To se bo zgodilo, če si boste vsak večer privoščili kozarec vina

Kozarec vina, ki si ga privoščite po večerji, ima več učinkov na zdravje in vsi niso slabi.

4.5.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To se bo zgodilo, če si boste vsak večer privoščili kozarec vina

Kaj se zgodi, če si vsak dan privoščite kozarec vina? Je to res zdravju prijazno? Vprašanje, na katerega ni mogoče odgovoriti z da ali ne. Kajti dejstvo je, da je rdeče vino zdravju prijazno. V kolikor seveda ostajate pri enem kozarčku.

A drži tudi, da če sicer niste pristaš alkohola, zgolj zato, da bi bili bolj zdravi, ni treba začeti piti vina. Kajti ima tudi nekaj negativnih posledic. Kateri so plusi in minusi ter kaj se v resnici zgodi, če si ga privoščite vsak večer (en kozarček), razkriva Reader’s Digest.

Zdravje prebavil bo boljše

Lanskega leta so v časopisu Gastroenterology objavili rezultate raziskave ki je dokazala, da je pri posameznikih, ki vsak dan popijejo kozarec rdečega vina, v črevesju več zdravju koristnih bakteriji v primerjavi s tistimi, ki ga ne pijejo. Povezava ni bila zaznana pri uživanju belega vina ali drugih alkoholnih pijač.

Večje število in več vrst črevesnih bakteriji ter pravo ravnovesje med njimi pripomore k boljši prebavi, močnejši odpornosti in k lažjemu nadzorovanju telesne teže.

Omenjena raziskava je odkrila, da so zmerni pivci rdečega vina redkeje predebeli in imajo v krvi manj slabega holesterola v primerjavi s posamezniki, ki ga ne uživajo. Za te učinke ga ni treba piti vsak dan. Opazni so že, če si kozarček privoščite enkrat na dva tedna.

Boljše bo zdravje srce

Leta 2017 so v publikaciji Circulation zapisali, da polifenoli iz rdečega vina pomagajo v zaščiti pred boleznimi srca in ožilja. Zlasti pozitivno vplivajo na srce, na prvem mestu pa so izpostavili antioksidant resveratrol, ki se nahaja v rdečem grozdju ter posledično v iz njega pridobljenem vinu.

Da v njem prisotni tanini nižajo tveganje za srčne bolezni in za diabetes tipa dve, so dognali tudi kanadski strokovnjaki in, kot njihove zaključke povzema Canadian Journal of Clinical Nutrition, varujejo srce in ožilje ter nižajo tveganje za srčno kap.

A kot opozarja Kristne Arhur, internistka z medicinskega centra Orange Coast Memorial, Kalifornija, to velja le za zmerne pivce: "Pretiravanje z alkoholom ali kronično opijanje je na drugi strani tesno povezano z višjim tveganjem za bolezni srca in ožilja."

Močnejše bodo vaše kosti

Razsikave so pokazale, da je pretiravanje z alkoholom povezano z izgubljanjem kostne mase in s tem z višjim tveganjem za osteoporozo, vendar tudi, da je pri ženskah, ki si v menopavzi vsak dan privoščijo kozarček rdečega, kostna gostota boljša, s tem so njihove kosti močnejše, osteoporoza pa manj verjetna.

"Alkohol vpliva na izkoristek kalcija v telesu, vendar v pozitivnem smislu le, kadar je zaužit v zmernih količinah. Sicer je osnovna zaščita pred osteoporozo zadostna količina kalcija in redna vadba," navaja Arhurjeva.

Možgani bodo boljše delovali

Dejstvo je, da možganske funkcije z leti vpadajo, zmerno uživanje alkohola, denimo kozarček rdečega pred spanjem, pa lahko upočasni propadanje kognitivnih in drugih možganskih funkciji.

Analiza, ki je vključevala 1500 posameznikov in katere rezultate povzema časopis Clinical Nutrition je prišla do zaključka, da je pri posameznikih, starejših od 65 let, ki zmerno uživajo rdeče vino, višji volumen možganov v primerjavi s tistimi, ki ne pijejo alkohola.

Drži, da sam volumen ni edini pokazatelj kognitivnih sposobnosti, prav tako študija ni našla natančne povezave med alkoholom in velikostjo možganov, vendar je dejstvo, da je vpadanje možganske mase povezano z alzheimerjevo bolezen in demenco.

Slabše boste spali

Zagotovo po kozarčku vina hitreje in lažje potonete v sen, vendar alkohol ovira kvaliteto nočnega počitka, saj vpliva na faze spanja.

Glede na navedbe ameriške fundacije Spanje je zaradi njegovega vpliva krajša REM faza, torej faza globokega spanja, s tem je spanec manj krepčilen, kot če se zvečer kozarčku odpoveste.

Vpliva na mentalno zdravje

Povezava med alkoholom in razpoloženjem je pogojena z različnimi dejavniki: med drugim tudi s tem, koliko in kako pogosto si ga privoščite. Praviloma res lahko odpihne slabo voljo in otožnost, švedska raziskava pa je dokazala tudi, da je pri ljudeh, ki zmerno uživajo alkohol, nižje tveganje za pojav depresije v primerjavi s tistimi, ki pijejo preveč ali na drugi strani sploh ne.

Kanadski strokovnjaki pa so dognali, da opuščanje alkohola pozitivno vpliva na mentalno zdravje na sploh. Leta 2019 so v časopisu Canadian Medical Association Journal zapisali, da so ženske, ki so se po letih uživanja alkohola odločila za abstinenco, poročale o boljšem mentalnem zdravju kot tiste, ki nikoli niso posegale po alkoholnih pijačah.

Nižje bo tveganje za raka dojk

Drži, da je alkohol povezan z višjim tveganjem za številne oblike raka, med drugim na rodilih. Vendar lahko prav rdeče vino tudi s tega vidika igra zaščitno vlogo. "Zlasti resveratrol v rdečem vinu premore proti rakavo delovanje, zato je kozarček tega v zaščiti pred malignimi obolenji dobrodošel," je povedala Arthurjeva in dodala, da zmerno pitje rdečega vina prav tako niža tveganje za raka jajčnikov.

A pozor: več kot kozarček na dan poviša tveganje za raka dojk in za druge oblike te bolezni. Natančneje: za raka dojk kar za 11 odstotkov.

Preberite še: Tako Francozinjam uspeva ohranjati lepo in zdravo telo

Morda vas zanima tudi: Pet orehov za zdravo srce


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)