Zakaj ni dobro spati ob vključenem ventilatorju

Ne glede na to, kako visoke so ponoči temperature, ventilator med spanjem raje izklopite.

3.7.2019 ob 11:15

kuza_spanje_GettyImages-955792606.jpg

Nimate klime, imate pa ventilator, s pomočjo katerega se prebijate skozi vroče dneve in prav takšne noči. Ko se odpravite k počitku, ga zato iz dnevne sobe prestavite v spalnico, kjer vas ponoči njegov piš prijetno hladi.

A pozor! Ideja res ni najboljša. Kajti, kot piše ameriški Cosmopolitan, v družbi vključenega ventilatorja ni dobro spati. Seveda se sprašujete zakaj ne, tu pa je odgovor. Oziroma več njih.

Res je, da z njegovo pomočjo kroži zrak, zaradi česar je soba bolj sveža in spanec prijetnejši, a ne tudi zdravju prijazen. Kajti prav zaradi stalnega piša je v zraku več peloda, prahu in drugih alergenov, kar nikakor ni dobra novica, če obolevate za astmo ali vas muči alergija na cvetni prah.

Ne verjamete? Poglejte, koliko prahu se nabira na površini ventilatorja in ta se tedaj, ko se loputice zavrtijo, sprosti v zrak ter celo noč kroži.

Še več minusov

Vendar to ni edini razlog, zakaj ga je bolje pustiti v dnevnih prostorih. Drugi tiči v tem, da ventilator med spanjem znatno izsuši kožo in dihalne poti. Ker se dihalne poti pred izsušitvijo zavarujejo tako, da proizvajajo več sluzi, se boste zjutraj kaj lahko prebudili z zamašenim nosom. Ali še huje, zaradi njega boste slabše spali.

Pa gremo naprej. Ventilator, ki med spanjem piha neposredno na vaše telo lahko izzove tudi bolečine. Hladen zrak namreč povzroči napetost v mišicah, vi pa to zjutraj občutite kot boleč vrat in mišične krče.

Svežino pričarajte drugače

Torej več kot dovolj razlogov, da opustite namero po tovrstnem hlajenju. Raje za hladnejše noči in prijetnejši spanec poskrbite drugače: v spalnico postavite posodo z mrzlo vodo ali nekaj plastenk z zamrznjeno vodo, priskrbite si lahko posteljnino iz kombinacije satena in bombaža, primerni sta tudi lanena in svilena ali takšna iz kombinacije svile ter bombaža.

Ali preprosto odprite okno. Ponoči se zunaj vendarle nekoliko shladi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: 9 nasvetov za dober spanec v poletnih nočeh Ali pa: Osem trikov za znosnejše poletne noči

Preberite še: Česa ne smeš storiti, če res ne moreš zaspati 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)