Anja Ramšak o vsakodnevnih napadih panike: »Mislila sem, da bom umrla«

Voditeljica Anja Ramšak je pred meseci priznala, da jo je bolezen sodobnega časa priklenila na posteljo.

27.10.2022 ob 10:14 | Foto: osebni arhiv Anje Ramšak/Marko Vidmar

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Anja Ramšak o vsakodnevnih napadih panike: »Mislila sem, da bom umrla«

V pogovoru nam je zaupala, da so se leta v njej nabirale težke stvari, zgodbe in morda tudi napačne življenjske odločitve, ki so jo pripeljale do tega, da je izgorela.

Pred leti se je Anja slovenskim poslušalcem prikupila v radijski oddaji Denis Avdić šov, danes pa ima z Robertom Roškarjem popoldansko oddajo ŠOU Domov.

Je le ena izmed mnogih, ki ji je, kljub rosni mladosti, diagnoza izgorelosti popolnoma spremenila življenje. Čeprav se je zdelo, da jo je zadelo nenadoma in nepričakovano, Anja danes ve, da jo je telo z znaki opozarjalo že mnogo prej, a je te znake ignorirala.

»To se ne zgodi čez noč, gre za leta nabiranja nekih stvari, nekih zgodb, mogoče napačnih odločitev in predvsem tega, da ne poslušaš samega sebe in delaš točno tako, kot želijo drugi in sam sebe zanikaš, zatiraš,« je pravi.

»Dnevno sem doživljala panične napade. Gre za občutek, ko misliš, da boš kar umrl in to ne traja le nekaj sekund, temveč več minut. Mene je na koncu izdalo tudi srce, ker sem bila preobremenjena in se delala, kot da sem edini človek na svetu in je vse odvisno samo od mene.

Razdajala sem se naokoli in moje telo se je izpraznilo. Preprosto ni več imelo moči. Obležala sem in ohromela. Izčrpana sem bila. Nisem mogla razmišljati in funkcionirati.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Ramšak (@ramsakanja)

Telo je reklo 'STOP'

»Nisem se mogla sprijazniti s tem, da je vzrok psihičen, da je težava mentalna,« priznava danes.

Vzroke za panične napade je Anja iskala drugje. »Na začetku skušaš vse skupaj zamaskirati, prikriti.«

Kljub temu, da je po naravi takšna, da je zelo rada sama s sabo in gre rada sama v hribe, je prišlo do tega, da jo je bilo kar naenkrat strah kam iti sama.  

»Včasih nisem mogla opraviti nakupa do konca, ker me je tako tiščalo v prsih.«

Imela je pogoste in hude glavobole, hodila od zdravnika do zdravnika, ki pa niso našli fizičnega vzroka za njene bolečine. »Nisem se mogla sprijazniti s tem, da je vzrok psihičen, da je težava mentalna,« priznava danes.

Konec lanskega poletja, ko je porabila zadnje atome moči, ko je bila prisiljena, da se ustavi in napolni svoje baterije, se je vrnila domov, na Koroško in za začetek začela spati osem ur v kosu, kar prej več let ni počela.

Zdravljenja se je lotila tudi s pomočjo psihoterapije, ki sicer lahko stane veliko, a Anja poudari, da obstajajo tudi brezplačne možnosti.

»Tu so še pogovori z ljudmi in predvsem mir, da se umiriš. Ne moreš se umiriti v kaosu.«

»Na neki način se je treba ograditi od vsega, kar poznaš, od vse te realnosti in se naučiti biti sam s sabo, zaupati sebi, svojim korakom in svojim odločitvam. Treba se je umiriti in ugotoviti, kako naprej.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@robertroskar)

Pomirjena sama s sabo

»Za vsako odločitev, ki jo v življenju narediš, je važno, da si z njo pomirjen.«

Med posvečanjem sami sebi in iskanju odgovorov je Anja ugotovila, da se ljudje absolutno preveč obremenjujemo z drugimi in tem, kaj bodo drugi rekli, kaj si bodo o nas mislili.

»Za vsako odločitev, ki jo v življenju narediš, je važno, da si sam z njo pomirjen. Res je vseeno, kakšno je mnenje drugih. Res je, da se na podlagi tega zelo skrči krog ljudi, s katerimi si si blizu, a res sem si raje blizu z desetimi ljudmi kot pa s petdesetimi.«

Anja, s katero smo se pogovarjali prejšnji teden, je drugačna od Anje pred dvema letoma. Sama poudari, da je največji premik naredila pri odnosu do same sebe.

»Sem bolj premišljena in hkrati nisem več nesramna in zlobna do sebe, če sprejmem napačno odločitev. Do sebe nisem več tako stroga, mnogo raje se imam. To, kar sem prej dajala drugim, dam zdaj najprej sebi.«

Dihanje in prelivanje misli na papir

 »Zdaj se znam sama umiriti, tudi ko pride do toče, ko bi lahko kaj izbruhnilo.«

V svoje vsakdanje življenje je Anja v zadnjem letu uvedla številne spremembe, ki so ji pomagale do boljšega počutja in bolj polnega življenja.

»Predvsem diham. Ko si v stresu in nisi v stiku sam s sabo, ne moreš samo meditirati, ker je vse narobe. Zdaj se znam sama umiriti, tudi ko pride do točke, ko bi lahko kaj izbruhnilo.

Zame je zelo pomembno spanje, pišem tudi dnevnik, v katerega prelijem vse svoje misli in jim dam obliko obliko.

Na tak način daš svojim mislim sosledje in nimaš kaosa v glavi. Ne dovolim si, da bi preveč razmišljala in premlevala, ustvarila tisoč scenarijev. Treba je prevzeti vajeti v svoje roke in ne dovoliti, da te misli vodijo.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Ramšak (@ramsakanja)

»O tem je treba govoriti«

Anja je svojo izkušnjo z izgorelostjo delila v podkastu, večkrat je o tem spregovorila tudi za medije, saj si želi, da bi se o tem čim več govorilo.

»V svetu se vse bolj poudarja mentalno zdravje, Slovenija pa je glede tega še vedno precej zaprta, a se razvija na tem področju. Da bom o tem govorila, sem se odločila, ko sem bila še v slabem stanju. Spremljala sem sebe, svoje občutke.

O tem bom zagotovo govorila, ker je to vsebina, o kateri je treba govoriti. Človek je na dnevni bazi 'prekurjen'. Še posebej, če imaš zahtevno službo in otroke.

Poudarjati je treba, da moraš biti sam dobro, da si lahko zdrav člen družbe, družine, da lahko v službi dobro delaš,« pove in za konec položi našim bralcem na srce še, naj si vzamejo čas zase, tudi če se včasih zdi nemogoče.

Preberite še: Sedem mesecev trpljenja: znana Slovenka razkrila, kaj jo je doletelo

Morda vas zanima tudi: Žan Serčič: »Nisem ambasador izgorelosti, sem se pa naučil slediti srcu in reči ne«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)