5 najslabših izbir za zajtrk (slab vpliv na presnovo)

Za dobro presnovo poskrbite že z zajtrkom, zato se otresite nekaterih z njim povezanih navad, ki jo upočasnjujejo.

18.8.2022 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 najslabših izbir za zajtrk (slab vpliv na presnovo)

Obstaja vsaj pet, z zajtrkom povezanih navad, ki upočasnjujejo presnovo. Msn opozarja, katerim se morate v prid dobrega metabolizma med prvim dnevnim obrokom izogibati.

1 Preskakovanje zajtrka

"Prepričanje, da preskakovanje zajtrka pospeši presnovo, je napačno," pravi prehranska strokovnjakinja Amy Goodson in ponazarja: "Zamislite si ogenj. Da bi ta gorel, ga je treba najprej zanetiti, nato pa nanj počasi nalagati polena ter ga ohranjati.

Enako velja za presnovo. Če jo želite spodbuditi, zjutraj to storite s primernimi živili, nato pa čez dan uživajte manjše obroke in poskrbite za njeno dobro delovanje."

Izpuščanje zajtrka na drugi strani slabo vpliva na notranji ritem telesa, na presnovo in na zdravje na sploh.

"Če potrebujete ideje pripročam jajca, kruh iz celih žit, ovseno kašo z lupinastimi plodovi v kombinaciji z grškim jogurtom," svetuje Goodsonova.

2 Začenjanje dneva s sladkorjem

"Kadar dan začnete z živili s preveč sladkorja, ta v krvi hitro naraste ter nato prav tako hitro pade, s tem se pojavi utrujenost, ovirana je tudi pravilna presnova," opozarja prehranska strokovnjakinja Lisa Young in dodaja, da dokazano, da sladkor, zlasti v obliki sladkih pijač, slabo vpliva na metabolizem.

3 Uživanje zgolj ogljikovih hidratov

Sladkor sodi med vir ogljikovih hidratov, ni pa ta edini, ki ima na krvni sladkor in na presnovo negativen učinek. Enako velja za vse izdelke iz enostavnih ogljikovih hidratov. Tisti iz sestavljenih so sicer res boljša izbira, saj se prebavljajo počasi in tako ohranjajo enakomernejšo raven energije, pa vendar naj zajtrk ne bo sestavljen zgolj iz njih.

"Da bi kar najdlje ohranjal sitost ter hkrati pozitivno vplival na zdravje in počutje, mora vsebovati beljakovine, vlaknine in zdrave maščobe. Prav primerna količina beljakovin pozitivno vpliva tudi na presnovo," je pojasnila Goodsonova.

4 Prelahek zajtrk

Zajtrk mora telesu zagotoviti dovolj energija in kadar je ta prelahek ter sestavljen večinoma iz denimo sadja ali lahkega jogurta, boste po njem hitro lačni.

Goodsonova svetuje: "Z vidika presnove je bolje zaužiti izdaten jutranji obrok iz vseh ključnih hranljivih snovi, kar pomeni iz beljakovin, sestavljenih ogljikovih, hidratov ter zdravih maščob, temu pa naj čez dan sledi več manjših."

5 Zanemarjanje hidratacije

Še ena pomembna postavka, ki je zjutraj ni dobro zanemariti je hidratacija.

"Telo za pravilno delovanje presnove in za zdravje na sploh potrebuje primerno količino vode. Zjutraj je praviloma dehidrirano in treba je nadomestiti ponoči izgubljeno tekočino.

Zato je pomembno, da ob zajtrku pijete dovolj. Najbolje nesladkanih čajev, naravnih sokov ali vode," svetuje nutricionsika Kaleigh McMordie in dodaja še en pomemben napotek, ki ga je dobro upoštevati:

"Dan obvezno začnite s kozarcem vode in z njim najprej poskrbite za primerno vlaženje telesa."

Preberite še: Hujšaš? Torej tem 5 mitom ne smeš verjeti

Morda vas zanima tudi: 11 skritih zaviralcev presnove


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)