14 najboljših živil za premagovanje mačka

V veselem decembru je dobro poznati največje zaveznike pri premagovanju posledic pretiravanja z alkoholom.

14.12.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

14 najboljših živil za premagovanje mačka

Tu je veseli december, mesec, ko zadeve, kljub še tako dobrim nameram, kaj hitro uidejo nadzoru. Posledice pretiravanja z zdravicami so naslednji dan več kot izrazite in se odražajo z glavobolom, bolečinami v trebuhu, neizmerno utrujenostjo, skratka, z mačkom.

Zato je dobro poznati najmočnejše zaveznike pri njegovem premagovanju. Kateri so, niza Pure wow.

Avokado

Alkohol ni prijazen do telesa, en od organov, ki zaradi njega najbolj trpi, so jetra. In dobra novica: v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry nedavno objavljena študija je dokazala, da snovi iz avokada varujejo jetra pred poškodbami, hkrati ta sadež vsebuje veliko kalija, minerala, ki ga po pretiravanju z alkoholom v telesu znatno primanjkuje. Toast z avokadom je torej odlična izbira za zajtrk.

Ingver

Pretiravanje z alkoholom neredko izzove slabost, ki jo zmore premagati  ingver, je prepričan prehranski strokovnjak Josh Axe: "Ingver premaguje slabost, pomirja razdražen želodec ter zaradi v njem prisotnih snovi preprečuje tudi bruhanje." Iz njega pripravljen čaj je torej še en zaveznik.

Paradižnikov sok

Paradižnik blaži simptome mačka po zaslugi v njemu prisotnih antioksidantov naringenin in likopen. Oba jetra varujeta pred poškodbami. Študija universe Cornell je dokazala tudi, da pod vplivom paradižniovega soka v telesu pospešeno nastajajo encimi, ki sodelujejo pri presnovi alkohola. A pozor, vse to velja le za sok brez alkohola. Krvava Mary torej ne pride v poštev.

Preberite še: 10 učinkov paradižnika na zdravje, za katere še niste slišali

Jajca

"Občutke med mačkom okrepijo tako telesna vnetja, kot oksidativni stres," je povedala prehranska strokovnjakinja Stella Metsovas in dodala: "Selen je element, ki pozitivno vpliva na presnovo in telo varuje pred prostimi radilkali. Z njim so med drugimi bogata jajca."

Šparglji

Glede na leta 2009 izvedeno študijo, šparglji vsebujejo snovi, ki znatno omilijo alkoholnega mačka. Strokovnjaki so dokazali, da je z izvlečkom te rastline mogoče podvojiti število za presnovo alkohola pomembnih encimov, s tem varuje jetra in ublaži posledice pretiravanja.

Brazilski oreščki

Ne samo, da so bogati z zdravimi maščobami in drugimi snovmi, ki preprečujejo telesna vnetja, v njih je zastopan že omenjeni selen, ki je tedaj, ko se po zabavi počutite slabo, nepogrešljiv mineral.

Kumare

To, da alkohol povzroča dehidracijo, že veste. Zato so po številnih zdravicah dobrodošle kumare. Kajti: "Vsebuejo veliko vode in elektrolitov, po katerih tedaj hrepeni telo," je povedala dietologinja Bri Bell.

Voda

Poskrbite za dobro hidratacijo. Alkohol je diuretik, pod njegovim vplivom organizem hitro izgublja tekočino in to je treba s primernimi napitki nadomeščati. Na prvem mestu je seveda voda, dobrodošla so tudi kokosova voda brez dodatkov, ki navdaja z elektroliti, nelsadkani zeliščni čaji, skraka vse, kar pripomore k gašenju žeje in premagovanju dehidracije.

Preberite še: Tako v resnici na presnovo vpliva voda, ki jo pijete zjutraj

Losos

Pod vplivom velikih količin alkohola v telesu nastopi pomanjkanje vitaminov B kompleksa, s tem se poveča tveganje za telesna vnetja. Losos je bogat z vitamini B6 in B12, tu so še omega tri maščobe, ki so prav tako nepogrešljivi zavezniki v bitki z mačkom.

Med

Axe navaja dober razlog, da skodelico čaja zasladite z žličko medu: "Med je bogat s fruktozo, vrsto sladkorja, ki, kot dokazujejo razsikave, kar za 32 odstotkov pospeši izločanje alkohola iz telesa in spodbuja okrevanje po veseli zabavi."

Vložena zelenjava

Vložene kumare, paprike in druga zelenjava ni le okusna, temveč pomaga tudi pri premagovanju mačka. Vsebuje namreč veliko elektrlitov, katerih organizmu po prekrokani nočni znatno primanjkuje.

Živila z blagim vonjem

"Če vam je slabo, se držite hrane, ki nima močnega vonja. Prav ta bi zadeve le še poslabšala," je povedala Millerjeva, ki priporoča nekaj takšnih živil: krekerji, juha, toast, kuhana zelenjava, krompir in podobne.

Preberite še: Je narobe, če jem zelenjavo, ne maram pa sadja? Jasen odgovor prehranske strokovnjakinje

Banane

Banane so odličen vir kalija in telo navdajo tudi z drugimi snovmi, ki v trenutku prinesejo olajšanje. Med drugim so bogate z vlakninami in ogljikovimi hidrati, ki se počasi prebavjajo, s tem preprečujejo nihanja sladkorja in še večjo utrujenost.

Ovsena kaša

Tedaj, ko se oglaša glasen maček, mnogim dišijo ogljikovi hidrati. In ovsena kaša je odlična izbira. "Prebavlja se počasi, ne povzroča nihanja krvnega sladkorja in pripomore k okrevanju," je povedala prehranska strokovnjakinja Amy Shapiro.

Z dodatkom banan in brazilskih oreščkov je zato odličen zajtrk ali malica.

Preberite še: 7 priložnosti, ob katerih je alkohol prepovedan

Morda vas zanima tudi: To se bo zgodilo, če dve leti ne boste pili kave in alkohola


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)