Zakaj smo avgusta tako žalostni? Odgovarja strokovnjak

Občutek, da se v zadnjem poletnem mesecu ne morete znebiti otožnosti ter malodušja, morda ni zgolj občutek.

21.8.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj smo avgusta tako žalostni? Odgovarja strokovnjak

Poletje se počasi poslavlja, bliža se začetek šolskega leta, noči postajajo daljše, večeri in jutra vse hladnejši, zjutraj nas pogosto pozdravi megla. A to niso edini razlogi za to, da ste iz dneva v dan žalostni in otožni. Kajti kot je za New York Magazine pojasnil direktor psihiatrične bolnišnice Westchester Medical Center Stephen Ferrando, ste lahko žrtev tako imenovane poletne depresije. 

Kaj je in zakaj se pojavi?

Gre za sezonsko motnjo razpoloženja, ki je primerljiva z zimsko depresijo. Slednja se zaradi kratkih dni, pomanjkanja naravne svetlobe in mrzlega vremena pojavlja v zimskih mesecih. Poletna depresija ima seveda drugačno ozadje in je posledica vsega, kar napoveduje mesec avgust: bližajočega se novega šolskega leta, konca poletnega dopusta in strahu pred neizbežnimi prazniki, ki se vrstijo od jeseni pa do novega leta.

"Da bi zdravnik potrdil omenjeno razpoloženjsko motnjo, bi morali biti nespremenjeni simptomi malodušja prisotni vsaj dva tedna. V kolikor gre za kratkotrajnejša obdobja slabšega počutja in otožnosti vse skupaj ni nič drugega, kot obžalovanje konca poletja," je še povedal psihiater.

Preberite še: Tri oblike vadbe, ki najučinkoviteje pomagajo pri soočanju z depresijo

Prizadene le majhen odstotek ljudi

Rachel Annunziato, profesorica psihologije na univerzi Fordham temu dodaja, da se je črnim mislim, ki na plano privrejo avgusta vendarle mogoče izogniti: "Uživajte do zadnjega trenutka, do zadnje ure dopusta ali počitnic, ne objokujte skorajšnjega konca letnega oddiha, izogibajte se pogovorom, ki vključujejo strahove in skrbi zaradi bližajoče se jeseni, predajajte se aktivnostim, v katerih uživate in se družite s prijatelji."

In še nekaj: vsaka slaba volja ni poletna depresija. Kot so namreč zapisali na portalu Today, zanjo trpi le en odstotek svetovne populacije.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)