To je tisto, kar zakonski terapevt opazi pri osebi, ki neuspešno išče pravega

Najti »tistega pravega« oziroma »tisto pravo« je za mnoge izjemno pomembna naloga v življenju, ki si jo seveda zada vsak sam. Nekaterim to uspe prej, drugim kasneje v življenju, spet tretji iščejo celo življenje.

12.8.2023 ob 8:20 | Foto: Getty Images | Avtor: E. N.

To je tisto, kar zakonski terapevt opazi pri osebi, ki neuspešno išče pravega

Seveda je marsikaj odvisno od sreče in srečnih naključji, a nekateri vzorci so skupni večini tistih, ki svoje polovice kar ne najdejo in ne najdejo, je prepričana psihologinja dr. Nicole Pera, ki svoje znanje ne deli le na terapijah, temveč tudi s pisanjem knjig in ustvarjanjem Instagram profila The Holistic Psychologist.

»Kot zakonska terapevtka pri posameznikih opažam jasne vzorce, kar se tiče odnosov,« je zapisala na svojem profilu.

»Pri večini v otroštvu potrebe niso bile zadovoljene, otrok je odrasel z občutki osamljenosti in odsotnostjo občutka pripadnosti,« opisuje zametke prepričanj, ki kasneje otežujejo iskanje partnerja.

»Okrog sedmega leta ljudje začnemo razvijati fantazije, domišljijski svet. Vzorce lahko vidimo v družbi, svoji okolici, po televiziji. Kultura krepi fantazijo s koncepti tistega pravega, popolne osebe, ki bo naše življenje spremenil v pravljico, nas na neki način rešil,« nadaljuje psihologinja.

»Te fantazije v nas ostanejo tudi, ko nismo več otroci, podzavestno verjamemo, da bomo našli osebo, ki bo vse postavila na svoje mesto.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Nicole LePera (@the.holistic.psychologist)

Popolna oseba za nas seveda ne obstaja, fantazije pa kmalu začnejo povzročati težave. »Odrasla oseba projicira vsa nerealizirana otroška pričakovanja in potrebe na partnerja. To seveda počne nezavedno. Verjame, da bi jo moral partner osrečiti, zaceliti njene rane in jo brezpogojno ljubiti na način, ki ga starši niso bili zmožni.«

Zavedati se moramo, da ljubezen ni občutek. So dejanja in praksa.

Partner seveda vsega tega ne more uresničiti in v polnosti zadovoljiti potreb te osebe, zato sledijo razočaranje, jeza in bolečina. Posameznik se navadno nato odpravi na novo pot iskanja popolne osebe, ne da bi preteklo izgubo pravilno izžalovala. Fantazija ostaja in kmalu se lahko ponovi začaran krog.

Seveda ni nujno, da je neuspeh v partnerstvu vedno posledica fantazij. Če pa je, je pomembno, da oseba doživi nekakšno prebujenje, ki je pogosto lahko tudi posledica terapije. Bistveno je, da spoznamo, da smo vsi ljudje človeška bitja, da nihče ne bo v popolnosti zadovoljil pričakovanj, ki naj bi jih imel popoln partner.

Dr. Pera še poudarja, da se moramo dobro zavedati, da ljubezen ni občutek. Prepričana je, da so ljubezen dejanja in praksa in da zahteva zavestno izbiro obeh ljudi.

Preberite še: S počitnic v domačo kopalnico: Rastline, ki so lepotni čudeži Mediterana

Morda vas zanima tudi: Namigi za poletno ličenje glede na vaš tip kože


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)