Znanstvenica s Harvarda opozarja: Ta živila uničujejo možgane

Nutricionistka in profesorica s Harvarda našteva živila, ki znatno ogrožajo zdravje in delovanje možganov.

11.12.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Znanstvenica s Harvarda opozarja: Ta živila uničujejo možgane

Ne glede na to, koliko let štejete, nikoli ni prezgodaj in nikoli prepozno začeti skrbeti za zdravje malih sivih celic ter s tem za njihovo dobro delovanje. Načinov, ki do tega pripeljejo je več, en od njih je premišljeno izbrana prehrana.

Čemu se je treba v prid zdravja možganov izogibati, pa za portal CNBS.com niza prehranska strokovnjakinja in profesorica na medicinski fakulteti Harvard Uma Naidoo:

"Gre za živila, ki škodujejo zdravju na sploh, saj povzročajo vnetja v telesu ter s tem tudi negativne spremembe v možganih, kar vpliva na njihovo delovanje in ovira jasne misli, koncentracijo, zmožnost sklepanja, sprejemanja odločitev, skratka vse možganske funkcije."

Predelan sladkor

Možgani glukozo, obliko sladkorja, potrebujejo za energijo in dobro delovanje. A kadar je v prehrani preveč predelanega sladkorja, ne glede na to, pod kakšnim imenom in v kateri obliki se skriva, prihaja večkrat do težav s pomnenjem, saj pretirane količine sladkorja negativno vplivajo na plastičnost hipokampusa, dela možganov, ki je zaslužen za spomin.

Ocvrta hrana

Z ocvrto hrano tudi z vidika zdravja možganov ne bi smeli pretiravati. Ena od raziskav, ki je vključevala 18.080 posameznikov je pripeljala do zaključka, da je pogosto uživanje teh živil tesno povezano s slabšimi rezultati v učenju in pomnenju.

Kot verjeten razlog za to so znanstveniki izpostavili dejstvo, da ta vrsta hrane v telesu povečuje tveganje za vnetja, ta oslabijo krvne žile, s tem pa je moten dotok krvi v možgane.

Druga raziskava, ki je vključevala 715 ljudi pa je iskala povezavo med uživanjem ocvrte hrane in tveganjem za depresijo. Seveda so povezavo našli saj so dokazali, da je pri posameznikih, ki pogosto jedo takšna živila, višje tveganje za omenjeno psihično težavo.

Hrana z visokim glikemičnim indeksom

Kamor sodijo kruh, testenine in peciva iz bele moke ter vse, kar v krvi povzroči nagel porast in nato padec sladkorja. Telo tovrstna živila presnavlja na enak način, kot predelan sladkor, kar pomeni, da negativno vplivajo na spomin.

Alkohol

Archana Singh-Manoux, profesorica in raziskovalka na Francoskem inštitutu za zdravje in medicino je s kolegi 23 let spremljala 9087 ljudi. Njihov namen je bil ugotoviti, kako sta povezana uživanje alkohola in demenca.

Leta 2018 je njihove izsledke povzel časopis British Medical Journal.

In sicer so navedli, da je pri osebah, ki se alkoholu povsem izogibajo ter pri osebah, ki z njim pretiravajo, večje tveganje za demenco kot pri osebah, ki ga uživajo v zmernih količinah.

Za moške pretiravanje pomeni več kot 14 pijač tedensko oziroma več kot štiri pijače dnevno vsaj enkrat na mesec, za ženske več kot sedem pijač tedensko in tri dnevno vsaj enkrat na mesec.

Nitrati

Nitrati so spojine, ki so namenjene podaljševanju obstojnosti suhih mesnin in bi lahko bili povezani z depresijo ter tudi z bipolarno motnjo osebnosti.  

Če res ne morete brez salamic, jih jejte v kombinaciji z ajdovim kruhom. Ajda namreč vsebuje snovi, ki omilijo negativne učinke nitratov na možgane in na zdravje na sploh.

Preberite še: So se moji možgani skrčili ali pa jih je peroksid dokončno načel? (Piše Danaja Lorenčič)

Morda vas zanima tudi: Strokovnjaki opozarjajo: Vegetarijanska in veganska prehrana škodujeta možganom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)