Kako se znova motivirati, spraviti v pogon in vrniti v formo? (odgovarja slovenski kineziolog)

Ob vnovičnem odprtju fitnesov in telovadnic so številni polni zagona in motivacije, da se znova spravijo v red. A previdno. Kako začeti po tako dolgi pavzi in kako ohraniti motivacijo, razkriva kineziolog Jan Veleušič.

22.2.2021 ob 5:50 | Foto: GettyImages, Instagram

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Kako se znova motivirati, spraviti v pogon in vrniti v formo? (odgovarja slovenski kineziolog)

Po več mesecih so lahko telovadnice in fitnes centri znova odprli svoja vrata. Skrajni čas, pravijo nekateri. Za nami so temačno zimsko obdobje, praznični čas in še zaprtje zaradi epidemioloških razmer v državi. V tem času je marsikdo, ki je bil prej fit, pridobil kakšen kilogram ali dva, telesna forma pa ni več takšna, kot je bila. Kako se lotiti vadbe in spremembe življenjskega sloga po mesecih mirovanja, da ne pride do poškodb in da bo motivacija trajala več kot en mesec, nam je zaupal kineziolog Jan Veleušič, lastnik Športne klinike in ustanovitelj programa Shujševalni mentor.

Da se pozna, da več mesecev ni bilo mogoče obiskati vadbenih centrov in fitnesov, pritrdi tudi Veleušič, ki pravi, da je večina v tem pridobila kakšen kilogram in da mnogi  ne morejo izvajati takšnih vaj, kot so jih ob zaprtju. A kljub temu je optimističen in pravi, da imajo tudi mišice svoj spomin.

Še posebej morajo biti pazljivi tisti, ki so okužbo preboleli.

»Po večmesečni pavzi je smiselno, da je vadba progresivna in da ne pretiravamo. Tisti, ki so v tem času mirovali, naj začnejo počasi in se, če imajo možnost, vključijo v neko vadbeno skupino in si poiščejo strokovno pomoč,« nam pove. Mnogi so v tem času aktivnosti v dvoranah, telovadnicah in fitnesih nadomestili s hojo, a to ni enako. »Če se lotevaš drugih aktivnosti, je treba biti pazljiv. Še posebej morajo biti pazljivi tisti, ki so okužbo preboleli. Ne samo zaradi obremenitve respiratornega sistema, slišati je mogoče številna opozorila, saj raziskave kažejo, da okužba tudi pri mlajši populaciji lahko vpliva na srčno mišico. Tudi zato je treba začeti počasi in postopno.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Športna Klinika (@sportnaklinika)

Večini vadečih, to opaža tudi sam v svojem vadbenem centru, trenutno motivacije in zagona ne manjka, a vseeno opozarja, da ni dobro pretiravati in kar čez noč spremeniti vse, kar ste počeli zadnjih nekaj mesecev. »Ne glede na to, kakšno spremembo želi posameznik, ali je to hujšanje, pridobivanje mišične mase ali kondicije, vedno je treba začeti postopno. Če se lotiš postopno, je morda učinek viden res nekoliko kasneje, a dlje časa lahko zdržiš pri tej spremembi.« Izpostavi, da je pomembno, da si zastavljamo realne in dosegljive cilje. Prav tako ni nič narobe, če po vadbi ne boste občutili bolečin v mišicah, saj pravi, da to ni cilj vsake vadbe.

Ključ do uspeha: organizacija in psihološki triki

In kako se sploh lotiti spremembe in v njej vztrajati? »Ugotovili smo, da nekaterim doma primanjkuje motivacije in svoje cilje redko uresničijo. Program oz. paket Shujševalni mentor, ki je namenjen ženskam, je narejen po izkušnjah, ki smo jih dobili pri našem delu. To ni dieta in ni program za domač trening, ampak sistem organizacijskih in psiholoških trikov, ki uči in pomaga pravilno pristopiti k procesu in spremembi«. Pove še, da lahko posameznik znotraj programa svoje cilje jasno zastavi, analizira in uresniči. »Prvi del je teorija, kjer spoznaš na kaj se je treba osredotočiti, da dosežeš svoj cilj in razumeš razloge, zakaj mnogim ne uspe. Drugi del pa je akcijski del, kjer vse skupaj spraviš v prakso.« Pove še, da z dnevnimi, tedenskimi in mesečimi refleksijami spoznavaš samega sebe in se na tak način izboljšuješ.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shujševalni mentor (@shujsevalnimentor)

Obstajajo dobri in slabi džuli (kalorije)? 

Pregovor pravi, težko je toliko telovaditi kot lahko poješ. Precenjujemo kalorije, ki jih porabimo z gibanjem in podcenjujemo kalorije, ki jih pojemo.

Če je cilj, da boste v čim boljši formi do poletja, imate časa na pretek, a vseeno bi bilo dobro, da začnete s spremembami že zdaj, da bodo te postopne in ne kampanjske. »Dobro je, da spreminjamo življenjski slog in da se tega lotevamo na organiziran in postopen način in ne kampanjsko.« Izpostavi pa, da veliko vlogo pri hujšanju igra hrana. »Vsi radi trenirajo in telovadijo, a najtežje je pri prehrani. Pregovor pravi, težko je toliko telovaditi kot lahko poješ. Precenjujemo kalorije, ki jih porabimo z gibanjem in podcenjujemo kalorije, ki jih pojemo.«

Odgovori tudi na naše vprašanje, ali obstajajo dobre in slabe kalorije. »Skleda polna zdravih živil, v kateri so semena, oreščki in prelivi, je to lahko zelo kalorično. Kar se tiče hujšanja, je kalorija kalorija. Je pa res, da je bolj zdravo pojesti neko zelenjavno ali sadno skledo, v kateri je več fitokemikalij, antioksidantov, vitaminov in mineralov, kot pa čokolado,« še pove in doda, da je, v primeru hujšanja, treba spremljati kalorije in energijsko gostoto hrane. »Zdrava in nezdrava kalorija obstaja, ampak na koncu ko govorimo o telesni masi, je kalorija enaka kaloriji.«

Preberite še: Osebni trener o hoji in teku: Tisti, ki do zdaj niso tekli, naj raje hodijo

Morda vas zanima tudi: Pred dieto se vprašajte, ali boste tako jedli vse življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)