Nezadovoljstvo z dojkami ni le estetska, temveč tudi zdravstvena težava

Ženske, ki niso zadovoljne z videzom svojega oprsja, mu z vidika zdravja namenjajo premalo pozornosti.

19.2.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Nezadovoljstvo z dojkami ni le estetska, temveč tudi zdravstvena težava

Čeprav bi večina brez pomisleka zatrdila, da je to, kako zadovoljne so pripadnice nežnejšega spola z velikostjo košarice modrčka povezano z estetskim vidikom, je nova britanska raziskava izpostavila povezavo med zadovoljstvom z videzom dojk in zdravjem tega organa.

Publikacija Body Image rezultate študije z naslovom The Breast Size Dissatisfaction Survey (Raziskava o nezadovoljstvu z velikostjo dojk) navaja takole:

Kar 70,7 odstotkov žensk po vsem svetu je nezadovoljnih s svojim oprsjem. 47,5 odstotkov od 18.000 sodelujočih iz štiridesetih držav bi želele večje dojke, 23,2 odstotka bi raje manjše, komaj 29,3 odstotkov pa je povsem srečnih s takšnimi, kot jim jih je namenila mati narava.

Nezadovoljne in nepozorne

Žalostno pa je, da se ženske, ki niso zadovoljne s svojimi dojkami, do njih obnašajo nekoliko mačehovsko in jim ne posvečajo toliko skrbi za zdravje kot one, ki nad njimi nimajo pripomb. To pomeni, da prve redkeje ali sploh ne izvajajo preventivnih pregledov ter s tem ne opazijo morebitnih malignih sprememb oziroma jih opazijo v poznejšem stadiju.

Kar je vsekakor zaskrbljujoče, saj je po navedbah strokovnjakov zgodnje odkrivanje rakavih sprememb v tkivih dojk ključno za uspešno zdravljenje raka na tem organu.

Namen študije je opozoriti ženske na preventivno pregledovanje prsi ne glede na to, kakšno mnenje imajo o njih. Hkrati avtorji dodajajo, da je vsaka zadrega glede velikosti in oblike dojk odveč. V prid dobrega počutja in kar je še pomembnejše - njihovega zdravja.

Preberite še: Ne le geni, vse to vpliva na velikost dojk

Morda vas zanima tudi: Deset oblik prsnih bradavic in kaj je skupno vsem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)