Znanost odsvetuje pižame (in to z zelo dobrim razlogom)

V prid spolnega življenja, zdravja in boljšega počutja, bi se morali v rjuhe zaviti goli.

26.3.2019 ob 5:06

spanje_zenska_gola_postelja_micna.jpg

Da je spanje za zdravje in počutje nepogrešljivo, ni nobenega dvoma. Prav zato je zaskrbljujoče, da se vse več posameznikov sooča z nespečnostjo. Po podatkih iz leta 2017 opravljene raziskave, je takšnih kar 31 odstotkov odraslih oseb, 67 odstotkov pa je povedalo, da je vsaj občasno njihov spanec moten.

Kako to spremeniti? Morda tudi tako, da se v posteljo podate goli. Brez pižame in da, brez spodnjega perila. Prihaja toplejši letni čas, ko boste lahko na lastni koži okusili vse pozitivne učinke spanja brez oblačil. Nekaj najočitnejših izpostavlja portal Womans Health.

Hitreje boste zaspali

Po pisanju ameriške nacionalne fundacije Spanje ima količina časa, v katerem telo prehaja iz stanja popolne budnosti do spanca, velik vpliv na samo kvaliteto počitka. Povedano drugače: hitreje, kot zaspite, izdatnejši je spanec, so zapisali pri omenjeni fundaciji in dodali, da je to mogoče doseči tudi tako, da se v posteljo uležete goli.

"Telo se pred spanjem naravno ohlaja in primerno temperaturo lažje doseže, kadar ni odeto v oblačila. To pomeni, da hitreje nastanejo idealni pogoji za umirjanje telesa in miren sen," prvi razlog za spanje brez pižame utemeljujejo tamkajšnji strokovnjaki.


Bolje boste spali

Nižja temperatura telesa ne samo, da pripomore k temu, da hitreje zaspite, prav tako vpliva na samo kvaliteto spanca, ki je posledično globlji in trdnejši.

"Telo in možgani se povsem spočijejo v fazi globokega spanja. Daljša, kot je ta, bolje se regenerirajo ter pripravijo na nove izzive, idealni pogoji pa nastanejo, kadar se temperatura telesa lahko nemoteno zniža. To je mogoče doseči na povsem preprost način: s spanjem brez oblačil," je povedal izvedenc za motnje spanja, Christopher Winter.


Izboljšali boste razmerje (če ste v zvezi)

Ljudje, ki s partnerjem spijo goli, so v razmerju praviloma srečnejši, je pokazala raziskava, v katero je bilo vključenih 1000 odraslih Britancev. Poročenih ali v resni zvezi.

Od tistih, ki spijo brez oblačil, je 57 odstotkov je zatrdilo, da so v zvezi srečni. Med ljubitelji pižame je bilo takšnih le 48 odstotkov in 38 odstotkov onih, ki nosijo spalne pajace.

Od kje razlika? Ob stiku dveh golih teles v organizmu pospešeno nastaja oksitocin, hormon, ki je zaslužen za občutke sreče in tesnejšo povezavo med življenskima sopotnikoma.


Ublažili boste stres in tesnobo

Oksitocin, ki se sprošča med stikom dveh golih teles, pozitivno vpliva tudi na zniževanje stresa. Seveda je ta učinek spanja brez pižame najbolj opazen pri tistih, ki spijo v parih, a tudi pri onih, ki so v postelji sami, je lahko odlična protistresna tehnika.

Kot rečeno je tedaj, ko je telo primerno ohlajeno, faza globokega spanja daljša, med njo pa se tvori manj stresnega hormona kortizola.


Večkrat boste seksali

Le malo je dejavnikov, ki znatneje okrepijo vzburjenje, kot je stik dveh golih teles. Zato je zadeva povsem razumljiva: veliko več možnosti za vroč zaključek dneva bo, če boste spali goli.

Da spolne radosti pozitivno vplivajo na zvezo ter tudi na zdravje in počutje posameznikov, pa je najbrž odveč posebej poudarjati.


Izboljšali boste intimno zdravje

Spanje brez pižame omogoča stalno kroženje zraka na področju vagine, kar je dobro za njeno zdravje.

Na takšen način je namreč mogoče preprečiti pretiran razvoj bakteriji in gliv, ki jim odgovarja toplo in vlažno okolje, katero nastane v spodnjem perilu in pižami ter povišuje tveganje za vnetja in okužbe.


Lažje boste shujšali

Še enkrat: s spanjem brez pižame se zniža temperatura telesa in spanec je globlji. Boljši ter globlji, kot je spanec, večje so možnosti za izgubo kilogramov.

In še en učinek spanja brez pižame na težo: telo za ohranjanje primerne temperature v hladnem okolju potrebuje več energije, kar pomeni, da se je manj na telesu kopiči v obliki
maščobnih oblog.


Videti boste mlajši

V fazi globokega spanja telo pospešeno sprošča rasni hormon. Ta pa je po besedah Winterja nepogrešljiv pri blaženju posledic, ki jih na koži puščajo škodljivi zunanji dejavniki ter zato skrbi za lep in mladosten videz.


Vaša samozavest bo višja

Spanje brez pižame je odličen način za krepitev samozavesti. Pristen stik s svojim telesom je namreč prvi pogoj za sprejemanje sebe, za dobro počutje v svoji koži in za visoko samopodobo.

Zaradi nje ne samo, da boste srečnejši, temveč boste tudi uspešnejši. Na vseh področjih življenja.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Je spogledovanje brez dotikov res že varanje? ali pa To je ključna lastnost žensk, ki se jih moških bojijo

Priporočamo tudi: Odlična novica: orgazem v resnici pomlajuje in manjša stres


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)