Vse prednosti kopeli s himalajsko soljo

Pozitivni učinki himalajske soli na zdravje in počutje so že dolgo znani, z njo pa se lahko razvajate tudi v domači kopalnici.

21.9.2019 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vse prednosti kopeli s himalajsko soljo

Čeprav je himalajska sol v uporabi že dolga stoletja, na pravem pomenu v kulinariki, negovalnih ritualih in celo dekoraciji (saj poznate solne lučke) pridobiva šele v zadnjih letih.

Večina omenjene soli, ki se ponaša z značilno rožnato barvo in vsebuje veliko mineralov, kot so magnezij, kalij in železo, prihaja iz področja Punjab v Pakistanu ob vznožju Himalajskega pogorja.

Kateri so njeni pozitivni učinki na zdravje?

Kot piše Pure Wow blagodejno vpliva na dihala ter pomaga pri težavah z alergijami in astmo, spodbuja krvni pretok, blaži vnetja kože ter je odlična pri premagovanju stresa. Dobrodošla je v kulinariki, kjer pogosto nadomešča običajno morsko sol, poleg tega pa je uporabna tudi v negovalni rutini.

Nega utrujenih stopal

Z njo je mogoče pripraviti kopel za stopala. V ta namen zmešajte 30 gramov himalajske z enako količino magnezijeve soli ter mešanico dodajte štirim litrom tople vode. V tako pripravljeni kopeli namakajte utrujena stopala. Začutili boste takojšnje olajšanje, po kopeli pa boste lažje odstranili še trdo kožo na petah, saj jo izdatno zmehča.

Piling za telo

Himalajska sol je uporabna tudi kot piling. 240 gramov drobno mlete soli zmešajte s 60 mililitri olivnega olja in z nekaj kapljicami priljubljenega eteričnega olja, denimo sivke, vrtnic ali evkaliptusa. S krožnimi gibi z mešanico natrite celo telo, zlasti temeljiti bodite na delih, kjer je koža suha in trda (komolci, kolena, stopala).

 

Sproščujoča kopel

Ker rožnata sol vsebuje protimikrobne učinkovine, blaži akne, zmehča kožo in zdravi na njej prisotna vnetja. Vseh teh učinkov boste deležni, če si boste iz nje pripravili kopel, ki ob tem še prijetno sprošča ter pomirja.

Kako jo pripraviti?

Preden se potopite v kopel s himalajsko soljo, s kože sperite morebitne ostanke šampona, losjona ali parfuma, saj snovi iz njih nižajo učinke soli.

Kad napolnite s toplo, ne vročo vodo. Naj bo le za nekaj stopinj višja temperature od telesa.

Vodi počasi dodajajte drobno mleto sol: na kad vode dve do tri skodelice po 240 gramov.

Ko se sol stopi, se v kad potopite za približno pol ure. Medtem srebajte vodo ter tako poskrbite za dobro navlaženo telo.

Po kopeli kožo popivnajte z brisačo, popijte še malo vode in se v udobni pižami uležite v posteljo.

Kopel s himalajsko soljo je izjemno sproščujoča, a si je kljub temu ni primerno privoščiti pogosteje kot enkrat, največ dvakrat tedensko.

Preberite še: Zakaj bi morali uporabljati ovseni piling (in kako ga lahko izdelate doma)

Morda vas zanima tudi: Kopeli iz domače shrambe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)