To so najboljši repelenti proti komarjem in blažila, ki pomagajo, če vas komar že piči

Tako kot imamo poletje radi ljudje, ga imajo tudi komarji.

9.8.2020 ob 5:45 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

To so najboljši repelenti proti komarjem in blažila, ki pomagajo, če vas komar že piči

Poletnih temperatur smo veseli, ker se lahko končno oblečemo v lahkotne obleke in krila, pridobimo malce barve in se nasploh tudi malce bolj sprostimo. A poletja se razveselijo tudi komarji in zdi se, da so letošnjo sezono še bolj nadležni, kot smo vajeni. Neprestano brenčanje, piki in reakcije nanje niso ravno najbolj prijeten del tretjega letnega časa v letu, zato se na vse pretege trudimo, da bi se jim izognili.

Zanimivo je, da nas v resnici ne grizejo komarji, temveč le njihove samice. Pogovor o tem, koga raje pikajo, pa je pogosta debata za marsikaterim poletnim omizjem. »Me bolj pikajo zato, ker imam sladko kri?«, »Morda imajo raje krvno skupino 0.« in podobna ugibanja so prava poletna klasika. V resnici je to, ali nas pikajo ali ne, zapisano v naših genih, z nekaterimi življenjskimi navadami pa lahko svojo privlačnost komarjem omilimo ali ojačamo.

Komarji imajo namreč receptorje za ogljikov dioksid in nas opazijo na podlagi izdihanega zraka iz naših ust. Privlači jih tudi mlečna kislina, ki jo naše telo sprošča ob vadbi. Kako močno jim dišimo, pa naj bi bilo odvisno predvsem od pH-ja naše kože ter različnih kultur na povrhnjici kože.

Če malce preletimo sestavine repelentov, ki jih lahko kupimo v trgovini, bomo največkrat naleteli na pikaridin, dieriltoluamid, metil-keton in IR3535. Imena se slišijo precej kemično in umetno, a čeprav za nas niso nevarna, ni najbolje, da jih na svoje telo vnašamo vsak dan. Zato je dobro čim večkrat poiskati naravne alternative in komarji se najbolj izogibajo vonjem citrusov, sivke in evkaliptusa. V trgovinah lahko najdeš že narejene mešanice teh dišav, ki so namenjene prav odganjanju komarjev, sicer pa si kdaj lahko pomagaš tudi s parfumom, ki vsebuje citronelo, limono ali sivko.

 

A včasih na preventivo enostavno pozabimo, ali pa se nam v spalnico izmuzne kakšna lačna komarka, ki se na nas nato veselo gosti, medtem, ko spimo. Takrat potrebujemo nekaj, kar nam bo pomagalo ublažiti srbež, zmanjšati oteklino in pozdraviti rdečico. Slednje težave so posledica odziva našega imunskega sistema in delujejo kot nekakšna alergijska reakcija, zato si lahko pomagamo z antihistaminiki iz lekarne. Če jih nimamo pri roki, pa si je najbolje pomagati na spodnje načine.

Hlajenje

Hladen obkladek ali led bo ublažil srbečico in zmanjšal oteklino. A čeprav so odlična pomoč, jih ob koži ne držite predolgo. Raje jih na pik polagajte v nekaj minutnih intervalih in kmalu boste opazili, da so posledice ugriza veliko manjše.

Ovseni kosmiči

Verjetno se sprašujete, kako lahko sestavine za zajtrk pomagajo pri komarjevem piku. Ovseni kosmiči imajo v sebi učinkovino, ki blaži srbenje in pomaga pri alergijskih reakcijah. Zato si lahko v primeru komarjevega ugriza pomagate tako, da skuhate gosto ovseno kašo z vodo, jo ohladite in namažete na komarjeve pike. Počakajte deset minut in izperite.

Med

Med deluje antiseptično in antibakterijsko, zato si ga brez pomislekov lahko namažete na komarjev pik. Slabost medu pa je ta, da boste na ta način sladka vaba za vse ose, čebele in druge insekte in na ta način tvegate, da skupite še kakšen ugriz.

Olja in balzami

Še posebej vas bo srbela suha koža, v kombinaciji s komarjevim pikom, pa bo situacija precej neprijetna. Zato v poletnih dneh uporabljajte olja in losjone, ki ohranjajo voljno kožo ter jo vlažijo. Nanesite jih vsak dan po tuširanju. Če imate pri roki takšne, ki vsebujejo note limone, pa bodo ti delovali še malce preventivno.

Priporočamo tudi: Nad osje pike s hladnimi obkladki

Preberite še: Kdaj krema za sončenje ni učinkovita

Morda vas zanima tudi: Najboljši način za blaženje sončnih opeklin (po nasvetu dermatologov)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)