Toliko vadbe za zdravo in daljše življenje

In ne, ne šteje samo organiziran trening.

16.10.2017 ob 10:30

gibanje_micna_ThinkstockPhotos-490813508.jpg

Rezultati nedavne študije, ki jih povzema publikacija The Lancet so pokazali, da minimalna količina tedenske vadbe, ki pozitivno vpliva na življenjsko dobo, znaša 150 minut.

Strokovnjaki so prav tako dokazali, da so vsakodnevne aktivnosti, kot so čiščenje in nakupovanje, zdravju, počutju ter življenjski dobi prav tako prijazni, kot organizirana vadba.

Pot do zaključkov

Ekipa strokovnjakov je pod drobnogled vzela posameznike, stare od 35 do 70 let. Spremljala je njihovo fizično aktivnost in jo primerjala z njihovim zdravstvenim stanjem.

V letih od 2003 do 2010 je tako več kot 140.000 sodelujočih iz 17. držav izpolnjevalo vprašalnike o tem, koliko minut na teden so fizično aktivni ter kako se razgibavajo. Izvajalci raziskave so njihovo zdravje preverili šest let po začetku študije.

Kot se je izkazalo, je bilo pri tistih, ki so tedensko vadili vsaj 150 minut, za 28 odstotkov nižje tveganje za prezgodnjo smrt in za 20 odstotkov nižja verjetnost za srčno žilne bolezni kot pri onih, ki so vadili manj.

Pri sodelujočih, ki so vadili znatno več (750 minut na teden) je bilo tveganje za prezgodnjo smrt še za 20 odstotkov nižje.

Rezultati sovpadajo s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije, ki vsem priporoča vsaj 150 minut zmerne tedenske aktivnosti za izboljšanje fizičnega zdravja in za znižanje tveganja za prezgodnjo smrt.

Vsaka aktivnost šteje

Kot so še dokazali snovalci zadnje študije, ni pomembno, za kakšno aktivnost gre: lahko za organizirano vadbo, hojo oziroma vožnjo s kolesom v službo ali za opravljanje hišnih del.

"Naše glavno sporočilo je, da je vsaka aktivnost dobra," je za Huffington Post povedal avtor Scott Lear, glavni kardiolog v bolnišnici St. Paul iz Vancouvra. "Ni pomembno, kako gibanje poimenujemo in označimo, naše telo se na vsako aktivnost odzove enako. Pospravljanje doma, košnja trave, vrtnarjenje, aktivna igra z otroci in podobno, so enako koristni, kot tek."

Fitnes trener Josh Carter se prav tako strinja, da vadba ni treba, da je naporna, posebna in da zahteva velike izdatke. "Gibanje je gibanje," pravi Carter. "Da bi ga vključili v vsak dan, ni treba povsem prevetriti urnika. Dovolj je že, da vstane pol ure prej in se na delo podate peš, greste po stopnicah namesto z dvigalom, peš v trgovino. Pet minut tu, pet minut tam, na koncu se bo vse to poznalo."

Potrebujete nekaj idej, kako v dnevni razpored vključiti več gibanja?

Namesto na kavo, pojdite na sprehod.

Na telo ima hoja prav tako poživljajoč učinek, hkrati se boste še razgibali.

Čas pred televizijo zmanjšajte za polovico.

Pomislite, kako vam bo telo hvaležno, če boste namesto še ene epizode nadaljevanke pogledali, kaj novega je na vašem vrtu ali v parku.

Na naslednjo prireditev pojdite peš ali s kolesom.

Šteje tudi javni prevoz. Konec koncev morate (peš) do postaje in do mesta dogodka.

Priskrbite si družbo

Nekoga, ko bo hodil, tekel, kolesaril z vami. V družbi je vse lepše in vaše misli ter telo vam bodo hvaležni.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)