Oblika telesa o vašem zdravju razkriva ta dejstva

Čeprav na prvi pogled nimajo z zdravjem in življenjsko dobro nič skupnega, nekatere telesne mere prinašajo zgovorna sporočila.

9.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Oblika telesa o vašem zdravju razkriva ta dejstva

Ko beseda nanese na telesne mere, ima večina v mislih obseg pasu, velikost dojk, dolžino nog, tudi penisa. Skratka, zadeva najpogosteje zbuja asociacijo na estetski vidik, a temu še zdaleč ni tako.

Kajti nekatere telesne dimenzije so tesno povezane z zdravjem. Katere in kako, razkriva portal 24 sata.

Dolžina prstov in osteoporoza

Študije so odkrile, da je pri ženskah, pri katerih je kazalec krajši od prstanca, v starejši dobi dvakrat višje tveganje za nastanek osteoartritisa v primerjavi s tistimi, pri katerih je zadeva obratna.

Takšno razmerje med tema prstoma je sicer pogostejše pri moških in je pokazatelj nižje količine estrogena v organizmu, kar je povezano z obolenji kosti. Tveganje zanje znižata redna vadba in primerna količina kalcija, zaužita s prehrano.

Velikost dojk in sladkorna bolezen

Pri ženskah, ki v dvajsetih nosijo modrček z velikostjo košarice D, je enkrat in pol višje tveganje, da bodo obolele za sladkorno bolezen tipa dve v primerjavi z ženskami, ki imajo manjše dojke, je pokazala kanadska raziskava.

Strokovnjaki to pojasnjujejo s teorijo, da je maščobno tkivo v dojkah hormonsko občutljivo ter vpliva na pojav inzulinske rezistence. Najučinkovitejšo preventivo pred sladkorno boleznijo zagotavljajo ohranjanje primerne telesne teže, redna vadba in uravnotežena prehrana.

Dolžina nog in delovanje jeter

Tisti s krajšimi nogami bi morali biti pozorni na zdravje in delovanje jeter, opozarjajo britanski strokovnjaki. Ti so namreč odkrili, da imajo osebe s krajšimi nogami v telesu povišane vrednosti jetrnih encimov, ki višajo tveganje za bolezni jeter.

 

Te lahko preprečite z zmanjšanim vnosom alkohola in drugih zdravju neprijaznih snovi v telo.

Širina stegen in srčna kap

Čeprav zadeva na prvi pogled ni smiselna, je pri ženskah, katerih stegna v obseg merijo manj kot 33 centimetrov, povišano tveganje za nalaganje maščob na stene krvnih žil in s tem za srčno kap.

Ena od morebitnih razlag za ta pojav je, da maščobno tkivo v stegnih iz krvi absorbira maščobe ter jih tam skladišči, kar pomeni, da ne predstavljajo več tveganja za zdravje srca.

Razpon rok in alzheimerjeva bolezen

Pri osebah z manjšim razponom rok je en in pol krat večje tveganje za pojav alzheimerjeve bolezni v primerjavi z osebami s povprečnim razponom.

Običajno razpon rok sovpada z višino posameznika, lahko pa od nje odstopa v pozitivnem ali negativnem smislu. V vsakem primeru aktivni življenjski slog pripomore k nižjemu tveganju za omenjeno možgansko bolezen.

Obseg pasu in demenca

Ženske, pri katerih obseg pasu znaša več kot 82 centimetrov in moški, pri katerih presega 94 centimetrov imajo za 3,6 -krat višje tvegaje za pojav demence v starosti.

Maščobe na trebuhu so z več vidikov slabe za zdravje, med drugim negativno vplivajo na delovanje možganov, najboljše orožje proti njim pa so uravnotežena prehrana ter redna vadba.

Telesna višina in življenjska doba

Ženske, ki v višino merijo več od 160 centimetrov imajo manj možnosti, da bodo dočakale 100 let, je pokazala študija ameriške akademije znanosti. Tudi na splošno velja, da nižji ljudje živijo dlje. Denimo moški, nižji od 165 centimetrov v povprečju živijo dve leti dlje od tistih, ki jih po višini prekašajo.

Zakaj? Znanost natančnega odgovora nima, domneva pa, da srce lahko pri nižjih posameznikih učinkoviteje opravlja svoje naloge, prav tako je pri njih manj poškodb DNK.

Preberite še: Razmišljanja, zaradi katerih trpi vaše duševno zdravje

Morda vas zanima tudi: Šest navad, s katerimi ogrožate ledvice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)