27-letna Ditka praznuje desetletje ustvarjanja

Ditka, priljubljena slovenska kantavtorica, pevka in skladateljica letos praznuje že deseto obletnico delovanja na glasbeni sceni.

5.11.2020 ob 5:35 | Foto: Nika Hölcl Praper | Avtor: Da. M.

27-letna Ditka praznuje desetletje ustvarjanja

Simpatična 27-letnica, ki se z glasbo sicer ukvarja od svojega 9. leta, kot "uradni" začetek kariere šteje leto 2010. V oktobru 2010 je namreč na radijske postaje prvič poslala pesem "SO FINE", ki se je uvrstila na zgoščenko Vala 202 - VAL010- Imamo dobro glasbo. Še istega leta je postala tudi zmagovalka Odprtega mikrofona in odigrala svoj prvi kratek koncert avtorske glasbe v Kinu Šiška v Ljubljani.

Danes Ditka kot vsestranska glasbenica navdušuje z uglasbeno poezijo znanih slovenskih pesnikov, ki v njeni izvedbi sežejo naravnost v srca slovenskih poslušalcev. Posebno doživetje pa je zanjo tudi ustvarjanje glasbe z avtorskimi besedili v angleščini.

V preteklih letih je navdušila z več uspešnicami, še posebej pa je odmevala njena pesem Ne bodi kot drugi, ki je mnogim polepšala tudi poročni obred. Ditka, po duši rojena glasbenica, sicer po izobrazbi tudi delovna terapevtka, navdih najde v naravi, zgodbah zanimivih ljudi in v družbi živali, glasba pa je tudi njena terapija. V minulih letih je večkrat nastopila na festivalih v tujini - med drugim je navdušila tudi na kantavtorskem festivalu v Bolgariji, kjer je osvojila prvo mesto.

--> Več o sebi nam je zaupala v iskrenem pogovoru, ki ga najdeš tukaj.

Ob desetletnici nova pesem

Ob deseti obletnici je skupaj s svojo spremljevalno zasedbo v mesecu avgustu v živo z akustično zasedbo posnela 12 pesmi, ki so v preteklih desetih letih najbolj zaznamovale njeno kariero. Teh 12 pesmi bo zbranih na posebni vinilni plošči DITKA 10, ki bi v omejenem številu morala iziti konec tega leta, a se je na žalost, zaradi situacije s koronavirusom izid prestavil na prihodnje leto.

Cilj je tudi tujina

Kljub temu, da je svoje desetletnice ustvarjanja ne bo praznovala, kot si je zamislila, pa ima razlogov za ponosno analizo svojega dela več kot dovolj. »Kot uspeh štejem to, da mi je uspelo uglasbeno poezijo pripeljati na velike odre in na radijske postaje. Da je bila večina mojih koncertov razprodanih in da so od tam ljudje vedno odšli z dobrimi občutki. Da sem ustvarila dovolj glasbe za izid treh albumov in da ustvarjam dalje že za naslednje. Da sem s svojo glasbo osrečila številne mladoporočence in da moje pesmi pojejo vse generacije. Zmaga na največjem kantavtorskem festivalu v Bolgariji in dobre uvrstitve mojih avtorskih pesmi na skladateljskih tekmovanjih v tujini. Predvsem pa to, da sem v teh letih, tudi s pomočjo glasbe, zrasla v osebo, ki ve, kdo je in kaj si želi ter pozna svoje vrednote. Kot uspeh pa si štejem tudi to, da sem ostala zvesta sama sebi. Grem svojo pot in verjamem vanjo,« nam je povedala Ditka.

Njene nadaljnje želje so seveda usmerjene v glasbo »Želim si, da bi imela vedno dovolj navdiha in svežih idej za ustvarjanje novih pesmi in da bi ljudje vedno radi prihajali na moje koncerte. Še vedno si želim uglasbljati poezijo in pisati svoja besedila v angleščini. S slednjimi pa se želim večkrat predstaviti tudi v tujini.«

»Če se naslonim na trenutno situacijo v svetu, ki je močno prizadela tudi področje kulture, pa si seveda najprej želim, da se stanje izboljša do takšne mere, da bomo lahko zopet izvajali koncerte, nemoteno, brez mask in brez mučne razdalje,« nam je še povedala.

Ditka je v prihodnjih mesecih želela izpeljati tudi koncertno turnejo, a je ta zaradi trenutnih razmer prestavljena na naslednje leto. V oktobru je prav tako na radijske postaje poslala sveži singel z naslovom Drugo ime, ki že navdušuje vse glasbene sladokusce, pesem pa bo kasneje pospremil še videospot.

Preberite še: Tara Zupančič: Moja največja napaka je bila, da sem svojo energijo razprševala

Morda vas zanima tudi: Špela Grošelj: Ljudje vedo o meni točno toliko, kot jaz dovolim, da vedo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)