27.7.2021 ob 5:05 | Foto: Jure Eržen/Delo, instagram | Avtor: Š. R.
Hiša Franko z dvema Michelinovima zvezdicama velja za najprestižnejšo restavracijo pri nas, chefinja Ana Roš pa temu primerno skrbi za ugled svoje vrhunske kuhinje v Kobaridu. V času epidemije koronavirusa, ko so morali gostinci zapreti svoja vrata, je pogosto izpostavljala pomen trajnosti in sama tudi pomagala lokalnim pridelovalcem. Tokrat pa je predstavila še en trajnostni projekt, in sicer v sodelovanju z modno oblikovalko Mateo Benedetti.
Slednja je za Roševo in njeno osebje v Hiši Franko oblikovala nove in prav posebne delovne uniforme. Kot je zapisala na instagramu, gre za kolekcijo iz ekoloških materialov, iz vlaknin, med drugim pridobljenih iz lesa in jabolk. »Hiša Franko je modna brv in dom tega, kar najbolj ljubimo - mati narave,« je še zapisala.
View this post on Instagram
Benedettijeva se je Roševi zahvalila za zaupanje in pogum za ta korak - da je v restavracijo uvedla trajnostne uniforme. »Moj navdih je bilo travniško cvetje, praproti, metulji, kačji pastirji in vse, kar predstavlja Anino filozofijo in kuhinjo,« je zapisala oblikovalka ekološke mode.
Kot je pojasnila, so moški suknjiči izdelani iz organskega bombaža s certifikatom GOTS (nestrupeno), z vodnim tiskom so nanje vtisnjeni avtentični vzroci. Material za majice ecovero je narejen iz lesne kaše in je še mehkejši od bambusa. Oblačila so izdelali v lokalnem podjetju v Italiji.
»Vsi se moramo v teh časih boriti na trgu. Toda ne verjamem, da bodo preživela le najmočnejša podjetja. Verjamem, da je pred vrati novo obdobje proizvodnje in potrošnje. Moramo le postati bolj pošteni in manj egoistični ter premisliti, kako bomo varovali našo čudovito naravo, ki naju z Ano tako navdušuje,« je še zapisala.
Preberite še: Zmai: Zmajeve torbice slovenske modne oblikovalke z mislijo na okolje
Morda vas zanima tudi: Alja Horvat: Največja ovira pri uspehu je, da ne vztrajamo #pozitivnazgodba
oddajte komentar