Za boljši jutri: 11 mini sprememb naših navad, s katerimi lahko pomagamo okolju

Onesnavežanje okolja s strani človeštva je veliko in o tem govorimo vedno glasneje. Čeprav se včasih zdi, da sami ne moremo narediti veliko, verjemite, da so majhni koraki vseeno boljši od zatiskanja oči.

7.10.2019 ob 5:50 | Foto: Getty Images | Avtor: F. M.

Za boljši jutri: 11 mini sprememb naših navad, s katerimi lahko pomagamo okolju

Korenitih sprememb ne moremo narediti čez noč, vsekakor pa lahko začnemo pri čisto vsakdanjih in majhnih navadah, ki se počasi spremenijo v bolj trajnosten življenjski slog. S čim lahko zmanjšate odpadek in svoj odtis na Zemlji?

Podpirajte lokalno in uporabite lastno embalažo

V trgovino po krompir in jabolka, zavite v plastične vrečke ali do sosednjega kmeta? Trgovinske verige živila zaradi transporta in higienskih razlogov zavijajo v kupe plastike in druge embalaže, medtem ko boste pri lokalnem ponudniku to veliko lažje kupili brez embalaže, oziroma prinesli svojo.

V Sloveniji se je pojavilo tudi kup trgovin, ki poslujejo povsem brez plastične embalaže in odpadkov. V Ljubljani je eden takšnih na primer Rifuzl. V Ljubljani, Mariboru, Celju in Krškem je brez embalaže tudi bio prodajalna Norma … Domače mleko in jajca že nekaj let lahko dobite na mlekomatih, kamor prav tako pridete s svojo embalažo. Če ne gre drugače, potem v supermarketu, kjer kupujete sicer, za sadje in zelenjavo uporabite lastno vrečko iz blaga, cene po tehtanju pa nalepite kar na živila. Vsekakor pa se vedno lahko izognete vnaprej pakiranim in olupljenim kosom, kot je že oprana solata ali absurdno olupljena pomaranča.

Hidrirajte se s svojo najljubšo stekleničko ali termovko

Hidracija telesa je pomembna. Namesto kupovanja vode in drugih pijač v plastiki, raje investirajte v stekleničko, ki jo imate vedno pri sebi. Če vam je ta pretežka in okorna, si lahko omislite tudi mehu podobne vrečke za tekočino. Kaj pa kava? Če si radi privoščite "take away" kavo ali čaj, vam v nobenem lokalu ne bodo zamerili, če namesto njihove embalaže za enkratno uporabo ponudite svojo termovko, kamor vam natočijo kavo in že ste na poti!

Peš ali na kolo?

Slovenci veljamo za narod, ki ima na družino nadpovprečno veliko število avtomobilov. Ponekod javni promet ni dobro razvejan in razdalja prevelika, da bi jo premagali peš, s kolesom, skirojem ali kakšnim drugim, bolj ekološkim prevoznim sredstvom. Če se z avtomobilom vsak dan vozite na delo, se poskusite uskladiti s sodelavci ali sosedi in se vozite skupaj, ne vsak s svojim avtom. Ena od uporabnih spletnih strani, kjer si prevoz lahko delite z drugimi potniki, je na primer Prevoz.org. Vsekakor pa je smiselno, da pred avtomobilom raje sedete na kolo. Ne zgolj zaradi okolja, tudi zaradi vašega zdravja in nenazadnje zaradi finančnega prihranka.

Res nimate nič za obleči?

Tekstilna industrija ima več črnih pik. Ena je okoljska, druga je socialna, saj je velik del hitre mode nastal izpod rok podplačanih delavcev (in otrok!) dežel tretjega sveta. Takšna oblačila se zaradi poceni proizvodnje posledično tudi prodajajo ugodno, zahodni svet pa ob nizkih cenah še redkeje podvomi o smiselnosti nakupov. Namesto novega šopinga raje prevetrite omaro, preverite, če je v njej kaj, na kar ste morda že pozabili. Predvsem pa se lahko udeležite številnih izmenjav in garažnih razprodaj, ki so v večjih slovenskih mestih precej pogoste. Na njih namreč lahko svoja oblačila, ki so še cela, a ste se jih naveličali, preprosto izmenjate za kaj drugega. Vedno jih seveda lahko tudi podarite tistim, ki si jih sami ne morejo privoščiti.

Pikniki brez plastike!

Vemo, organizacija zabave zahteva veliko dela. In verjamemo tudi, da je namesto pranja kupov posode veliko lažje hrano in pijačo postreči v plastični embalaži in jo po eni uporabi preprosto vreči v smeti. Nihče ni rekel, da je skrb za boljši jutri najlažja pot, vendar je vredna. Mini eko namig: prijatelje, ki pridejo na zabavo, izkoristite za dodaten par rok pri pospravljanju.

Tuširanje na hitro ali v dvoje

Sodobne kopalnice so pozabile na kopalne kadi, v katere je šlo precej več vode, kot je porabimo med tuširanjem. No, vsaj, če tam ne preživimo pol ure. Med tuširanjem imejte torej v mislih tudi to, da vode ne pustite teči predolgo. Mimogrede, tuširanje v dvoje je prav tako lahko varčno.

Ugašajte luči

Prostorov, v katerih se trenutno ne zadržujete, ne puščajte razsvetljenih. Kjer je možno, ugašajte luči, požrešne žarnice pa zamenjajte za varčnejše. Prav tako izklapljajte vso elektroniko, ki je trenutno ne uporabljate.

Digitalizacija ni vedno slaba stvar

Kako plačujete račune in položnice? Papirno poslovanje gre počasi v preteklost, saj vedno več podjetij vse seli v digitalni svet. Ne le, da se vam po domu ne bodo več prašili kupi položnic in da boste s tem rešili kakšno drevo, če jih boste začeli plačevati digitalno, lahko celo prihranite. Če vzamemo za primer mobilno telefonijo – nekateri operaterji nudijo popust na naročnino, če preskočite na digitalno poslovanje, torej tako, da račune dobivate prek spletne pošte.

Pranje polnih strojev

Pri pranju perila ali posode, ki nimajo trdovratnih madežev, izberite hiter program pranja na nižji temperaturi, vsekakor pa stroj vključite šele, ko je poln in zmanjšajte porabo vode in elektrike.

Žvečilke, cigaretni ogorki in druge smeti, ki ne spadajo na tla

Slovenci smo kar se tiče odlaganja smeti tja, kjer jim je mesto, še precej kulturen narod. Na srečo imamo na vsakem koraku koše za smeti in res ni treba daleč, da bi smeti odvrgli točno tja. A vedno je prostor za izboljšave. Pojavi, ko v gozdu naletite na staro odvrženo pločevinko ali divje odlagališče ali ko na avtobusni postaji po tleh mrgoli žvečilk in cigaretnih ogorkov, so še vedno prepogosti. Zato imejte v mislih tudi to. Smeti ne sodijo na tla. Če pa jih srečate v gozdu, bodite večji človek in jih iz njega odnesite tja, kamor spadajo, četudi niso vaše.

Zavreči ali popraviti?

Ne tako dolgo nazaj, še generacijo ali dve nazaj, so se stvari VEDNO popravljale. Tudi tiste, ki so bile na prvi pogled videti povsem nepopravljive. Danes šivilje in čevljarji sedijo v zaprašenih in praznih delavnicah. Čevlji, obleke, hladilniki, sesalniki, televizorji, polnilniki, karkoli elektronskega, tekstilnega in nam ljubega ni romalo v smeti, takoj, ko je začelo čudno brneti ali pokazalo kakšno luknjo. Ne zamenjajte vseh stvari z novimi bleščečimi in novejšimi različicami. Pokličite serviserja, včasih popravila niso dražja od nove stvari. Res ne.

Preberite še: Ljudje smo taki packi ...

Morda vas zanima tudi: Knit And Green: Slovenska znamka pletenin, ki misli na okolje in mrzle dni

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)