Zakaj nosečnice hrepenijo po kumaricah in kamnih?

Babice so prepričane, da hrana, ki jo uživa mama, razkriva spol otroka. Kaj pa pravijo strokovnjaki?

5.11.2017 ob 5:55

ThinkstockPhotos-512310791.jpg

Nosečnost je obdobje, ko je ženskam dovoljeno, da skoraj brez zadržkov in predsodkov uživajo tudi tiste najbolj nenavadne in neobičajne kombinacije. Mnoge nosečnice čutijo veliko željo po kislih kumaricah, druge hrepenijo po siru in čokoladi. Znanstveniki so z raziskavami skušali pojasniti in ugotoviti, kaj je tisto, zaradi česar si nosečnica želi dotične hrane. A zanimiva so tudi pojasnila, na katera že dolga leta prisegajo naše babice.

1. Otrok želi nekaj sporočiti

Že naše babice so bile prepričane, da otrok s tem, ko si zaželiš določene hrane, želi nekaj sporočiti in celo namiguje na to, kakšnega spola bo. Prepričane so, da tiste, ki prisegajo na sladko, najverjetneje pod srcem nosijo deklico. Tiste, ki jim bolj teknejo slane, kisle in pekoče, pa naj bi pod srcem nosile dečka.

2. Rada bi pekoče

Če se ti zdi, da so na tvojem nosečniškem jedilniku vse pogosteje pekoče jedi, je to verjetno zato, ker bi se tvoje telo rado ohladilo. Pekoča hrana namreč povzroča, da se začne telo potiti in s tem tudi hladiti.

3. Otrok hoče raznovrstnost

Kisle kumarice, limone in slana hrana so pogosto na meniju nosečnice. Zakaj? Mnogi so prepričani, da zato, ker si telo nosečnice samo želi zagotoviti zadostno količino raznovrstnih hranljivih snovi.

4. Bi raje kamne?

Ja, prav si prebrala. Nekatere nosečnice nimajo želje po hrani, temveč bi jim bolj teknili kamni, glina ali papir. To je dejansko bolezensko stanje, ki je povezano s pomanjkanjem železa. Najpogosteje ga zaznavajo med Afričankami. Pomembno je povedati tudi to, da je uživanje teh snovi lahko izjemno škodljivo tako za otroka kot za mamo. 

5. Morda si slabokrvna!

Tako kot si nekatere skušajo potešiti želje s hrano, pa nekatere čutijo veliko željo po uživanju ledu. Znanstveniki to povezujejo s slabokrvnostjo.

6. Hormoni so ti podivjali

Za nosečnost je značilno, da se rada poigra s tvojimi hormoni. Nič čudnega torej ni, če se ti bo v nosečnosti zahotelo, da svoj priljubljen čips pomočiš v sladoled. Znanstveniki verjamejo, da je nevropeptid Y odgovoren za večji apetit v nosečnosti. Ugotovili so tudi, da imajo močno povečano raven tega hormona tudi kronično debeli ljudje.

7. Telo potrebuje dobre maščobe

Mnoge uteho najdejo tudi v morski hrani. Zakaj? Preprosto zato, ker so odličen vir dobrih omega 3 maščob, ki so še posebej pomembne za nosečnico.

8. Vse je v tvoji glavi

Že res, da je veliko lažje iskati znanstvena pojasnila za apetit, a povsem mogoče je, da tvoje želje niso krivi hormoni ali nosečnost, temveč je vse v tvoji glavi.

Sicer pa, kakršnekoli so že tvoja nosečniška hrepenenja, je pomembno le to, da ne pretiravaš. V kolikor nosečnica pridobi preveč kilogramov, lahko to vpliva tako nanjo kot tudi na otroka. Pojavi se lahko nosečniški diabetes, preeklampsija, težave pa se lahko pojavijo tudi pri porodu.

Avtorica: P. Pa. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)