15 razlogov, zakaj bi morali jesti več ekološke hrane

Ekološka prehrana je v primerjavi s konvencionalno pridelano hrana boljša za naše zdravje in za zdravje okolja in planeta v številnih pogledih.

1.3.2016 ob 10:10

shutterstock_142378696.jpg

Ekološka prehrana ohranja naše zdravje in vitalnost ter preprečuje civilizacijske bolezni na  najlažji in najcenejši način. Z biološko prehrano lahko zmanjšamo ali odpravimo zdravstvene motnje, kronične bolezni, kot so zaprtje, povišan krvni tlak, pogoste infekcijske bolezni in revmatična obolenja. Biološka hrana je bogata z vitaminom B, tako da je za živčevje dobro poskrbljeno.

Z uživanjem čim bolj svežih, presnih živil in s čim krajšo potjo od zemlje do mize, prihranimo veliko energije, kar da ekološki prispevek k bolj zdravemu okolju.

Nevidno kakovost bioloških živil poznajo tisti, ki kupujejo ekološka živila. Prednosti biološke hrane se poznajo tudi v okusu in daljšem občutku sitosti med ekološkim pridelkom in kupljenim izdelkom.

shutterstock_374637763.jpg

Če potrebujete še kakšen razlog več, zakaj raje izbrati ekološka živila, vam jih nizamo kar petnajst:

 • Ne vsebujejo prehranskih dodatkov, ojačevalcev okusa, umetnih sladil, onesnaževalcev (kot je živo srebro) in konzervansov (kot je natrijev nitrat), ki lahko povzročijo zdravstvene težave.

 • Ne vsebuje pesticidov. Več kot štiristo kemičnih pesticidov se rutinsko uporablja v konvencionalnem kmetovanju in ostanki ostanejo na neekološki hrani tudi po pranju. En razred pesticidov, hormonskih motilcev, je lahko odgovoren za zgodnjo puberteto in raka dojke. Pesticidi so povezani z astmo in rakom.

 • Ekološka živila niso gensko spremenjena. V skladu z ekološkimi standardi so gensko spremenjene rastline in sestavine prepovedane.

 • Ekološko rejene živali ne dobijo droge. Ekološki kmetijski standardi prepovedujejo uporabo antibiotikov, rastnih hormonov in gensko spremenjenih cepiv pri domačih živalih. Goveje meso in mlečni izdelki, ki vsebujejo rasni hormon, so v korelaciji s povečavo dojk, testisov in prostate.

 • Uživanje ekološko pridelane hrane ima potencial, da se zmanjša tveganje za pojav avtizma, učne motnje, sladkorno bolezen, raka, bolezni srca in ožilja, alergije, osteoporozo, migrene, demenco in hiperaktivnost.

 • Ekološko rejene živali niso krmljene s klavničnimi odpadki, krvjo ali gnojem. Jedo ekološko in tako zmanjšujejo tveganje za CJD, človeško različico bolezni norih krav, pa tudi za Alzheimerjevo bolezen.

 • Ekološko rejene živali niso krmljene z arzenikom.

 • Pri ekološkem kmetovanju živali ne hranijo s stranskim izdelkom koruznega etanola (ki povečuje stopnjo bakterije E.coli, kontaminacije).

 • Ekološki pridelki niso oplojeni s strupenim blatom iz čistilnih naprav ali odpadkov premoga ali namakani v onesnaženi odpadni vodi.

 • Ekološka hrana ni obsevana. Mačke so hranili z obsevanimi živili in so dobile multiplo sklerozo v 3–4 mesecih.

 • Ekološka hrana vsebuje manj bolezensko induciranih bakterij. Ekološki piščanec nima salmonele in ima zmanjšano pojavnost campylobakterij.

 • Ekološka živila, predvsem surova in nepredelana, vsebujejo višje vrednosti beta karotena, vitaminov C, D in E, polifenolov (pomagajo pri krepitvi zdravja), antioksidantov (pomagajo v boju proti raku), flavonoidov (pomagajo ubraniti bolezni srca), esencialnih maščobnih kislin in bistvenih mineralov.

 • V povprečju ima ekološka hrana 25 % več vitaminov in mineralov kot izdelki iz industrijskega kmetijstva. Ker je v povprečju cena ekološke hrane le 20 % višja od cene kemično pridelane hrane, to pomeni, da je dejansko cenejša.

 • Pri ekološkem kmetovanju imajo goveda od 50 do 80 odstotkov višjo raven antioksidantov v mleku od običajnega mleka. Ekološko pridelani pšenica, paradižnik, krompir, zelje, čebula in solata imajo od 20 do 40 odstotkov več hranil kot neekološka živila. Vsa ta ekološko pridelana živila lahko dobite v trgovini Kalček.

 • Ekološka hrana vsebuje višjo raven bistvenih mineralov, kot so kalcij, magnezij, železo in krom. Ti minerali so močno izčrpani pri kemično pridelanih živilih, ki rastejo na tleh, zlorabljenih s pesticidi in nitratnimi gnojili. Vladne statistike v Veliki Britaniji in ZDA kažejo, da so se ravni mineralov v (neekološkem) sadju in zelenjavi med letoma 1940 in 1991 znižale za do 76 odstotkov.

Vir: http://www.organicconsumers.org/organlink.cfm

Največjo in najbolj celovito izbiro ekološko pridelanih živil in drugih ekoloških izdelkov imajo v trgovinah Kalček na Celovški 268, v BTC Cityju in na Trubarjevi.

Avtor: Kalček

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)