Znaki, da oseba, v katero ste zaljubljeni, prikriva odvisnost (in kako ravnati v tem primeru)

Zasvojenost je resna težava, ki prizadene ogromno ljudi po vsem svetu. 

26.12.2022 ob 8:25 | Foto: gettyimages | Avtor: D. L.

Znaki, da oseba, v katero ste zaljubljeni, prikriva odvisnost (in kako ravnati v tem primeru)

Ne diskriminira in se lahko zgodi vsakomur, ne glede na starost, spol ali družbeni status. Težko se je sprijazniti z dejstvom, da se morda nekdo, ki ga imate radi, spopada z odvisnostjo. 

Zasvojenost se pogosto kaže na prikrite in manipulativne načine, zato drugi težko opazijo opozorilne znake.

Če sumite, da nekdo, ki ga imate radi, morda skriva odvisnost, je nujno, da se zavedate znakov, saj mu lahko pomagate pri zdravljenju, ki ga potrebuje.

Prvi korak pri pomoči ljubljeni osebi je, da se poučite o tej temi. O zasvojenosti obstaja veliko mitov in napačnih predstav, zato je pomembno, da smo dobro obveščeni.

Zasvojenost je zdravstveno stanje, ki spremeni delovanje možganov. Zanj je značilno kompulzivno iskanje drog in nadaljnja uporaba kljub negativnim posledicam. Vpliva na razmišljanje, vedenje in odzivanje. Zasvojenost ni izbira in ne opredeljuje človekovega značaja.

Tistim, ki potrebujejo pomoč pri premagovanju zasvojenosti, so na voljo številne oblike pomoči.

Z zdravljenjem in podporo je mogoče doseči trajno okrevanje, vendar morate najprej prepoznati težavo.

Tukaj je šest znakov, na katere morate biti pozorni, in nakazujejo, da vaša ljubljena oseba morda skriva odvisnost:

1. Skrivnostno vedenje.

Skrivnostno vedenje je eden najpogostejših zgodnjih znakov zasvojenosti.

Če se vaša ljubljena oseba v vaši bližini nenadoma začne obnašati drugače ali se izmika, ko ji postavljate vprašanja o zasvojenosti, je to morda znak, da poskuša nekaj prikriti.

2. Sprememba videza ali rutine.

Če se videz ali dnevna rutina vaše ljubljene osebe začneta spreminjati, je to lahko znak, da uživa droge ali alkohol.

Te spremembe lahko vključujejo izgubo ali pridobivanje teže, temne podočnjake pod očmi, pomanjkanje skrbi za videz in spremembe vzorcev spanja.

3. Finančne težave.

Drug pogost znak zasvojenosti so finančne težave.

Če vaši ljubljeni osebi nenadoma primanjkuje denarja, si sposoja denar od vas ali drugih in ima težave s plačevanjem računov brez kakršnega koli logičnega razloga, je to morda zato, ker svoj denar zapravlja za droge ali alkohol.

4. Čustvena nestabilnost.

Ljudje, ki se spopadajo z uživanjem prepovedanih substanc, pogosto živijo na čustvenem toboganu, ker prepovedane substance ovirajo ​​​​regulacijo živčnega sistema in povzročijo kaos kemijskega ravnovesja v možganih.

Ta kaos vodi v povečano stopnjo anksioznosti, depresije in žalosti. Čustva so lahko tako intenzivna, da vodijo v nadaljnjo uporabo drog. Ta začarani krog je težko prekiniti brez strokovne pomoči.

5. Težave pri opravljanju obveznosti.

Ljudje, ki se spopadajo z odvisnostjo, imajo pogosto težave pri izpolnjevanju svojih obveznosti, ker so njihove misli preokupirane s pridobivanjem, uporabo in skrivanjem snovi, s katero so zasvojeni.

6. Zmanjšana potreba po druženju.

Ko oseba postane zasvojena s prepovedanimi substancami, bo verjetno občutila spremembe v svoji osebnosti in vedenju.

Morda se zapre vase in je manj zainteresirana za dejavnosti, ki so ji bile včasih pomembne. Lahko tudi zanemarja odnose ali se negativno odziva na svoje najbližje.

S temi spremembami se njihovi bližnji in partner/-ica težko spopadejo, vendar je pomembno vedeti, da je zasvojenost ozdravljiva bolezen in da si ljudje lahko opomorejo.

Če sumite, da se nekdo, ki ga imate radi, bori z odvisnostjo, je najpomembnejše, da se z njim pogovorite in ga poslušate. K pogovoru pristopite sočutno in brez obsojanja. Povejte jim, da vas skrbi njihovo dobro počutje. Morajo se počutiti slišane, razumljene in podprte.

Če so dojemljivi, jim ponudite pomoč pri iskanju najboljših in najučinkovitejših možnosti glede na njihove zdravstvene potrebe in želje. Če niso pripravljeni poiskati pomoči, spoštujte njihove želje, vendar še naprej izražajte svojo skrb in jim dajte vedeti, da ste ob njih, ko bodo pripravljeni.

Ne pozabite, da je zasvojenost resna bolezen in lahko pomembno vpliva na vse vidike človekovega življenja, zlasti na to, kako se vede ali odziva na stresne situacije.

Zdravljenje in okrevanje sta možna, vendar sta lahko dolgotrajen in zahteven proces.

Ljudje, ki se spopadajo z odvisnostjo, potrebujejo strokovno pomoč in podporo bližnjih, da bi premagali to stanje, se pozdravili in živeli izpolnjujoče življenje.

Prirejeno po Your Tango

Preberite še: Odlični razlogi, zakaj bi se tudi odrasli morali igrati

Morda vas zanima tudi: V mojem odporu do zime sem prepoznala svoje nasprotovanje nedelu (Piše: Danaja Lorenčič)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)