Zakaj bi spomladi morali v prehrano vključiti čemaž

Po gozdovih že zeleni dišeči čemaž, ki je spomladi pogosta sestavina jedilnikov.

21.3.2021 ob 6:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj bi spomladi morali v prehrano vključiti čemaž

Pomlad je tu in z njo prva sveža zelenjava, ki bo popestrila malce uspavane zimske jedilnike. Ena od rastlin, ki je pogosta sestavina spomladanskih dobrot je čemaž, ki že zeleni po gozdovih in razvaja z značilnim vonjem.

Kaj pa sploh je čemaž, zakaj je tako priljubljen, kako vpliva na zdravje, zakaj bi morali izkoristiti njegovo sezono, na kaj biti pri nabiranju pozoren in kako ga vključiti v prehrano? Vse to in še več razkriva portal Pure Wow.

Divji ali medvedji česen

Čemaž, divji česen, medvedji česen ali po latinsko Allium arsinum L, spada v družino lilijevk. Zanj so značilni temno zeleni suličasti listih, ki v dolžino zrasejo približno 25 in v širino pet centimetrov. Zelene listke, ki so najokusnejši od marca pa do sredine aprila, kasneje v sezoni pospremijo še lepi beli cvetovi na steblih brez listov.

Zdravilna zelena preproga

Čemaž uspeva na vlažnih mestih v gozdovih, uporabni so njegovi mladi listi, mladi popki in čebulice. Raste v skupinah in njegovi listi tvorijo velike zelene preproge, na zdravje pa vpliva podobno  kot česen.

Deluje namreč antiseptično, je naravni antibiotik, izvrsten je za razstrupljanje, niža krvni tlak, telesno temperaturo in uravnava holesterol. Zaradi odmerka številnih vitaminov in mineralov prežene spomladansko utrujenost in izboljša splošno počutje, priporočljiv je tudi za vse, ki imajo pogosto prebavne motnje.

Ob tem spodbuja delovanje jeter in drugih žlez z notranjim izločanjem, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, je naravni diuretik, čisti kožo, pomaga pri boleznih dihal, čisti ledvice in mehur ter blagodejno vpliva na živčni sistem.

Previdno pri nabiranju

Pri nabiranju čemaža previdnost nikoli ni odveč, saj se vsako leto pojavljajo novice o zastrupitvi z njemu podobnimi rastlinami, denimo z jesenskim podleskom, šmarnicami ali pegastim kačnikom. Zato nabirajte le listke, za katere ste res prepričani, da je čemaž. Trgajte jih posamično in ne v šopih, če pa dvomite v to, ali nabirate prave, jih pomečkajte med prsti in povohajte, kajti značilnega vonja ni mogoče zgrešiti.

Kako ga umestiti v prehrano

Možnosti uporabe čemaža v prehrani so praktično neskončne. Svežega uporabite kot dodatek solatam, z njim lahko obogatite okus prilog, skutinih namazov, odličen je pripravljen kot špinača, kot nadev za zelenjavne pite, iz njega je okusna kremna juha, poda se v umešana jajca, sendviče, lazanje, smutije in še bi lahko naštevali.

Sveže nabranega lahko zamrznete, posušite ali iz njega zdelate pesto ter si ga prihranite za čas, ko ga ni več v naravi. Za vse njegove pozitivne učinke je dovolj, če ga zaužijete le nekaj gramov na dan.

Priporočamo tudi: Avgust Miklošič: kako in kdaj se nabira čemaž

Preberite še: NAREDI SAMA: Spomladanski pesto iz čemaža

Morda vas zanima tudi: Kaj, kako in kdaj jesti, če delate od doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)