Zelo verjetno uživate preveč beljakovin

Ne obremenjujte se z mislijo, da jih je na vašem jedilniku premalo.

9.8.2017 ob 4:50

beljakovine_ThinkstockPhotos-535075055.jpg

Celo življenje že poslušate, da mora vsak obrok vključevati določen odstotek beljakovin. Le tako naj bi ta bil dovolj hranljiv.

Prav tako vam je znano dejstvo, da beljakovinski zalogaj tedaj, ko se oglasi vaš želodec, hitro prežene lakoto in poskrbi, da se ta lep čas znova ne pojavi.

Beljakovine so nedvomno pomembna sestavina obrokov in zlasti tistim, ki se iz takšnega ali drugačnega razloga živilom živalskega izvora izogibajo, se večkrat poraja vprašanje, ali jih za brezhibno delovanje organizma zaužijejo dovolj.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Torej je čas, da razjasnimo nekaj:

"Večina zaužije več beljakovin, kot jih telo potrebuje," je za The New York Times povedala prehranska strokovnjakinja Sophie Egan.

Priporočen dnevni vnos? "46 gramov dnevno je povsem dovolj, povprečna ženska pa jih zaužije okoli 100 gramov," pojasnjuje izvedenka in dodaja, da je treba sicer količino beljakovin prilagoditi telesni teži in aktivnosti, a vendar jih je z običajno hrano mogoče zaužiti dovolj in razni beljakovinski dodatki ob zmerni telesni aktivnosti niso potrebni. Celo vegetarijanke in veganke jih v povprečju zaužijejo od 60 do 80 gramov na dan.

PREBERITE še // Zdravi prigrizki, ki jih je pametno imeti vedno pri roki

Zahvala za pretiran vnos beljakovin gre predvsem z beljakovinami obogatenim prigrizkom, beljakovinskim tablicam, raznim proteinskim praškom in velikim obrokom v restavracijah.

Občasno pretiravanje z beljakovinami ni zaskrbljujoče, a če v kikirikijevo maslo redno vmešate beljakovinski prašek in vse skupaj poplaknete s proteinskim napitkom, lahko na dolgi rok tvegate poškodbe ledvic.

Še za konec

Ne skrbite glede vnosa teh hranljivih snovi. Ob pestri prehrani jih zagotovo zaužijete dovolj. In beljakovinsko tablico lahko mirne duše nadomestite z jabolkom.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)