Vsi pozitivni učinki pomaranč (in zakaj je dober tudi olupek)

Pozimi v ospredje stopajo pomaranče, ki niso le okusne, temveč tudi zelo zdrave.

10.12.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vsi pozitivni učinki pomaranč (in zakaj je dober tudi olupek)

Večina ob omembi pomaranč najprej pomisli na bogastvo vitamina C, ki je nepogrešljiv za dobro odpornost. Res je, da so sadeži, s katerimi se pozimi radi sladkamo, bogati z njim, a to še zdaleč ni edini odgovor na vprašanje, zakaj so pomaranče zdrave. Kaj vse zmorejo, razkriva portal Health.com.

Bogate so s tekočino

Ena srednje velika pomaranča vsebuje približno 60 mililitrov soka. In ker od 60 do 70 odstotkov človeškega telesa zavzema tekočina, je za njegovo dobro delovanje obvezna primerna hidratacija.

Tekočina se ne nahaja le v pijačah, temveč tudi v živilih. Z njimi lahko pokrijemo do 20 odstotkov potrebe po tekočini in sočni sadeži, kot so pomaranče, pri tem nedvomno igrajo pomembno vlogo.

Telesu zagotavljajo vlaknine

Srednje velika pomaranča telesu zagotovi do 12 odstotkov dnevno potrebnih vlaknin. Te so nepogrešljive za zdravje prebavil, pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in ravni holesterola, zagotavljajo občutek sitosti ter pozitivno vplivajo tudi na spanec.

Približno dva odstotka vlaknin v pomarančah je topnih. Ta vrsta dokazano znižuje količino slabega holesterola v krvi in topi trebušno, visceralno maščobo. Ena od študiji je pokazala, da je z desetimi grami dnevno zaužitih topnih vlaknin količino omenjene maščobe mogoče znižati za 3,7 odstotka.

 

Visok odstotek visceralne maščobe povečuje tveganje za telesna vnetja ter s tem za kronične bolezni, med drugimi za sladkorno bolezen tipa dve, visok krvni tlak in nekatere oblike raka.

Vsebujejo veliko vitamina C

Ena pomaranča vsebuje približno 80 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina C, ki ne zgolj, da skrbi za dober imunski sistem, ključen je tudi za tvorbo kolagena, zavira telesna vnetja in spodbuja porabo maščob med vadbo.

Vitamin C je prav tako potreben za dobro absorpcijo železa v organizmu. Pomanjkanje tega minerala vodi v slabokrvnost in izčrpanost. In še en učinek omenjenega vitamina: sodeluje pri nastajanju serotonina v možganih, kar pomeni, da pozitivno vpliva na razpoloženje.

Kopica drugih hranljivih snovi

Kalij in folna kislina sta še dve snovi, ki se skrivata v pomarančah. Kalij je pomemben za pravilno delovanje mišic, tudi srca, je naravni diuretik, kar pomeni, da preprečuje zadrževanje tekočine v telesu in uravnava krvni tlak.

Folna kislina skrbi za dobro delovanje možganov in živčevja, primerna količina te varuje tudi pred depresijo in izgubo spomina. V pomarančah so ob teh zastopani še kalcij, magnezij, vitamin A in nekateri vitamini B kompleksa.

Zagotavljajo pravo bogastvo antioksidantov

Flavonoidi so antioksidanti, ki v telesu delujejo protivnetno, protivirusno in protibakterijsko. Pomembni so pri blaženju oksidativnega stresa, ki je glavni krivec za poškodbe celic ter s tem za kronične bolezni.

Antioksidanti ob tem varujejo mentalno zdravje. V časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljena raziskava je pokazala, da je visoka količina zaužitih flavonoidov povezana z nižjim tveganjem za depresijo, zlasti pri starejših ženskah.

Zdrav je tudi olupek

Zdravju prijazne snovi se ne skrivajo le v mesu sadeža, temveč tudi v njegovem olupku. Študije so pokazale, da lahko v njem prisotni flavonoidi zavirajo širjenje, razmnoževanje in rast rakavih celic.

Ena starejših raziskav univerze Arizona je zaključila, da je z žličko dnevno zaužitega pomarančnega olupka mogoče znižati tveganje za skvamoznega raka (ploščatocelični kožni rak) kar za 30 odstotkov.

Spojina heperidin, ki je v olupku pomaranč, dokazano varuje pred nevrodegenerativnimi boleznimi možganov, kot je alzheimerjeva bolezen.

Pri uživanju pomarančne lupine bodite pozorni na način pridelave sadežev in izbirajte bio pomaranče, saj sicer prav pomarančni olupek vsebuje veliko pesticidov, ki ne koristijo zdravju.

Seveda je tu še sok

Najbolje je pomaranče uživati cele, saj s tem telo izkoristi največ v njih prisotnih snovi. Ima pa pomarančni sok svoje prednosti: med drugim niža tveganje za kognitivne motnje pri starejših odraslih in spodbuja krvni pretok ter izmenjavo snovi v možganih v vsej populaciji.

Najboljši v ta namen je sveže iztisnjen pomarančni sok v količini 150 mililitrov na dan.

Preberite še: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati

Morda vas zanima tudi: Je narobe, če jem zelenjavo, ne maram pa sadja? Jasen odgovor prehranske strokovnjakinje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)