To so razlogi, zakaj je banja lahko tvoja najboljša prijateljica

Da ne boš imela slabe vesti, ker vsaj uro na dan čas zapravljaš v banji.

15.2.2020 ob 5:55 | Avtor: E. N.

To so razlogi, zakaj je banja lahko tvoja najboljša prijateljica

Naporen dan, tečni ljudje v službi, mraz, slaba volja, prepir … Ne glede na to, kaj vse te je pestilo čez dan, je prva misel, ko prestopiš domači prag, verjetno ista. Kad oziroma BANJA!

Naslov te je najverjetneje prepričal v klik zato, ker sama sodiš med tiste ljubitelje banjanja, ki bi lahko v objemu vroče vode preživeli ure in ure. Če se ti morda zaradi tega smejijo tvoji družinski člani, fant ali prijatelji, naj ti povemo, da banjanje v resnici sodi med bolj priljubljene načine sproščanja. Sploh pri dekletih. In nikakor ni brez smisla!

Težko si je zamisliti, da občutek, ko svoje telo potopiš v vročo vodo, nekomu ni prijeten. Dejstvo, da to blagodejno vpliva na našo dušo in telo namreč potrjuje tudi znanost in da boš imela prihodnjič, ko boš premišljevala, ali bi se šla malce odpočit v banjo, tehtne pritrdilne razloge tvoji nameri, ti spodaj serviramo nekatere izmed njih.

Prvi razlog za skok v banjo je gotovo higiena. A o tem verjetno ni treba razpravljati, saj učinke vode in mila že poznaš. Ima pa topla kopel na telo še druge pozitivne učinke. In teh je kar nekaj. Čeprav so nekateri do tega precej skeptični, so zadnje raziskave ameriške dermatološke akademije na primer pokazale, da namakanje v vodi pozitivno vpliva na našo kožo. Ta bo videti pomlajena, a le pod enim pogojem! Takoj, ko zaključiš s kopeljo, moraš kožo nahraniti z vlažilno kremo. V tem primeru ji bo tvoje namakanje dobro delo.

 

Sproščujoča kopel prav tako lahko botruje uravnovešeni ravni sladkorja v tvoji krvi. New England Journal of Medicine je namreč objavil raziskavo, ki je dokazala, da lahko vroče temperature v banji pomagajo pri njegovem nižanju.

Za namakanje v banji pa ti bodo hvaležne tudi mišice. Sploh, če si pred kopeljo nekaj časa prebila v fitnesu. Čeprav znanstveniki še niso prišli do dna povezavi med sproščenimi mišicami in vročo vodo, kopel po treningu redno prakticirajo mnogi športniki. Banjanje, sploh, če vodi dodamo tudi sol, pa je močno priporočeno tudi tistim, ki trpijo za artritisom, saj blaži bolečine in krče. (Tudi tiste, ki jih prinaša mesečno perilo!)

Seveda pa ne smemo pozabiti niti na dejstvo, da namakanje v banji kuri džule (oziroma kalorije). Si lahko misliš, da tako sproščujoče opravilo pripomore k lepši postavi?! Univerza v Loughboroughu je namreč potrdila, da v vroči kopeli pokurimo mnogo več energije kot bi si morda mislili. Pravijo, da enourno namakanje v banji lahko primerjamo s 30-minutnim sprehodom. (Kdo se zdaj smeje, ha?)

Največ, kar bo za nas naredila naša banja, pa je seveda sproščujoč učinek za naše možgane. Z namakanjem v vroči kopeli bomo namreč za nekaj debelih minut upočasnili tempo svojega življenja, česar pod prho psihološko ne moremo doseči, pravijo raziskovalci z Univerze v Wolverhamptonu. Kombinacija izolacije, tišine in udobja namreč nadvse učinkovito sprošča in blaži stres. Sploh, če si ob namakanju prižgemo kakšno svečko, prisluhnemo pomirjujoči glasbi ali preberemo kakšno dobro knjigo. Spijemo skodelico čaja ali kozarec dobrega vina. Vdihujemo vonj eteričnih olj pomirjujočih zelišč. Gledamo najljubšo serijo …

Skratka, naj te prihodnjič, ko si boš zaželela svojega časa v banji, nikakor ne pesti slaba vest, da bi morda lahko le na hitro opravila s prho in počela kaj bolj produktivnega.

Banje pač ne damo in pri tej odločitvi nas več kot očitno podpirajo tudi znanstveniki!

Preberite še: Brad Pitt: Samski, trezen in bolj seksi kot kdaj koli prej (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Ali smo pozabili, kakšna je odrasla ženska? (Piše Katarina M. Bajt)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)