Kaj komarji najbolj sovražijo

Čeprav se običajno pred komarji zavarujete z repelenti, je dobro vedeti, kaj vse jih še odganja iz vaše bližine.

9.8.2019 ob 5:38 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj komarji najbolj sovražijo

Komarji še kako hitro zagrenijo bivanje v naravi. Da ne govorimo o tem, kako nadležni so, kadar zaidejo v zavetje štirih sten. Upravičeno jih sovražite, na srečo pa obstajajo tudi stvari, ki jih sovražijo ti drobni krvosesi. Kaj vse vam v zaščiti pred njimi lahko pomaga, svetuje Readers Digest.

Dober ventilator

Ko na terasi posedate v vročem dnevu ali toplem večeru in vas ne zmoti niti sapica, naj vam družbo dela močnejši namizni ventilator. Komarji so slabi letalci in piš jim bo preprečil, da bi prileteli v vašo bližino. 

Pikadirin

Pikaridin je repelentom dodana snov, ki je prav tako učinkovita, kot druga pogosta sestavina sredstev, ki ščitijo pred mrčesom: DEET (N,N-dietil-meta-toluamid). Vendar je prvi blažjega vonja in manj agresiven do kože. Pikaridin je naravni ekstrakt rastline, tesne sorodnice namiznega popra, katere vonja komarji ne prenesejo.

Udobna oblačila

Najbolje je komarjem preprečiti, da bi sploh prišli do kože. Za to je mogoče poskrbeti z oblačili. Poleti seveda z ohlapnimi in zračnimi, da vročina vendarle ne bi bila preveč neznosna.

Abstinenca

V smislu odrekanja alkoholnim pijačam, zlasti pivu. "Več študiji je pokazalo, da imajo komarji radi ljubitelje piva. Domnevamo da zato, ker ima zaradi te pijače znoj insektom privlačen vonj," je povedala entomologinja z univerze Wisconsin Susan Paskewitz.

Za komarje je mamljiveša od suhe tudi potna koža in dejstvo je, da je znojenje po uživanju alkoholnih pijač občutnejše. Torej še nekaj razlogov za abstinenco.

Svetle barve

Komarje privlačijo temne, izrazite barve. Če se boste odeli v svetlejše odtenke, se bodo raje lotili nekoga, ki nosi temnejša oblačila.

Določene vonjave

Limonska trava, bazilika, rožmarin, meta. Če jih boste dodali jedem, bodo z vonjem, ki ga oddajajo, pregnali komarje in mirneje boste pojedli večerjo na prostem. 

Dim

Insekti ne marajo dima. Ob peki na žaru torej ne bodo motili piknika, prav tako tudi ne, če boste na varnem mestu prižgali dračje, ki bo med gorenjem sproščalo komarjem neljubi dim. V kolikor boste na ogenj vrgli še nekaj vejic prej omenjenih rastlin, bo zaščita še učinkovitejša.

Olje limonskega evkaliptusa

Raziskovalci z državne univerze Nova Mehika so preizkušali več sredstev za zaščito proti komarjem in dokazali, da so tisti, ki vsebujejo eterično olje limonskega evkaliptusa po učinkih primerljivi s sredstvi, ki jim je dodan že omenjeni DEET.

Suho okolje

Komarji obožujejo stoječe vode, v katerih se pridno množijo. To vse vsak. In zato je povsem jasno, da so ptičje kopeli in voda v lavorjih na balkonu ali dvorišču, zanje pravi magnet.

Poskrbite, da v vaši okolici ne bo stoječe vode, ki bi jih premamila. Po dežju izpraznite vse posodice, v katere se nabira, pokrivajte zbiralnike, ki jih imate za zalivanje ter se tudi na takšen način zavarujte pred malimi krvosesi.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)