Upočasnjeno delovanje ščitnice: Najboljša in najslabša živila

Poglejte, kaj je, če vaša ščitnica deluje prepočasi, dobro jesti in čemu se je bolje izogibati.

10.1.2022 ob 5:02 | Foto: Dima Berlin/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Upočasnjeno delovanje ščitnice: Najboljša in najslabša živila

Stanje, ko ščitnica izloča premalo ščitničnih hormonov, je hipotiroza. Hipotiroza je najpogostejša motnja v delovanju te zelo pomembne žleze z notranjim izločanjem. Po nekaterih ocenah jo ima od 5 do 10 odstotkov ljudi, pri kar polovici ni prepoznana.

Ob pomanjkanju ščitničnih hormonov je upočasnjena presnova, simptomi te motnje so na moč različni. Med najbolj očitnimi so slabo počutje, tudi depresija, utrujenost in nepojasnjeno kopičenje kilogramov, piše Prevention.com.

"Natančno diagnozo in način zdravljenja v tem primeru lahko predpiše le zdravnik, v kolikor se soočite z njo pa je dobro vedeti, kaj je primerno in katerih živil ni dobro jesti. Vsaj ne v prevelikih količinah," je povedala endokrinologinja Hong Lee.

Dosledno upoštevanje primerne diete zmanjša potrebo po zdravilih, ki uravnavajo stanje, to pa je seznam živil, ki jih je ob hipotirozi dobro uživati in na drugi strani tistih, ki se jim je bolje izogibati.

Priporočljiva živila

Losos

Več raziskav je pokazalo, da imajo osebe s hashimotovo boleznijo (najpogostejša različica hipotiroze) v organizmu manj vitamina D v primerjavi z ostalo populacijo.

"To je slaba novica, saj je nizka količina vitamina D povezana z višjim nivojem ščitničnih protiteles. Ta protitelesa aktivirajo imunski sistem, ki napada ščitnično tkivo, s tem se tvorijo vnetja, omenjeni organ pa ne more dobro opravljati svoje naloge," pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Lisa Markley, ki kot rešitev v tem primeru izpostavlja z vitaminom D bogata živila, med katera sodi tudi losos:

"Primerna količina vitamina D je ena od poti k uravnavanju delovanja ščitnice. Če niste ljubitelji lososa, je dobro vedeti, da se D vitamin nahaja tudi v jajčnem rumenjaku, obogatenemu mleku in pomarančnem soku," navaja strokovnjakinja.

Brazilski oreščki

Zgolj dva brazilska oreščka sta dovolj, da telo z njima dobi primerno dnevno dozo selena (več kot deset na dan jih zaradi visoke količine tega minerala ne bi smeli pojesti). Selen igra ključno vlogo pri krepitvi odpornosti, varuje pred prehitrim staranjem, preprečuje bolezni srca in ožilja, niža tveganje za maligna obolenja, nepogrešljiv pa je  tudi za pravilno delovanje ščitnice.

Telo ga ne more proizvajati samo, treba mu ga je dovajati s hrano, priporočena dnevna količina selena znaša 55 miligramov, njegovi drugi viri so še ribe, gobe, česen, špinača, morski plodovi.

Beli fižol

Skodelica (240 gramov) belega fižola vsebuje osem miligramov železa. Minerala, ki ga primanjkuje mnogim.

"Primerna količina železa je pomembna, kajti pomanjkanje negativno vpliva na delovanje encimov, ki so nujni za optimalno nastajanje ščitničnih hormonov," meni Leejeva.

Ženske v starosti od 19 do 50 let bi morale dnevno zaužiti 18, ženske po 50. osem miligramov železa.

"Absorpcijo železa poveča z vitaminom C bogata hrana, je pa pri tem treba povedati še, da lahko ta mineral negativno vpliva na zdravila za zdravljenje težav s ščitnico, zato je z železom bogata živila, kamor sodijo še špinača, rdeče meso, jetra … priporočljivo uživati vsaj štiri ure pred ali po predpisanemu dnevnemu odmerku zdravila," opozarja Markleyeva.

Hrana, s katero ni dobro pretiravati

Soja

"Pretiravanje s sojo in z izdelki iz nje lahko slabo vpliva na delovanje ščitnice. Za njeno zdravje je nepogrešljiv mineral jod. Soja vsebuje spojine izoflavone, ki blokirajo delovanje joda," pojasnjuje Lisa Markley in nadaljuje: "Večini, ki trpi za hipotirozo, se ni treba povsem odpovedati soji, dobro pa je omejiti njeno uživanje na nekaj zalogajev tedensko in se držati kar najmanj predelanih oblik te stročnice, kot sta tempeha in juha miso.

Izdelki iz močno predelane soje, denimo razni iz nje pripravljeni proteini v prahu, beljakovinski napitki in sojini zrezki, praviloma vsebujejo večjo količino izoflavonov."

Kapusnice

"Ohrovt, brokoli, zelje, cvetača in podobne poljščine so sicer zelo zdrave, a žal vsebujejo encime goitrogene, ki lahko negativno vplivajo na delovanje ščitnice," je povedala Leejeva.

Dobra novica: ni se jim treba povsem odpovedati, nekaj zalogajev kapusnic na teden zagotovo ne bo škodovalo, vendar ni dobro z njimi pretiravati in jih jesti čisto vsak dan.

Ob tem je treba povedati še, da vročina nevtralizira delovanje omenjenih encimov, zato je kapusnice, če imate težave s ščitnico, bolje uživati termično obdelane.

Gluten

"Hrana brez glutena ni dobra za vse. A je primerna za osebe, ki so preobčutljive nanj ali imajo celo celiakijo, nekateri strokovnjaki pa sumijo, da bi lahko ta beljakovina iz nekaterih žit negativno vplivala tudi na ščitnico. Spodbuja namreč vnetja in lahko izzove napade protiteles na ščitnična tkiva," pojasnjuje Markleyjeva in dodaja:

"To ne pomeni, da morajo osebe s hipotirozo iz prehrane izločiti gluten, bi pa bilo dobro razmisliti, da bi se mu odrekle za tri do štiri tedne in ob izboljšanju počutja svoja opažanja zaupale zdravniku."

Previdno s prehranskimi dodatki in dopolnili

Vsi prehranski strokovnjaki opozarjajo na previdnost pri dodatkih prehrani:

"Različni vitaminski in mineralni dodatki za mnoge predstavljajo hitro rešitev pri zagotavljanju vseh hranljivih snovi telesu. A treba je vedeti, da pri hipotirozi niso vedno nedolžni, saj lahko negativno vplivajo na delovanje predpisanih zdravil. Pred jemanjem se je zato vsekakor treba posvetovati z zdravnikom."

Preberite še: Znanstvenica s Harvarda opozarja: Ta živila uničujejo možgane

Morda vas zanima tudi: Zimski varuhi zdravja: Največji zavezniki v zaščiti pred virusnimi okužbami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)