Zato si (bolj kot druge ženske) dovzetna za glivične okužbe spolovil

Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj se skriva v ozadju pogostih glivičnih okužb vagine in kako jih preprečiti.

28.3.2014 ob 4:54

zalostna_punca_spodnje_perilo.jpg

Nemogoče je spregledati simptome glivične okužbe spolovil. Saj veste, srbeč, včasih pekoč občutek in izdaten izcedek, ki z vonjem opozarja, da je nekaj narobe. Zadeva je ena najbolj nadležnih težav z intimnim zdravjem, hkrati je tudi zelo pogosta, saj vsaj enkrat v življenju doleti 80 odstotkov žensk, je povedala ginekologinja in porodničarka Kimberly Langdon.

Res pa je, da so nekatere zanjo dovzetnejše od drugih. Če tudi sami sodite med tiste, ki se z njo pogosto soočajo, poglejte nekaj najverjetnejših dejavnikov, ki povečujejo tveganje za glivično okužbo nožnice. Izpostavlja jih Independant.

Morda sploh ne gre za glivično okužbo

Če ste sami postavili diagnozo, ste se kaj lahko zmotili. Po besedah klinične profesorice porodničarstva, ginekologinje in reproduktivnih znanosti Mary Jane Minkin z medicinske šole univerze Yale, ima le približno tretjina žensk, ki težavo diagnosticira sama, dejansko glivično okužbo.

Pri tretjini gre za drugo obliko okužbe, denimo bakterijsko, v ostalih primerih pa zgolj za alergijski odziv nožnice na penečo kopel, milo, nov pralni detergent ali drug alergen, ki spominja na glivično vnetje.

Natančno diagnozo lahko postavi le ginekolog, ki prav tako predpiše težavi primerno zdravljenje.


Kriva so lahko zdravila

Če vam je zdravnik predpisal antibiotike, njihove učinkovine lahko vplivajo tudi na vaginalno floro, kar pomeni, da se poruši ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami, s tem pa lahko pride do pretiranega množenja glivic.

Kot je povedala Langdonova, so zlasti bakterije laktobaktili ključni za vzdrževanje zdrave vaginalne flore, antibiotiki jih pomorijo, s tem se ustvarijo odlični pogoji za prekomerno rast glivic. V kolikor jih jemljete zato priporoča uživanje probiotikov, ki pomagajo vzdrževati primerno bakterijsko ravnovesje vagine.

Vendar antibiotiki niso edini, ki povečujejo tveganje za glivične okužbe. Pozorni bodite tudi ob jemanju hormonske kontracepcije in steroidov.


Uporabljate napačne postopke samozdravljenja

Res je, da je v lekarnah in drogerijah na voljo veliko izdelkov, ki so namenjeni zdravljenju glivičnih okužb, vendar izbrano sredstvo morda ne vpliva na glivice, ki zmedo povzročajo pri vas.

"Zdravila, ki so v prosti prodaji, ne vplivajo na vse vrste glivic," opozarja porodničar in ginekolog Craig Salcido in dodaja: "Res je, da omilijo tegobe, a ker ne odpravijo pravega vzroka, se vnetje hitro ponovi. V kolikor se ga nikakor ne morete znebiti, obiščite ginekologa in upoštevajte njegova navodila za zdravljenje."


Krivi so lahko zunanji dejavniki, denimo kondomi in mila

Vzrok za glivično okužbo je vsak stik vagine z nečim, kar spremeni vaginalno floro, kot so denimo spermicidi, nekatere vrste kondomov ali sama semenska tekočina. Tudi mila lahko porušijo naravno ravnovesje vagine in vodijo v tegobo.

"Zato strogo odsvetujem uporabo mil in gelov v notranjosti vagine, prav tako tudi njeno izpiranje s paro," je povedal Salcido.


Pod stresom ste

Leta 2013 so v Nemčij dokazali, da stres igra pomembno vlogo pri nastanku glivičnih okužb. Salcida to ne preseneča, saj stres povzroča nihanje hormona estrogena v telesu, to pa je lahko vzrok za glivična obolenja vagine. Prav tako kot tudi neravnovesje hormonov, ki ga izzovejo jemanje hormonske kontracepcije, nosečnost ali predmenopavza.


Po telovadbi dolgo ne zamenjate oblačil

Se potem, ko se preznojite v telovadnici, domov odpravite kar v preznojenih športnih oblačilih in tam skočite pod prho? To je še ena napaka, ki povečuje tveganje za okužbe. Kajti v vlažnih, toplih oblačilih ter temnem okolju se ustvarijo odlični pogoji za prekomerno množenje glivic.

"Po vsaki vadbi takoj oblecite sveža oblačila, kar velja za vse oblike telesne aktivnosti, tudi za plavanje. Mokre kopalke nemudoma nadomestite s suhimi ter s tem znižajte tveganje za glivične okužbe," svetuje ginekolog.


Zanemarjate svoje zdravje

V sicer redkih primerih so lahko pogosta glivična vnetja odraz bolezni, ki na prvi pogled z njimi ni povezana.

"Vedno, kadar odprnost pade, je telo dovzetnejše za prekomeren razvoj glivic," opozarja Laurence Gerlis, ustanovitelj verige britanskih klinik in dodaja, da v kolikor se teh ne morete znebiti, obiščite zdravnika, ki bo vzrok za težave z intimnom zdravjem odpravil pri samih koreninah.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Toliko jajc na dan ogroža srce ali pa Utrujeni? Med vikendom ne morete nadomestiti primanjkljaja spanca

Priporočamo tudi: Znanost odsvetuje pižame (in to z zelo dobrim razlogom)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)