorni navajeni na igralke, ki se trudijo dobiti delo, jaz sem bila drugačna."

Za igro v seriji je prejela številne pohvale, jo pa mnogi še vedno doživljajo kot lik, ki ga je igrala v njej.

"Ljudje moje like preslikavajo name in me že zgolj zaradi tona in načina govora doživljajo kot kretena ali nekaj podobnega," je povedala nekoč, svoj značaj in značilen sakrazem pa skušala utemeljiti z dejstvom, da je v mladosti tekmovala v irskih plesih:

"To je bil eksistenčni trenutek in verjetno sem tako čudna zato, ker so me od male učili, da mora moj obraz biti brez izraza."

Med snemanjem je doživela še eno možgansko kap, se pa je kljub temu pojavljala na malih ekranih, med drugim v seriji Zločinski um, na festivalu v Newport Beachu je dobila priznanje za igro v kriminalni drami Zločinka Emily.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aubrey plaza (@plazadeaubrey)

Lani je občinstvo navdušila v drugi sezoni Belega lotosa. Njen prikaz Harper Spille, ki s sporogom Ethanom in njegovima prijateljema Cameronom in Daphne počitnikuje v Italiji, je prepričal gledalce, prejela je nominacijo za zlati globus in zagotovo bo uspešno kariero nadaljevala na velikih in malih zaslonih.

Novembra 2022 je bilo razkrito, da bo ob glavni igralki Kathryn Hahn zaigrala v mistični seriji Agatha: Coven Of Chaos, decembra lani je bila opažena pri snemanju prihajajočega filma Megalopolis režiserja  Francisa Forda Coppolema prav tako je ena od favoritk za vlogo v nadaljevanju Tomb Riderja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by aubrey plaza (@plazadeaubrey)

Svojevrstna ikona

V enem od intervjujev je leta 2016 priznala, da se zaveda, da je lezbična ikona in potrdila, da se je v preteklosti večkrat zaljubila v ženske.

"Vem, da se mi to dogaja in vem, da je v moji energiji nekaj možatega. Dekleta se zaljubljajo vame, to ni skrivnost. In jaz se zaljubljam vanje. Zaljubljam se v dekleta in fante, ne morem si pomagati."

Je pa Plaza srečno poročena z režiserjem in scenaristom Jeffom Baenom. Par sta bila od leta 2011, na skrivaj sta se poročila leta 2021. Z njim večkrat sodelujeta tudi poslovno in je igrala v njegovih filmih Življenje po Beth ter Male urice. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Star-Couples (@star__couples)

"Mislim, da je na poti z nekom, ki se razume na tvoje področje, si z njim res povezan in te podpira, najbolje obema. A delo s partnerjem je vedno tudi izziv. Da ohranjava ravnotežje, veliko stvari počneva ločeno, " je leta 2019 povedala o njunem razmerju.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: V tem je skrivnost, da je Jennifer Aniston pri 53. letih videti tako dobro

Morda vas zanima tudi: Zvezdnica iz serije Igra prestolov po usodni poškodbi: »Manjka mi delček možganov«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)