Vsem ne morete biti všeč: Trije dokazi, da se trudite preveč

Dejstvo je, da tako, kot vam niso všeč vsi, s katerimi prihajate v stik, tudi vi nikoli ne boste vsem po volji.

19.8.2023 ob 8:15 | Foto: Oscar Martin (naslovna) Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vsem ne morete biti všeč: Trije dokazi, da se trudite preveč

Potreba, da bi bil vsem všeč in da bi od vseh dobivali le potrditve in pohvale, človeka izčrpa, hkrati močno škoduje avtentičnosti in integriteti posameznika. Kako pa vedeti, da se nekdo pretirano trudi zato, da bi ga imeli vsi radi?

Tu so trije jasni znaki, ki pričajo o tem, če se v njih prepoznate, da v to skupino sodite tudi sami.

Obvladate umetnost vključevanja v katero koli družbo oziroma sredino

Če pri sebi opažate, da se vedno prilagajate večini, se z vsemi, s katerimi prihajate v stik, strinjate in zato, da bi bili sprejeti, ne izražate svojega mnenja, ni dvoma, da se pretirano trudite.

Morda se ukvarjate s hobiji, ki vas sploh ne zanimajo, a so všeč prijateljem in znancem, morda ste zato, ker to počnejo vsi, začeli zjutraj namesto kave piti smuti iz ohrovta, se smejite šalam, ki se vam sploh ne zdijo smešne in govorite stvari, za katere ste prepričani, da bodo navdušile druge.

Če se prepoznate v tem, je čas, da si priznate, da si želite pretirano ugajati okolici, s tem ne morete osnovati avtentičnih odnosov, v katerih bi vi res lahko bili vi.

Zaradi pretiranega truda ugajati vsem lahko izgubite sebe. Foto: Dan Dalton/Gettyimages

Iz vaših profilov na družabnih omrežjih veje popolnost

Resnično življenje je včasih neurejeno, zoprno in neprijetno. To je dejstvo, ki ga iz vaših objav na družabnih omrežjih ni mogoče prepoznati, saj je na njih vse popolno, filmsko, obdelano s filtri in opremljeno s popolnimi opisi, kar je še en znak, da se preveč trudite ugajati, saj vas je strah, da bi vas zaradi najmanjše nepopolnosti kdo izključil iz svojega kroga ali bi bili deležni manjše mere odobravanja.

Namesto da ustvarjate videz popolnosti, si dovolite priznati, da se tudi vam kdaj polije kava in zmečka bluza.

Tisti, ki vas imajo res radi, vas zato ne bodo obsojali, tisti, ki ste jim všeč samo zaradi navidezne popolnosti, pa v vašem življenju tako ali tako nimajo česa iskati.

Navidezna popolnost na družabnih omrežjih ni pogoj za pristne odnose.

Vedno in za vsako ceno si želite ustreči drugim

Ste pripravljeni pomagati drugim ne glede na to, da še za svoja opravila nimate časa? Rešujete težave, ki se vas sploh ne tičejo? Se z nekom strinjate samo zato, da bi se izognili sporu? Se stalno žrtvujete za potrebe drugih?

Vse to so dokazi, da se preveč trudite, da bi bili vsem všeč in nekateri to znajo izkoristiti sebi v prid. Če vedno samo pritrjujete, kimate z glavo in bi storili vse, da bi bili deležni pohvale, se gibljete na nevarnem terenu.

Kajti ne glede na to, kaj boste storili, nikoli ne boste vsem všeč (tako kot vam niso všeč vsi) bodo pa nekateri znali vašo uslužnost izkoristiti sebi v korist, kar ne pomeni, da bodo kdaj vaši pravi prijatelji.

Postavite meje, naučite se reči ne in sebe postavite na prvo mesto. Osebe, ki si zaslužijo, da jih imate radi, vas bodo kljub temu cenile, drugih ne potrebujete v svoji najožji sredini.

Treba je znati postaviti meje in kdaj reči ne. Foto: Sam Edwards/Gettyimages

Povzeto po portalu sensa.mondo.rs

Preberite še: 11 obveznih lastnosti pravega prijatelja (in pet takšnih, ki jih ta zagotovo nima)

Morda vas zanima tudi: Danaja Lorenčič: To bi mlajši različici sebe danes položila na srce


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)