7.8.2022 ob 9:00 | Foto: Zhanna Danilova/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Že od nekdaj se v kuhinji uporablja začimbe. Te dišeče rastline razvajajo z okusom, vonjem, pozitivno vplivajo na prebavo ter zdravje na sploh in v pravih kombinacijah kulinarične užitke dvignejo na višji nivo.
Pri dodajanju jedem je na prvem mestu prava mera suhih ali svežih dišavnic, je pa dobro upoštevati še en njihov učinek: nekatere začimbe nas pogrejejo, druge pripomorejo k hlajenju, kar je poleti vsekakor dobra novica.
V skupino prvih in zato večkrat imenovanih zimskih začimb, sodijo cimet, klinčki, kardamom, janež, muškatni orešček in vanilja. Te poleti niso najbolj dobrodošle in se jim je bolje izogibati, tako kot rdečemu mesu, mleku in mlečnim izdelkom, kavi, čokoladi, ocvrti, pekoči hrani in podobnemu, kar oteži prebavila in s tem povzroča segrevanje organizma.
Poleti naj hrana temelji na svežem sadju in zelenjavi ter lahkih jedeh. Te za dodatno hlajenje oplemenitite z začimbami, ki premorejo učinek hlajenja.
Dobrodošle so v solatah, napitkih in tudi kuhanih jedeh, portal Sensa pa niza nekaj takšnih, ki jih v poletni vročini vključite v prehrano.
Preberite še: Ščepec prave začimbe za odlično jutranjo kavo
Morda vas zanima tudi: NAREDI SAMA: domača začimbna mešanica
oddajte komentar