Vrednost besede NE (prednosti in lekcije, ki jih prejmemo ob zavrnitvah)

Vsak od nas je bil najbrž že kdaj zavrnjen – zavrnjeni smo lahko ob vpisu na želeno gimnazijo ali študij, morda nas je nekdo zavrnil, ko smo mu izpovedali ljubezen ali pa nismo dobili službe, ki smo si jo želeli.

30.4.2022 ob 6:56 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Vrednost besede NE (prednosti in lekcije, ki jih prejmemo ob zavrnitvah)

Četudi smo doživeli ogromno zavrnitev, to ne pomeni, da se nanje navadimo in da nas ne prizadenejo. Toda kljub temu je mogoče v zavrnitvah prepoznati vrednost. A najprej si poglejmo, zakaj nas zavrnitve bolijo.

Zakaj so zavrnitve boleče

Zavrnitve so pogosto povezane z upanjem. Vsaka zavrnitev se namreč začne s ciljem in upanjem na boljšo prihodnost – nova služba, zmenek, vključitev v izbrano skupino. Ko smo zavrnjeni, upanje umre in ena vrata se zaprejo.

Drugi razlog, zakaj zavrnitve bolijo je, da smo ponotranjili prepričanje, da smo vredni, kadar nekaj dosežemo. Kadar nam spodleti in ne dosežemo svojih ciljev, se pogosto počutimo manjvredni. Ta občutek, da nismo dovolj dobri, je sram.

Tretji razlog, da zavrnitve bolijo pa je, da zamajejo našo predstavo o smislu. Predstavljajte si, da želite postati igralec – obiskujete tečaj gledališče in filmske igre, hodite iz avdicije na avdicijo, kjer vedno znova slišite »ne«. Celo najbolj vztrajni med nami bi imeli zaradi tega pomisleke, če so resnično na pravi poti.

Raziskovalka in avtorica Brene Brown pravi, da je sram strah pred odtujenostjo. In to nas privede do četrtega razloga, zakaj so zavrnitve tako boleče. Kadar smo zavrnjeni, se namreč počutimo osamljeni. Skrajna različica zavrnitve je ostracizem, ko je posameznik izključen iz skupine.

Zavrnitve iz pravih razlogov

Zavrnitve so del življenja, zato se jim ne moremo izogniti, lahko pa se naučimo spopadati z njimi. Ne nazadnje se je veliko uspešnih ljudi na poti do uspeha srečalo z njimi. 

Pisateljica J. K. Rowling je prejela dvanajst zavrnitev, preden je našla založbo, ki se je odločila izdati njeno knjigo o Harryju Potterju. Tudi pozneje, ko se je skušala uveljaviti kot avtorica kriminalk, ki jih je pisala pod imenom Robert Galbraith, so založbe zavračale njena dela.

Rowlingova pa nikakor ni edina slavna oseba, ki je bila deležna zavrnitve. Oprah Winfrey je na začetku svoje kariere delala kot novinarka večernih poročil, vendar so jo odpustili, ker naj bi bila preveč čustvena.

Anna Wintour, ki je danes eno od najbolj zvenečih imen v svetu mode, pa je bila nekoč urednica mode pri reviji Harper's Bazaar, kjer z njenim delom niso bili zadovoljni, zato so jo odslovili po devetih mesecih.

Pri soočanju z zavrnitvami je dobro vedeti, zakaj smo bili zavrnjeni – morda se je to zgodilo iz pravih razlogov. Zaradi bolečine, ki je povezana z zavrnitvijo, pa lahko spoznamo, kaj nam največ pomeni. 

Vsekakor je bolje, da smo zavrnjeni zaradi stvari, ki si jih resnično želimo, kot pa zaradi stvari, ki jih od nas pričakujejo družba ali naši starši.

Naš uspeh se namreč ne meri v številu všečkov in sledilcev na Instagramu, ampak je pomembneje, kako se počutimo, ko nekaj dosežemo. 

Če nismo deležni zavrnitev, to ne pomeni, da imamo popolno življenje. Kajti, če nismo bili nikdar zavrnjeni, najbrž nismo zapustili svoje cone udobja in tudi naša osebnostna rast ni potekala tako kot bi morala.

Če na poklicnem področju vedno slišite DA, najbrž vaši cilji niso dovolj visoki. Če nikdar ne slišite NE, morda niste pogosto tvegali (razen, če ste izjemno nadarjena oseba).

Prednosti in lekcije, ki jih prejmemo po zaslugi zavrnitev

Kaj se torej lahko naučimo, ko smo deležni zavrnitve?

1. Ob zavrnitvah prejmemo povratno informacijo

Če potrkamo na veliko vrat in včasih slišimo DA, drugič pa NE, se lahko naučimo, katera znanja in izkušnje so zaželeni na trgu delovne sile in kaj lahko nudimo bodočim delodajalcem. Če dobro vemo, kaj znamo in kaj zmoremo, lažje sprejemamo odločitve.

Včasih imamo celo srečo in poleg besede NE slišimo še razloge, zakaj smo bili zavrnjeni. V kolikor tega ne izvemo, pa se je dobro pozanimati, da bomo na naslednjem razgovoru za službo bolje pripravljeni. 

2. Zavrnitve pripomorejo k trdoživosti

Če v našem življenju vse poteka gladko in nam nič ne gre narobe, se ne naučimo spopadati z neuspehi. Prve zavrnitve so običajno najbolj boleče – toda, če v življenju večkrat slišimo DA in NE, se naučimo bolje spoprijemati z besedo NE.

Precej lažje pa se soočimo z zavrnitvami, če se zavedamo, da smo vredni ljubezni ne glede na naše dosežke.

3. Zavrnitve oblikujejo našo osebnost

Če občasno slišimo NE, to pripomore k temu, da smo skromni. Tiste, ki stremijo k osebnostni rasti, pa zavrnitve celo motivirajo, da se bolj trudijo, saj se zavedajo, da njihove zmožnosti niso omejene, ampak se s trudom povečujejo. 

4. Zavrnitve so le ovira na poti do uspeha

Kadar skušamo doseči naše sanje, je to po navadi težko. Če ne bi bilo težko, potem se nam niti ne bi zdelo tako zelo pomembno in vredno. 
Če delamo nekaj, kar je težko, nam bo spodletelo, zato se moramo soočiti z besedo NE, da lahko nekega dne slišimo DA.

Če bi J. K. Rowling obupala po dvanajstih zavrnitvah, ki jih je bila deležna, danes ne bi nihče slišal za Harryja Potterja. Bila je namreč odločena, da bo poskušala, dokler je ne bo čisto vsaka založba zavrnila, čeprav jo je bilo strah, da se bo to zgodilo. Njena zgodba dokazuje, da so zavrnitve nujen ali pa vsaj neizogiben del uspeha.

Ob zavrnitvah se počutimo, kot da nas je nekdo udaril ali kot da nas je pičila čebela. Pomembno pa je, da ne obupamo, temveč poskusimo vedno znova. 

Prirejeno po Psychology Today

Preberite še: Kdaj poslati prošnjo za službo, da bomo zagotovo povabljeni na razgovor

Morda vas zanima tudi: Horoskop: 3 znaki, ki se jim obeta najdaljše življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)