19.11.2022 ob 8:34 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Pravi čaji vsebujejo antioksidante katehine, katerih je največ v zelenem in belem, nekoliko manj jih je oolong in v črnem čaju.
Najznačilnejši katehin je pigalokatehin-3-galat (EGCG), ki je med drugim zaslužen za ožji pas tistih, ki ga uživajo, piše Miss zdrava.
EGCG namreč spodbuja porabo energije ter pripomore k absorpciji in presnovi zaužite hrane.
Ob tem v telesu vpliva na oksidacijo maščob, redno uživanje te snovi oziroma zelenega čaja tako ovira kopičenje maščobnih celic v tkivih ter s tem niža tveganje za debelost.
Ob tem velja omeniti še dejstvo, da je zeleni čaj učinkovit pri čiščenju organizma, saj spodbuja nastajanje detoksikacijskih encimov in na ta način pospešuje izločanje škodljivih snovi iz telesa.
Katehini iz čaja niso stabilni v alkalnem okolju, kakršno je denimo v črevesju. Zato se med prebavo izgubi kar 80 odstotkov teh snovi, so pa raziskave pokazale, da je to izgubo mogoče zmanjšati z dodajanjem soka limone, limete, pomaranče ali grenivke čaju.
Z vidika vpliva na zdravje in prebavo je koristen dodatek zelenemu čaju tudi ingver, ki zaradi svojih učinkov krepi zdravje in zagotavlja še vitkejši pas, saj omili napenjanje in vetrove.
View this post on Instagram
Preberite še: Štiri živila za zdrava jetra
Morda vas zanima tudi: Trije neobičajni dodatki kavi, ki koristijo prebavi
oddajte komentar