Dobri razlogi, zakaj sesti na kolo

Kurite kalorije in ne goriva, skrbite za čisto okolje in dobro razpoloženje.

4.3.2015 ob 11:00

shutterstock_140438245.jpg

Marec je tu. Z njim nedvomno prihaja pomlad, toplejši dnevi in veliko priložnosti za kolesarjenje. Poglejte, zakaj bi morali izkoristiti prav vsako.

Kolesarjenje varuje srce

Ne samo, da je s kolesarjenjem mogoče vzdrževati kondicijo, ta telesna vadba znatno varuje zdravje srca in ožilja. Kar za polovico namreč zmanjša tveganje za povišan krvni tlak, srčno kap ter sladkorno bolezen.

Tek ali kolesarjenje

Če ste v dilemi, kaj izbrati, vam priporočamo kolesarjenje. Bolj zdravo je namreč za noge, sklepe in stopala, saj jih obremenjuje v manjši meri, kot tek.

Manj stresa

Vsakodnevna vožnja v službo v prometnih konicah je za mnoge najbolj stresen del dneva. Raziskave so pokazale da so prav tisti, ki se na delo vozijo s kolesom, pod najmanjšim stresom, se bolje počutijo ter so bolje razpoloženi. Poleg tega prihranijo tako na gorivu kot na članarini v telovadnici.

S kolesom do mladosti

Strokovnjaki z britanske univerze Stanford so dokazali, da kolesarjenje pripomore k ohranjanju mladosti. S kolegi iz londonskega Kings Colledga so med seboj primerjali dvojčke in dokazali, da so bili tisti, ki so vsak dan 45 minut vozili kolo, biološko za devet let mlajši od dvojčkov, ki se niso ukvarjali z nobeno aktivnostjo. Zakaj ravno kolesarjenje? Ker med to obliko vadbe kisik najhitreje prehaja v kri, hkrati pa se iz organizma učinkoviteje kot pri drugih oblikah telesne aktivnosti izločajo strupene snovi. Kolesarjenje prav tako spodbuja nastajanje novih celic v predelu možganov, ki so povezani s spominom.

shutterstock_39358603.jpg

Za boljši spanec

Če imate težave s spanjem, se jih lahko rešite s kolesarjenjem. Raziskovalci z omenjene univerze Stanford so ljudem, ki so trpeli za nespečnostjo, priporočili od 20 do 30 minut kolesarjenja na dan in zabeležili neverjetne rezultate. Število ljudi, ki jih je mučila nespečnost se je tako zmanjšalo za polovico.

Vedno je dobra izbira

Za kolesarjenje je vedno mogoče najti pravo priložnost. Je eden najboljših načinov za preživljanje lepih dni na prostem ali hiter in poceni način vožnje v službo, po opravkih ali v trgovino. Ni namenjeno zgolj rekreaciji, pač pa je na kolesu mogoče raziskovati okolico ali uživati v dobro družbi. Že z zmerno vožnjo boste v eni uri porabili 280 kalorij, kar je 100 več kot z zmerno hojo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)